hits

10 grunner til at boligprisene skal opp i 2018

High quality 3d render of miniature houses on a blue graph paper. Housing market concept. Miniature houses are lit by the upper left corner of composition. A red arrow in the composition is symbolizing a sharp increase in sales. Vertical composition with copy space. Great use for real estate and morgage related concepts.

Av Gerhard Bollmann Leknes, eiendomsinvestor og utvikler 

Noen husker kanskje en artikkel jeg skrev for vel et par uker siden som het «Ni grunner til at boligprisene kommer til å fortsette nedover i 2018» Så hva er det egentlig som har forandret seg siden sist? Ingen verdens ting. 

Det er nå en gang slik i økonomien at det er mange ulike såkalte styrere som konstant trekker med ulik kraft og i ulik retning til forskjellige tider. Noen styrere er dominerende. Det kan eksempelvis være titals forhold som trekker i positiv retning, men en dominerende enkeltstyrer kan overstyre samtlige andre og en kan likevel ende opp med et negativt resultat. Eller omvendt. De kan også bytte styrke slik at det som er dominerende i dag ikke nødvendigvis behøver å være dominerende i morgen. Sist gang så vi på hvilke styrere som trekker i trådene for at prisene skal gå ned i 2018. Nå skal vi se på hvilke styrere som taler for at det vil bli oppgang. Noen ting tyder faktisk også på at vi kan le hele veien til «to-romsen» og be alle vi kjenner på et gjennomfuktig nachspiel i 2018. 

Gerhard Bollmann Leknes
  1. Planlagte eiendoms-prosjekter blir nå lagt på is. Selvaag-sjef Baard Schumann advarer om at prosjekter vil bli lagt på is neste år og at det kan gi et kan gi kraftig prishopp allerede over nyåret. Blir prosjekter lagt på is blir det færre leiligheter ute i markedet enn først antatt noe som gjør tilbudssiden svakere som igjen påvirker prisene positivt.
  2. Renten er lav. Renten - prisen for penger vil også være lav i 2018. Samtlige av økonomene i en kjent norsk avis' rentepanel spådde nylig fortsatt lav eller uendret rente for neste år. Og når prisen for penger er lav kjøper nordmenn bolig for det de har mulighet til.
  3. Arbeidsledigheten er lav. Nav sa nylig at de ventet fallende arbeidsledighet i 2018 og 2019. Lav arbeidsledighet er positivt for økonomien og det er positivt for psykologien. God økonomi med de fleste i arbeid påvirker altså boligprisene positivt.
  4. God økonomisk vekst. Vi har en god økonomisk vekst i sikte. "Det ventes kraftig økonomisk vekst i årene som kommer" sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB. Dette punktet er forholdsvis selvforklarende med tanke på hvordan det påvirker boligprisene.
  5. Reallønnsvekst. Vi venter en god vekst i reallønnen. "Det blir en pen reallønnsvekst" sa Trygve Hegnar i en lederartikkel i Kapital nylig. Dess høyere lønn dess mer penger å handle bolig for.
  6. Innvandring. Isolert sett så er innvandring positivt for boliprisene. Her forleden ble regjeringen presset av Stortinget til å ta i mot dobbelt så mange kvoteflyktninger. Disse behøver tak over hodet. Da må Norges største bolighai, Oslo kommune, ut å handle nye sosialboliger slik at de kan huse migrantene. Flere i budrunden presser som kjent opp prisene.
  7. Psykologien. Selv om overoptimismen mange hadde om at boligprisene skulle fortsette til himmels, fikk seg et realt skudd for baugen i år, later de aller fleste av oss dødelige til å tenke at det er en veldig god langtidsinvestering likevel. Troen på bolig som investeringsobjekt sitter altså sterkt i folkedypet.
  8. Fem-ganger-inntekten-kravet. Den aller mest effektive delen av boliglånsforskriftene som trådde i kraft 01.01.2017 har vært så effektfull at at prisene har rast 10prosent bare på de siste seks månedene. Mye tyder på at denne delen av boliglånsforskriftene er den primære årsaken til boligprisfallet. Altså den dominerende styreren som vi snakket om innledningsvis. Høyst sannsynlig ville prisene fortsatt oppover i 2017 om det ikke hadde vært for femganger-inntekten-kavet. De færreste av oss er tjent med at prisene raser da en såpass stor del av befolkningen har bundet opp mye av pengene sine i boligmarkedet. Fortsetter prisene å falle vil det gå utover forbruket til mannen i gata som igjen gjør at staten får inn færre skattekroner. Dette kan i ytterste konsekvens føre til at hele økonomien kollapser. Derfor vil det at boligprisene ikke faller for mye være en prioritert oppgave for en hver regjering. Dette er grunnen til at Regjeringen nå har bedt Finanstilsynet om å ta en ny vurdering av boliglånsforskriftene allerede innen 1 mars 2018. Mitt beste tips er at et eller annet sted mellom 1. mars og 31.juni, tidspunktet da boliglånsforskriftene oprinnelig varer til, vil hele eller deler av disse bli fjernet. De har rett og slett fungert skummelt godt. Vi som nasjon har ikke råd til å beholde dem i sin nåværende form. Når så den dominerende styreren for nedgang blir fjernet, vil de andre positive styrerne igjen få spillerom og prisene vil begynne å øke igjen.
  9. 40 prosent egenkapital i Oslo. De nye boliglånsforskriftene sa at en måtte ha 40 prosent egenkapital for å kjøpe sekundærbolig i Oslo. Dette har gjort det vanskeligere for foreldre å kjøpe en leilighet til sine håpefulle når de forlater redet, samt for investorer å spekulere i eiendom. En del tyder altså på at disse reglene kan være en saga blott innen neste sommer, noe som igjen kan sette fart på prisene i Tigerstaden. Oslomarkedet har en tendens til å påvirke prisene ellers i landet og dette kan også være en av mange drivere som taler for oppgang også på landsbasis.
  10. Ekspertene mener prisne skal ned. Ingen tar mer feil enn enn såkalte eksperter i økonomi. Hadde du puttet penger på å tippe det stikk motsatte, enn for eksempel sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen- den mest profilerte boligsynseren, hadde du etter hvert blitt en svært holden mann eller kvinne. Makan til kontinuerlig feilbedømming, holdt jeg på å si, at du skal lete lenge etter. Men det skal du faktisk ikke, du behøver ikke å lete lenger enn nestemann på lista, for eksempel Jan Andreassen. Den ene bommerten avløses av den andre. Og listen med likesinnede er dessvere lang. Og moralen i historien er - ikke stol på denne gjengen. Sier de at prisene skal ned, kan du banne på at prisene skal opp.

Tre gode råd til førstegangskjøper

Som førstegangskjøper er det mye som kan gå galt ved kjøp av bolig. Av Oliver Bruksås, eiendomsmeglerfullmektig DNB Eiendomsmegling Rodeløkka Hvor ofte har du ikke sett en leilighet og tenkt denne må jeg ha for den er så utrolig lekker!

 

Nok en gang, det hele koker ned til boliglånsforskriftene. Blir denne dominante styreren fjernet, noe det er gode utsikter for, så vil de andre mindre styrerne samlet sett føre til at prisene skyter i været igjen. Boliglånsforskriftene fungerer for bra og de truer resten av økonomien slik de er formulert i dag, så bruker vår kjære finansminister hodet så vil disse paragrafene fordufte. Så for deg som sitter med bolig i dag er det nok for tidlig å bringe både østers, kanapeer og «sjampis» til bords mens Abba på sedvanlig vis synger det nye året inn. Men til Sankthans er det godt mulig du kan «døtte» nedpå både hummer og østers mens du tester dansefoten oppå bordet, med slipset til hodepynt, til flere av Abbas andre hits, som for eksempel; «The Winner Takes it All». Eller enda bedre; «Money, Money, Money». Enn så lenge får vi skåle i billig Seidel og se på Årsrevyen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar