hits

Tre gode råd til førstegangskjøper

kommentarer

Stylish white kitchen in small apartment, scandinavian style

 

Som førstegangskjøper er det mye som kan gå galt ved kjøp av bolig.

 

Av Oliver Bruksås, eiendomsmeglerfullmektig DNB Eiendomsmegling Rodeløkka

Hvor ofte har du ikke sett en leilighet og tenkt denne må jeg ha for den er så utrolig lekker! Tenkt deg godt om fordi du kan fort ende opp med å kjøpe katta i sekken, altså en bolig med masse feil som du burde ha oppdaget på visning. Hvor godt leser du taksten og egenerklæringen bakerst i prospektet? Det er her de fleste tråkker feil. I dette innlegget skal du få tre tips til hva du må tenke på når du kjøper bolig.

Takst og egenerklæring

Før du går på visning anbefaler jeg alle om å sette seg grundig inn i taksten til objektet du vurderer å kjøpe. Der står alt som er viktig for eiendommen samt ting som trenger utbedring. De fleste boliger som selges i Oslo i dag har blitt inspisert av en takstmann. Takstmannens rolle er å gå grundig igjennom hele leiligheten og opplyser om eventuelle feil som er nevneverdige. Leilighetene som jeg selger i dag benytter takstmannen seg av en tilstandsrapport. Dette er en grundig vurdering av leiligheten samt at leiligheten får en vurdering etter hvor god stand leiligheten er i. Dersom du leser denne er du godt kjent med leiligheten før du kommer på visning og kan stille megler konkrete spørsmål angående leiligheten med hensyn ut fra tilstandsrapporten.

Hva slags boligkjøper er du?

Å kjøpe egen bolig er ofte den største investeringen vi gjør i løpet av livet. Men hva er det som er avgjørende for at vi kaster oss ut i en budrunde. Er det hodet, hjertet eller kalkulatoren som styrer? Eller en kombinasjon?

Et annet viktig dokument å lese er egenerklæringsskjema. Her er det selger som opplyser om eventuelle feil som har vært, arbeid som har vært utført osv. Dersom badet, elektrisk arbeid, eller annet som har betydning for kjøpet skal dette komme frem av egenerklæringsskjema. Egenerklæringsskjema gjelder kun for selgers eiertid av boligen så dersom det har vært utført arbeid før han kjøpte boligen kommer ikke det frem i dette skjemaet. Det viktigste for mange er å få en oversikt over eventuelle feil og mangler og danne seg et estimat på hva man må kunne påregne av oppussing og utbedringer.

Dersom du setter deg godt inn i disse to dokumentene har du gjort mye av grovarbeidet og resten er opp til hva du syns om leiligheten. Faller den i smak eller ikke? Da må du gå på visning og oppleve leiligheten, men nå kjenner du hvert fall leiligheten godt og behøver ikke være redd for å finne feil du ikke viste om. Snakk alltid med megler og hør med han om det er noe han ønsker å fremheve av betydning for boligen.

Oliver Bruksås

Utgifter

Det å kjøpe bolig er ikke noe vi gjør ofte og for mange er dette det dyreste vi kjøper i hele vårt liv. 30 år med renter og avdrag er en ting men forsikring, fellesutgifter, fellesgjeld, levekostnader osv. har stor betydning også. Dette er det ikke alle som tenker på, men heldigvis har banken allerede tatt høyde for dette.

De fleste unge på boligjakt tenker først og fremt på prisantydning og beliggenhet før de bestemmer seg for å by på en leilighet. Det er fort gjort å tenke at man har hele lånesummen disponibel til budrunden alene. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Banken gir deg et finansieringsbevis på hva du kan kjøpe for i totalsum. Totalsum blir et viktig punkt. For det å kjøpe en leilighet som er selveier betyr også at du må betale 2,5 prosent i omkostninger dette tenker ikke alle på. Kjøper du en selveierleilighet til 3,5 millioner vil dette bety 87.500 kroner ekstra i dokumentavgift, som du ikke hadde regnet med. I samme tilfelle gjelder det når leiligheten har fellesgjeld. Dette er også gjeld som må betjenes av deg igjennom fellesutgiftene og klarer du ikke det kan du fort gå på en skikkelig smell.

Kjøp bolig etter magefølelsen ikke fornuft

En viktig ting som mange glemmer er rett og slett hva sier magefølelsen din? Er dette din drømmebolig så hvorfor ikke. Du skal tross alt betale renter og avdrag i mange år fremover så hvorfor ikke gå for den boligen som du føler deg mest vell med. Ja vel så ligger den ikke der du helst skulle vært, eller den har ikke balkong, men den har alt annet du ønsker. Kjøp den boligen du liker best på grunn av hva slags inntrykk du satt igjen med ikke hva fornuften sier. Hvis dette er noe du vil ha så er det litt bedre å betale renter og avdrag hver måned med en leilighet du virkelig liker kontra en som er best ut fra fornuften. Altså ikke misforstå meg her , du må ikke kjøp en dårlig leilighet, men kjøp en som virkelig gir deg rett følelse.

Lykke til i boligmarkedet!