hits

Skal vi bare droppe julefeiringen?

kommentarer
Alle elever, også de som ikke skal delta på skolegudstjeneste i desember, har krav på «hyggelige aktiviteter og en fin førjulstid» FOTO: Berit Keilen / NTB scanpix

Et sikkert jule- og adventstegn er tvilen som sniker seg inn på lærerværelser, barnehager og SFO: Hvordan skal vi håndtere denne religiøse høytiden? 

Av Kristin Ørmen Johnsen, stortingsrepresentant for Høyre

Ja, for julen er en religiøs høytid selv om kommersialiseringen har tatt litt overhånd. Man kan ikke unngå å bli eksponert for julepynt, julegater, julemat, julebord, julesanger, julegaver, julekalendere, juletrær og julenisser. Vi ligger også visstnok helt i Europa-toppen når det gjelder strømming av julesanger. Men om elever og barnehagebarn skal få gå rundt juletreet, delta på gudstjeneste og synge julesanger med innslag av religiøst innhold - det må foreldrene ta stilling til via avkryssingsskjemaer.

KrF vil ha obligatorisk tilbud om skolegudstjeneste

Kristelig Folkeparti foreslår å gjøre det obligatorisk for norske skoler å tilby skolegudstjeneste til elevene før jul.

OSLO 20161218.Julemarked, juleverksted og underholdning i Spikersuppa, Karl Johans gate, siste søndag før julaften.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Må vi slutte å bruke betegnelsen jul? Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kan man ha juleverksted, eller må vi kalle det vinterverksted?

Kan man i det hele tatt si god jul, eller tar man USA-varianten og ønsker «A Happy Holiday»? Er vi inne i en politisk korrekthetsspiral, hvor tanken er at man for en hver pris ikke kan risikere å krenke eller støte noen? Skal det i det hele tatt være mulig å delta i den offentlige skolens julefeiring dersom du ikke bekjenner seg til den kristne tro? Selv kjenner jeg for øvrig flere muslimer som ikke synes det er problematisk å gå i kirken eller rundt juletreet. Er det så egentlig av hensyn til humanetikere vi må ha så mange regler?

Uansett, det blir litt parodisk når skolen må gardere seg i alle retninger for ikke å støte noen. Bør vi heller droppe hele julefeiringen i barnehagen og på skoler, siden dette er så vanskelig?

Kristin Ørmen Johnsen

Krav på hygge

Utdanningsdirektoratet har gitt retningslinjer for denne «vanskelige» tiden: Alle elever, også de som ikke skal delta på skolegudstjeneste i desember, har krav på «hyggelige aktiviteter og en fin førjulstid».  Elever som ber om fritak fra å delta på gudstjeneste i skoletiden har krav på «ikke-diskriminerende fritaksordninger gjennom likeverdige alternative tilbud».

- Datteren min blir ikke mindre muslim av å lære om andre religioner

Shopping med annonselenker Muslimske Laial Ayoub (30) mener det er helt naturlig at datteren Janet (6) besøker kirken i jula. Torsdag morgen la Laial Ayoub ut en statusoppdatering på Facebook i ren frustrasjon etter å ha levert datteren på skolen.

Det kan synes å være noe selvmotsigende at man snakker om fin førjulstid, når hensikten er å ikke feire jul. Jeg er også litt usikker på hva et likeverdig alternativt tilbud er. Men Utdanningsdirektoratet tenker vel som mange av oss, at man kan feire jul selv om det religiøse budskap ikke er i sentrum.  Man kan glede andre, være sammen med venner og familie, og man kan gi til noen som ikke har så mye.

Julegrantenning i Oslo rådhus. Foto: Siri H. Hollekim Haaland / Rådhusets forvaltningstjeneste (

Vi har en kristen kulturarv, og over tid har vi laget tradisjoner og ritualer for å feire høytidene våre på. I et flerkulturelt samfunn som Norge er må vi ha takhøyde for markeringer av flere ulike høytider. Vi må tørre å ta vare på tradisjonene våre ? og ha respekt for andres. Dette burde det vel egentlig ikke være så vanskelig å få til.

God jul!