hits

Siv Jensen er mektig

Christine Meyer, tidligere SSB-sjef og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: NTB Scanpix

Av Carsten Neraal, Venstre-mann

Det blir veldig spennende å se om dramaet i Statistisk Sentralbyrå (SSB) får etterspill i Stortinget. Vi som står helt på utsiden forsøker fortsatt å få tak i hva som egentlig skjedde. Det virker som om det er flere uavhengige konfliktlinjer som utspiller seg samtidig:

  1. Innvandrerregnskap
  2. Bruken av gamle økonomimodeller
  3. Endringsledelse og eierstyring fra departementet

Siv Jensen forsøker å gjøre alt dette om til en eneste smal juridisk problemstilling, om at Christine Meyer ble advart mot endringene, og at dette er referatført i et møte i det mektige Finansdepartementet. Sannelig min hatt; Dette er en hersketeknikk vi kjenner så alt for godt - å gjøre om en helt åpen og mangesidig problemstilling - til et eneste smalt juridisk spørsmål, og her med et tarvelig referat i hånden.

Christine Meyer forteller jo også at dette ikke på ingen måter er så enkelt som Siv Jensen forsøker å fremstille det. Siv Jensen måtte «trekke i nødbremsen!» Har dere hørt på maken til komisk maktspråk? Hvem lar seg lure av så enkle metaforer?

Carsten Neraal

Statsministeren sitter muse-stille. Det er også interessant. Mange kommentatorer er også varsomme med å konkludere, og Kristin Clemet med hele sin hær vil heller ikke ta stilling uten videre i konflikten. Dette er sikkert fordi NHO og LO er samstemte kritiske til Christine Meyer. Dette har nok også mye med synet på den økonomiske modellbruken - en gammel konflikt mellom osloøkonomer og bergensøkonomer.

Siv Jensen får ingen støtte fra eget SSB-utvalg

Reisetips med annonselenker Tidligere SSB-sjef Christine Meyer måtte gå for en drøy uke siden. Et av finansminister Siv Jensens (Frp) ankepunkt var at siden Statistikklovutvalget skulle vurdere forskningsavdelingen i SSB, burde omorganiseringen bero. Nå avviser imidlertid leder av Statistikklovutvalget, Nils-Henrik von der Fehr, at forskningsavdelingen hadde noe med deres mandat å gjøre, skriver VG Nett.

Og er ikke dette ene argumentet til Siv Jensen, om at modellkjøringen i SSB er helt avhengig av spesielle personer et morsomt argument? At modellkjøring skulle være personavhengig i en stor organisasjon som SSB med over 900 ansatte, eller at det er tvingende nødvendig at dedikerte medarbeidere tilhører den samme avdelingen som modellen. Alt dette høres jo helt rart ut for en utenforstående, og det sier sikkert mye om Siv Jensens famling for å finne nye argumenter på en ellers tynn is.

Jeg tror alle forstår at en tung og tradisjonsrik institusjon som SSB trenger fornyelse. Det er i hvert fall en hypotese med stor sannsynlighet. Og Christine Meyer fikk nettopp denne jobben, og hun satte i gang. Da er det selvfølgelig Siv Jensens sin plikt å støtte Christine Meyer på alle mulige måter. Endringer i offentlig sektor er strengt påkrevet, og ikke bare i SSB. Jeg trodde virkelig at FrP var partiet for fornyelse i offentlig sektor, men det er de tydeligvis ikke, og partiet mister her troverdighet.  

Meyer bekrefter: - Skeptisk til måten Holmøy formidlet innvandrings-forskning på

Promotion med annonselenker - Fristende å si at om vi ikke hadde flytte ut Holmøy, så hadde ting endt bedre. Tidligere SSB-sjef Christine Meyer har lagt bak seg noen av de mest hektiske og oppsiktsvekkende dagene i norsk politikk på mange år.

Christine Meyer er en selvstendig og flink dame med ben i nesen. Det er kanskje dette som har provosert Siv Jensen, for hun vil bestemme selv og hun føler seg mektig. SSB er med dette ingen uavhengig institusjon om noen skulle falle i den villfarelsen å tro noe slikt. Dette har Siv Jensen bevist til det fulle. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar