hits

Gutter - hvis jeg spiser is og du vil smake, så spør du vel først?

Swedish actor Alexander Karim poses during the MIPCOM trade show (standing for International Market of Communications Programmes) in Cannes, southern France, on October 16, 2017. / AFP PHOTO / YANN COATSALIOU

Av Alexander Karim, svensk skuespiller

Hei gutta. Kan jeg få snakke litt med dere?

Hvis jeg sitter og spiser en is. Og du ser isen min og tenker «Gud, det ser godt ut» og vil smake, så spør du selvsagt om lov først, ikke sant? Hvis jeg leser en bok og du synes den ser interessant ut, spør du selvsagt om du kan låne den når jeg er ferdig? Om du vil danse så spør du vel? Eller?

Det er sånn det fungerer i samfunnet. Når vi vil ha noe så ber vi om det. Det trodde jeg i alle fall. At vi er såpass siviliserte at det faktisk fungerer på den måten. 

Nå som vi har våknet til en verden dekket av ordene «Me too», kan vi bare konstatere at det ikke er tilfellet likevel. Her bes det ikke om lov. Her bys det ikke opp til dans. Her tar man. Ja MANN tar. For det er sånn det er, det er vi menn som gjør det. 

Ikke innvandrere, ikke kriminelle, ikke Sverigedemokrater eller nazister. Nei, nå kan vi ikke gjemme oss bak etiketter som vi beleilig kan plassere på noen andre enn oss selv. Det er oss. 

Manne Forssberg: - Jeg har krenket og skremt kvinner med min seksualitet

Promotion med annonselenker Tobarnsfar Manne Forssberg deler innlegg med hashtaggen #Ihave og innrømmer å ha både tafset og skremt kvinner. "Jeg var ikke spesielt opptatt av hvordan mine hender kunne oppfattes" skriver Manne Forssberg i sitt innlegg "Jeg trodde jeg hadde rett på andres kropper".

Vi med kuken mellom beina som av en eller annen grunn ikke kan holde den eller våre hender i sjakk. Det er du og jeg, Mannen. Fyren. Duden. Det er ikke en eller to av oss heller, vi er mange. Og vi er sterke. Dessverre. 

Så hva skal til? Hva skal til for at vi skal skjerpe oss? Den tydelige og sterke hashtaggen som spres som ild i tørt gress i sosiale medier er en god start, men det er klart at de fleste av oss sitter på kammerset og føler oss uskyldige?

Vi sender sinte emojier og varmende ord til våre venninner og kollegaer som har delt taggen. «Så fælt at du har opplevd dette vennen». Og så har vi det bedre. For vi, altså bare vi, er som sagt uskyldige eller hva?

«Jeg vet at det skjer, men jeg har faen meg aldri...» Jasså? Ikke noe kødding blant kompiser? Ingen berusede hender som har kommet frem i de sene nattetimene? Ingen «spøker» som har blitt oppdattet feil fordi hun sikkert var «overfølsom» eller noe? Er det helt sant? Trodde ikke det nei. 

Vi kan og må be om unnskyldning. Og det gjør jeg. Unnskyld. Vi kan starte hasjtagger som #mybad der vi kryper til korset. Men vi må gjøre mer enn det. 

#himtoo

Husker dere #jegharopplevd? Kampanjen ble satt gang av tidsskriftet Fett, i kjølvannet av at Cathrin Svanevik Frøyen skrev om opplevelser hun har hatt med seksuell trakassering. Som et tilsvar til Frøyens kronikk spurte Kjetil Rolness (på sin Facebook-side) om vi "bør ta inn over oss denne kvinnevirkeligheten?"

Det her kan ikke bare bli overstått og så føles det bra igjen fordi vi delte en hashtagg. Det er ikke bra igjen. Våre utallige beklagelser vil forsvinne ned i Facebook-feeden eller drukne i tweets. Neste nyhet. Vi går videre. Vi blar videre. 

Nei, i kveld setter jeg meg ned med mine sønner og forklarer dette for dem. Det finnes ikke gråsoner her. Enten er en handling rett eller gal. 

Det er galt. Alltid galt å ta tak i, presse seg mot, kalle noen en hore, utnytte sin posisjon. Alltid galt. Aldri rett. Aldri ok. Vi skal prate i kveld. Men ikke bare i kveld, men i morgen. Og dagen etter. Og dagen etter det. 

Til min datter skal jeg snakke om viktigheten av å forsvare seg selv. Å si ifra. Ikke ta det imot. Uansett hva det koster. Om det gjelder en venn eller en fremmed på gaten. 

Så brødre. Mine øyne er åpne. Jeg er klar. Jeg kommer til å snakke høyt om det jeg ser. Jeg kommer til å trekke i nødbremsen. Jeg kommer til å åpne portene til helvete. 

Den norske Hollywood-skuespilleren Natassia Malthe står fram som Weinstein-offer

Promotion med annonselenker Hevder Weinstein tvang seg på henne seksuelt. Malthe (43) holder onsdag kveld pressekonferanse i New York, der hun sier Hollywood-mogulen prøvde tvinge henne seg på henne seksuelt, skriver VG. Det skal ha vært to tilfeller hvor Malthe opplevde sexsuell trakassering fra Weinstein, forklarer Allred.

Og jeg blåser i om dere er mektige mediemenn eller viktige journalister. Jeg driter i hvilken avis dere jobber for eller om dere sørger for min lønnslipp. 

Hopp på dette toget med meg nå. For hashtaggen er en god begynnelse. Men der er vi og bare vi, som gjennom ord, og fremfor alt handling, kan få stoppet dette. 

Vi har skylda. Bare vi. Og en beklagelse er ikke nok. Så la oss være mange. Og sterke. Og vise at vi er mye bedre enn dette. 

Og til dere menn som tror at verden kommer til å fortsette å lukke øynene for deres oppførsel kan jeg bare si: 

Be afraid. Be very afraid.

Innlegget ble først publisert i Nyheter24 og er oversatt til norsk av Nettavisen. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar