hits

#metoo: På tide at vi innser at seksuell trakassering skjer med både menn og kvinner

kommentarer

Skrevet av: Nann Jovold, forfatter og leder for Reell Likestilling

#METOO. Denne hashtaggen går som en farsott på facebook og twitter, både her hjemme og i USA, hvor den store seksuell trakasseringsskandalen mot Weinstein er et faktum.

At denne saken ikke er kommet opp før er et mysterium, for dette var da allerede en snakkis blant mine filmvenner før jeg flyttet over dit i 2012/2013.

Skuespiller Sofie Frost: - Regissøren blottla penisen sin for meg

Regissøren sa han måtte gjøre noe som var en del av hans kreative prosess, forteller skuespiller Sofie Frost.

Det som forundrer meg er manglende evne til å snakke med menn i bransjen, menn generelt om deres erfaringer med dette avskyelige som skjer både i filmbransjen, musikkbransjen, på arbeidsplasser verden over, ja til og med i klasserommene på ungdomsskolene her i landet.

Hva med gutta?

Jeg har lest mye forskning på emnet, og jeg har sett mye stygt både som livvakt i USA, som dørvakt i Norge, og for ikke snakke om som medmenneske, mamma, og samfunnsdeltaker. Gutter og menn trakasseres også.

Jeg hadde en lang samtale med en av mine nære venner i USA, en fremadstormende, vakker, ung mann, som tidligere deltok i skjønnhetskonkurranser for gutter og menn. Vi snakket om seksuell trakassering og hvorfor menn ikke sier noe. Hans dom var knusende: «Om en person med makt over din karriere stikker hånda ned i underbuksa di for at bulen skal være korrekt på bilder, så sier du ingenting! Det står tusenvis av andre pene unge menn som gjerne vil ha jobben din om du skulle slå deg vrang.»

Min venn fortalte meg episoder om kontrollerende managere, både menn og kvinner, som krevde nøkkel til din bolig, for plutselig komme om natten og legge seg i sengen din. Som krevde å få «undersøke» kroppen din når som helst, og hvor som helst, pga de måtte vite hva de solgte. Managere som raste i sinne etter å ha gått gjennom søpla di og ha funnet et kondom, som viste at du hadde en kjæreste. Som truet kjæresten din, og som i neste øyeblikk selv stappet hånda ned i buksene dine for å fikse på pikken din før en rød løper gange.

Jeg snakket med en annen kompis i filmindustrien som faktisk følte seg truet til å ligge med en av matriarkene i Hollywood, for å få en fillerolle i en serie. Kvinnen er godt over 70, ledende innen filmindustrien, og har mye makt over unge og lovende menn som kommer og vil gjøre karriere.

Vi henger oss opp i Weinstein, men tro meg, kvinnene er ikke så mye bedre. Disse eldre matriarkene, som gjør det de vil fordi de kan. Det er lettere å henge styggedommens ansikt på en mann, men kvinner er omsorgsfulle, søte, snille og så videre. De ville vel aldri gjort noe slik?

Vel, de siste to årene har jeg snakket med menn, gjort undersøkelser på hvilken forskning som har med seksuell trakassering av menn å gjøre. Samtalene har vært ganske dype, og mange har slitt med å fortelle hva de har opplevd.

Menn helt opp i 60-årsalderen utsettes for seksuell trakassering av kvinner, menn trakasseres seksuelt av andre menn. Og jeg tok en kjapp undersøkelse blant menn jeg kjenner: Av 18 svar hadde 14 vært utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen. HALVPARTEN av disse av kvinner, den andre halvparten av menn. Flesteparten var utsatt for fysisk trakassering, og samtlige for verbal og non-verbal trakassering.

Nesten samtlige menn i undersøkelsen hadde vært utsatt for det jeg kaller hverdagstrakassering.
 

Björk anklager Lars von Trier for seksuell trakassering

Den islandske artisten Björk anklager filmregissør Lars von Trier for seksuell trakassering under innspillingen av "Dancer in the Dark".

Og både skandinaviske, amerikanske og canadiske studier viser så å si det samme. Snittet er faktisk for hver 3.kvinne som er utsatt for seksuell trakassering, så er tallet 1,8 menn. 8 av 10 kvinner vil oppleve en eller annen form for seksuell trakassering gjennom livet. 7 av 10 menn vil oppleve det samme.

I disse yrkene opplever kvinner mest seksuell trakassering

Shopping med annonselenker Les hvilke yrker som er spesielt utsatt. Det er unge kvinner som er spesielt utsatt for seksuell trakassering, ifølge undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Ifølge ny statistikk, som presenteres hver tirsdag via deres nye temaside "Slik har vi det - Livskvalitet og levekår", er mobbing og seksuell trakassering like vanlig overalt i landet vårt.

Jeg har alltid vært en som liker å observere menneskers atferd fra utsiden. Kall meg gjerne en kikker, men ikke en sånn ekkel en. Jeg observerer menneskers atferd i grupper, samlinger, og på større arrangement. Sist helg satt jeg på Langhus og observerte ungdommer fra 11-14-årsalderen og hvordan de oppførte seg hverandre i mellom.

Det som sjokkerte meg var hvor seksuelt aggressive disse unge jentene var.

Det holdt ikke bare med å ta guttene på rumpa. Nei, her skulle både magen tafses på, klappe litt foran på shortsen, og vri brystvorta på guttene.

Jeg ble faktisk ganske satt ut av at INGEN voksne grep inn og sa at den typen oppførsel ikke er greit. Hverken hallvakter, trenere, eller foreldre som var tilstede så ut til å anfektes av denne typen oppførsel. Og jeg kunne ikke la vær å lure: Hva om gutta hadde oppført seg slik mot jentene? Tatt de på puppene, mellom beina, eller strøket de over rumpa. Hadde de voksne reagert da?

 

Etter å ha lest nordisk forskning fra både NTNU og Universitetet i Stockholm om seksuell trakassering blant ungdomsskoleelever og videregående elever, så mener jeg at det er her vi må begynne å sette ned foten om hva som er godtatt oppførsel og ikke.

Vi kan ikke vente til man er fem, ti år ut i sin karriere før vi skriver ut om en ukultur i arbeidslivet, når den seksuelle trakasseringen godtas og ansees som barnestreker, og det bygges et maskulint hierarki på ungdomsskolen og på videregående.

Vi må ta faenskapen ved rota, både blant gutter og blant jenter. For dette er ikke greit! Slik oppførsel er ikke greit!

Politiet hånflirte av mann som fortalte om voldtekt

For mange handler skammen om den sterke mannsrollen. Om at man skal være den som fikser alt, sier daglig leder i organisasjonen UtsattMann, Jarle Holseter til ABC Nyheter. Han møter daglig menn med forferdelige voldtekts- og overgrepshistorier, og hører i tillegg skrekkeksempler hvor mannlige ofre som velger å anmelde, ikke blir tatt på alvor.

Vi må tørre snakke om dette, sette fokus på at dette er ikke lov, det er faktisk paragrafer mot denne typen oppførsel. Og vi som voksne må tørre sette grenser for hvilken type oppførsel våre barn og deres omgangskrets har som er akseptabel.

Så over til denne oppleste og vedtatte sannheten om at menn er overgriper, og at kvinner er offer: Kan vi fortsette å ha et så entydig syn på dette? Er det ikke på tide at vi åpner opp og innser at seksuell trakassering er en allmenn styggedom som skjer både menn og kvinner. Kan vi tørre ta faenskapen ved rota?

Det er ikke lenger snakk om en hashtag som sier #metoo, det er snakk om en ukultur som unger lærer på barneskolen, som feies under et teppe i flere tiår før plutselig oppførselen ikke lengre er grei.

Det handler om #metoo, #himtoo, #hertoo, # theytoo, #ustoo