hits

Hva slags boligkjøper er du?

«Nå må vi virkelig jobbe med budgivere for å få de til å legge inn et bud» skriver eiendomsmeglerfullmektig Oliver Bruksås. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Å kjøpe egen bolig er ofte den største investeringen vi gjør i løpet av livet. Men hva er det som er avgjørende for at vi kaster oss ut i en budrunde. Er det hodet, hjertet eller kalkulatoren som styrer? Eller en kombinasjon?

Av Oliver Bruksås, eiendomsmeglerfullmektig Hos DNB Eiendom Rodeløkka i Oslo

Det å få kjøpt sin egen bolig kan oppleves som en tålmodighetsprøve.  I landets større byer er det ofte mange om beinet, og ikke sjeldent blir boligen solgt etter heftige budrunder.  Kanskje ikke så rart at noen blir litt stressa og at det kan gå litt fort i svingene?

Stor forskjell på boligkjøpere

Noe av det som er mest moro med å være eiendomsmegler er jo nettopp at du møter så utrolig mange forskjellige mennesker. Det er stor forskjell på boligkjøperne i forhold til hva de sjekker på visning, hvilke spørsmål de stiller til megler, og hvor godt forberedte de er.


Man skulle tro at mange etter hvert får god trening i å gå på visning og vet hva de bør sjekke ekstra nøye, både på selve visningen og i salgsoppgaven i forkant. Men folk er forskjellige og det gjelder også måten de går fram på i en kjøpsprosess.

Oliver Bruksås

Tilpasse kommunikasjon

Litt for gøy satt vi flere meglere for litt siden og snakket om våre erfaringer med ulike mennesker. Så laget vi en uhøytidelig oversikt over ulike boligkjøpertyper vi har møtt på. De ulike typene må selvfølgelig behandles veldig ulikt i oppfølgingen fra oss. Men ingen oppførsel er rett eller gal, det er fascinerende med forskjeller og de gir oss en mer spennende og utfordrende hverdag. Vi må jo tilpasse kommunikasjonen med dem ut i fra dette.

Kjenner du deg igjen i en av disse?

Den impulsive: Går forbi et visningsskilt på søndagsturen, og bestemmer seg der og da for å gå på visning. Har ikke nødvendigvis planer om å legge inn bud, men liker å sammenlikne sin egen bolig med hvordan andre har det. Har egentlig flest spørsmål om boligen han selv bor i.

Den forberedte og grundige: Vet hva tilsvarende objekter i samme område har blitt solgt for tidligere. Stiller inngående spørsmål om teknisk standard, sjekker både sluk og fallhøyde på badet. Legger gjerne beslag på megler i store deler av visningstiden og skal for all del se både kjellerbod og loftsbod. Legger ofte inn bud med forbehold.

Les også: - Aldri solgt et sånt hus før


Den naive: Er litt usikker på hva et finansieringsbevis er for noe, og håper det er noe megler kan ordne for ham. Tenker at 10 prosent egenkapital bør holde når boligprisene er så høye som de er og har i det hele tatt liten kunnskap om lover og regler rundt lån og boligkjøp.

Drømmeren: Går gjerne på visninger på boliger som ikke helt matcher lommeboka, og legger gjerne inn første bud som alltid er under prisantydning. Ender fort opp med å drømme om bolig snarere enn å få kjøpt drømmeboligen.

Les også: Slik kjøper Oslo kommune boliger til langt over antatt markedsverdi​

Pessimisten: Synes boligprisene er altfor høye, og gir verbalt utrykk for det på visning. Ser problemer der andre ser muligheter. I hans øyne er en ødelagt list i gangen et like stort problem som sprukne fliser på badet. Bør vurdere å kjøpe helt ny leilighet eller bygge hus.

Den ideelle: Møter godt forberedt på visning og tar seg god tid til å sjekke hele boligen. Har spørsmål til megler klare på forhånd, som for eksempel planlagte oppgraderinger i gården, mulighet for å endre planløsning eller å bygge ut loftet. Har selvfølgelig finansieringsbevis i orden og god oversikt over prisnivået i de ulike bydelene.

Stiller du forberedt på visning, eller tar du det på sparket? Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix

«Kupper'n»: Er ikke så glad i å gå på visning og mener budrunder er noe tull. Synes det er mye smartere å kontakte boligselger direkte og prøve å kuppe boligen før visning. Liker i det hele tatt ikke å forholde seg til megler for da er han redd opplegget ryker.

Den rastløse: Har egentlig ikke tid til å gå på visning, men er veldig klar for å kjøpe. Rekker å svinge innom seks visninger på en time. Stiller ingen spørsmål til megler, men skriver seg gjerne på liste og går ikke av veien for å kline til i budrunden. Stoler på magefølelsen.

Spekulanten: Ser på bolig som et rent investeringsobjekt, og har ingen planer om å bo i den selv. Bryr seg lite om standarden på badet, for det skal uansett rives. Kan være en tøff mostander i budrunden. Har en forkjærlighet for små leiligheter i sentrum og villaer med store eplehager.

Les også: 12 kvadratmeter solgt for nesten 7 millioner​

Den usikre: En person som er svært usikker på om han/hun skal legge in bud eller ikke. Har gjerne vært på begge visningene samt privatvisning, men fremdeles ikke helt sikker på om det blir denne leiligheten eller ikke.

Den vanligste boligkjøperen

I dagens marked møter jeg helt klart den som er pessimist og de som er usikre på markedet, og mener at vi står ovenfor et krakk, så de vil ikke kjøpe. Personer som løper fra visning til visning for å få med seg flest mulig visninger på en dag. Både hverdager og søndager merker jeg at mange skal på mer en seks visninger på en dag, hvor de har laget en lang liste med boliger de skal innom for så å stryke de fra sine lister. Og det skjønner jeg godt, for i dag er det virkelig et kjøpers marked hvor de kan velge å vrake i boliger.

Må jobbe for budene

Hvis du ser et halv års tid tilbake så er det natt og dag. Da kom budene inn på løpende bånd, mens nå må vi virkelig jobbe med interessentene for å få de til å legge inn et bud. Det er nå man virkelig ser forskjellen på en god megler som gir alt kontra en megler som venter på at budene skal komme av seg selv.

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar