hits

Den globale arbeidsplassen

FILE - In this April 18, 2017, file photo, conference workers speak in front of a demo booth at Facebook's annual F8 developer conference, in San Jose, Calif. One of the congressional committees investigating Russia? ? ôs interference in the 2016 election has invited the tech giants Facebook, Twitter and the parent company of Google to appear for a public hearing on Nov. 1. (AP Photo/Noah Berger, File)
«I dag handler ikke globaliseringen om land, bedrifter og varer, men om individet.» Foto: Noah Berger/AP

Av Martin Ingemansson, Nordisk sjef for Facebook

I dag er vi mer pålogget enn noensinne før, og det tar vi ofte for gitt. Samtidig som digitaliseringen har krympet hele verden til å være innen en armlengdes avstand, har den også vokst. Det er flere mennesker å bli kjent med, mer å se, og mer å lære.

Vi er alle en del av globaliseringen, og dette er ikke noe nytt. Globaliseringen har pågått siden menneskene begynte å bygge skip for å utforske havet. Neste milepæl var da internasjonal handel oppstod gjennom frakting av varer mellom kontinenter, og i moderne tid har et av de største stegene vært internett som samler milliarder av mennesker i et globalt fellesskap verden over. I dag handler ikke globaliseringen om land, bedrifter og varer, men om individet. Dagens teknologi gjør at vi kan dra hvor vi vil, når vi vil, og vi velger selv mengden kunnskap vi ønsker å ta til oss. Et resultat av vår nye bevegelsesfrihet og muligheten til å jobbe og leve hvor vi vil, er at arbeidsplassene blir stadig mer varierte enn tidligere.

Som en global arbeidsplass jobber vi i Facebook med disse spørsmålene hver dag. Vi verdsetter mangfoldet på alle nivåer i selskapet og vet at vi alltid er i en bedre posisjon når vi har et bredt spekter av bakgrunn og perspektiver blant våre ansatte. To milliarder bruker plattformen hver måned for å komme i kontakt med hverandre, og disse er fra alle verdens hjørner. Dette mangfoldet skal også være representert hos oss. Det å samle så mange mennesker som arbeider mot det samme målet lærer oss noe viktig, og det er at det finnes mer enn én oppfatning av hva som er sant.

Les også: Hvilke rettigheter har sosiale medier til å bruke dine bilder og filmer?

Mangfold kan lære oss mye. Det kan lære oss at det som er åpenbart for meg, ikke nødvendigvis er åpenbart for deg. På den globale arbeidsplassen deler vi ikke nødvendigvis den samme oppfatningen, og vi ler heller ikke av de samme tingene. Her kan humor være en god indikator på våre forskjeller og likheter. Mange har vært i en situasjon der en enkel vits, fortalt i beste hensikt, feiler og ikke oppfattes riktig. I verste fall kan den opprøre, bekymre eller krenke personen som mottar vitsen.

Martin Ingemansson

Les også: Facebook elsker islamkritikk


Den globale arbeidsplassen setter også tradisjonelle arbeidskulturer i et nytt lys. Kontortid har blitt et svært flytende konsept, og man får ulike svar på hva det er, avhengig av hvem man spør. Vi har alle ulike forutsetninger for hvordan vi best mulig kan engasjere oss i arbeidet vårt. Internasjonale kolleger forteller meg at de mange ganger drømmer om å flytte til Sverige eller Norge, for der kan de jobbe til klokken 17 for å så dra hjem til middag, mens de selv sitter i arbeidsmøter til sent på kveld. Men i praksis planlegger vi arbeidet vårt etter våre andre forpliktelser. Når barna har blitt hentet, middagen spist og leggingen unnagjort, går mange tilbake til arbeidet, men denne gangen fra sofakroken. Den digitale utviklingen har gjort det mulig for oss å velge. Menneskelig samhandling er vanskelig å erstatte helt med teknologi, men det kan fungere som et kompliment. På Facebook er videomøter et av verktøyene vi bruker for å møte våre behov, plattformen Workplace er et annet, og fremover ser vi utviklingen av Oculus Rift, som en ytterligere teknologi for å bringe mennesker nærmere hverandre. Dette mangfoldet av verktøy og støtte, kombinert med et kulturelt mangfold, skaper fleksible arbeidsplasser som gjør at vi kan samarbeide i desentraliserte organisasjoner.

Jeg synes det er viktig å være ærlig her. Globalisering kan virke skummelt, og den mest komfortable løsningen kan være å lene seg tilbake, tenke at alt er bra og si at vi skal ta tak i spørsmålet senere. Dette er et vanskelig spørsmål for oss alle, men det er likevel noe vi må forholde oss til. Når vi løser de vanskelige spørsmålene, gir det oss verktøyene til å utvikles.

Les også: Nav «stalker» deg på Facebook

For bedrifter, som for mennesker, er det en ubehagelig sannhet at veksten kun skjer hvis du tør å utfordre det som er rutinemessig og praktisk. Uansett om målet er å ligge i tet, eller å ikke miste fotfeste i en verden som alltid endrer seg, er vi ledere nødt til å ha et enkelt fokus: å skape en arbeidsplass som oppmuntrer til et bredt mangfold. Å skape et inkluderende miljø for mennesker, uavhengig av bakgrunn, kjønn eller religion, er ikke bare den rette tingen å gjøre, det er også bra for selskapet. Dermed kommer alt som organisasjonen trenger for å utnytte globaliseringen; mangfold rundt ulike tankeprosesser, analyser og problemløsning.

Om vi virkelig kan gjøre dette til en del av hvem vi er, vil vi lykkes, uansett hva som kommer.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar