hits

Hvem har gått konkurs? 

Oslo 20120817.Moods of Norway hadde visning av sin vår 2013 kolleksjon i Oslo Konserthus under Oslo Fashion Week fredag kveld. Moods of Norway- gutta Simen Staalnacke og Peder Børresen (midten f.v.).Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 Moods of Norway- gutta Simen Staalnacke og Peder Børresen under storhetstiden i 2012. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Av Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt

Søndagsfrokosten fikk selskap av Dagens Næringsliv og en 9 sider lang reportasje om Moods of Norway som ble slått konkurs tidligere denne uka. I tillegg til spørsmålet «hvor mye rosa er det egentlig mulig å få inn på ett enkelt bilde?» kom jeg til å tenke litt på dette med kapital og risikofordeling. 

For hvem er det egentlig som har gått konkurs? Etter 14 år med rosa traktorer, champagne og cheesy pressebilder, er resultatet av moteeventyret slik:

* 200 personer mister jobben over natta (i Norge)

* Kreditorene taper utestående gjeld på 42 millioner, blant disse er Sparebanken Sogn og Fjordane og Innovasjon Norge

* 11 millioner skattekroner har forsvunnet inn i selskapet via støtte fra Innovasjon Norge

* Samtidig har de tre gründerne tatt ut 70 millioner i utbytte, og har i følge siste skattetall en samlet formue på 119 millioner kroner
 

Til alle ansatte i Moods of Norway: Utrolig kjipt at dere mister jobben fordi en gjeng som omtaler seg selv som «boybandet» tømmer selskapet for kapital samtidig som de lånefinansierer en stormannsgal utenlandssatsning med rosa fiskeskøyter og champagnefester. 

Les også: Moods of Norway fikk statlig millionstøtte syv måneder før konkursen

Til gründerne/kapitaleierne: cry me a river. 

Marie Sneve Martinussen


Vi får stadig høre at kapitaleiere er de som skaper jobber, fordi de tar risiko og fører verden framover. Denne konkursen er et godt eksempel på realitetene. Ja, selskapets verdi falt fra 560 mill til 0, og eierne har sånn sett tapt endel på papiret. Men fordi den enkelte eiers private økonomi er skjermet fra risiko via aksjeloven, er realiteten svært sjeldent at eierne faktisk taper penger. Ofte er det som i dette tilfellet, at eierne tar ut utbytte i årene det går godt, slik at de sitter igjen med en solid privat formue når de først går konkurs. 

Så hvorfor gikk egentlig Moods of Norway konkurs? Jo, det skyldes såklart Janteloven, i følge selskapets sjef i søndagens DN. Så vet vi det, det var vår alles feil at det gikk på dunken.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar