hits

Forflytning av toppledere


Av IMDs professor Michael D. Watkins

Ekspert på overganger, Michael D. Watkins, om skifte av konsernsjefer hos Uber og Expedia


Om en overgang som har lyktes - Mark Okerstrom hos Expedia

Det er ikke enkelt å være en etterfølgende konsernsjef. Overraskende nok er dette særlig tilfelle når alt går strålende, og en anerkjent konsernsjef som Dara Khosrowshahi går av for å slutte seg til et høyprofilert selskap som Uber. Som den nye konsernsjefen kan det føles som du er i (og kan til og med møte) et scenario om at «det bare vil gå nedover». Hvis ting går bra, vil det være din forgjengers fortjeneste, «som la grunnvollen for vedvarende suksess.» Hvis ting går dårlig, er det tydelig at du ikke er (i Expedias tilfelle) mannen til å fylle de store skoene.


Hvis Mark Okerstrom kjenner på presset, viser han det uansett ikke. Hans første meldinger har vært perfekte, og hans fokus på å ta Expedia til det neste nivået globalt virker svært riktig, det samme gjør hans vekt på nærere relasjoner med Uber og mulighetene som åpner seg opp.

Kanskje Uber burde kjøpe Expedia, og Khosrowshahi og Okerstrom kan gå tilbake til å drive et selskap sammen; det er tydelig at de er gode på det.

Konsernsjef som Dara Khosrowshahi Foto: Expedia


Om overganger og styrer - Alt er fortsatt ikke bra på toppen av Uber

Har Uber vokst seg fra sine styremedlemmer? Det er fornuftig å skjønne at selskaper vokser seg fra sine første konsernsjefer og ledergrupper. Folkene som har den patologiske optimismen og manglende respekten for konvensjonene som kreves for å være entreprenører, er ofte ikke de menneskene som trengs for å skalere et hurtigvoksende selskap eller til å håndtere et slikt selskap (det finnes selvfølgelig bemerkelsesverdige unntak). Noe som er mindre anerkjent, er at det samme kan gjelde for styremedlemmer.

Les også: Uber-sjef Carl Edvard Endresen: - Den risikoen sjåførene utsettes for, unner jeg selvsagt ingen. Det er helt uholdbart

Ubers styre, som er fanget i en evig innbyrdes krig og revet mellom stridende fraksjoner, ser ut til å være en case-studie. Folkene som finansierer selskaper i tidlige faser og som fyller styrene, trenger nødvendigvis ikke å være de folkene som trengs for å bringe selskapet fram til modenhet. Så kanskje tiden da har kommet for investorene til å utnevne mer erfarne, uavhengige styremedlemmer fra store selskaper til å fylle plassene.
 

FILE - In this July 13, 2012, file photo, Expedia CEO Dara Khosrowshahi attends the Allen & Company Sun Valley Conference in Sun Valley, Idaho. New Uber CEO Khosrowshahi will begin work with an employee meeting Wednesday, Aug. 30, 2017, at the company Äôs San Francisco headquarters. (AP Photo/Paul Sakuma, File)
Ubers konsernsjef Dara Khosrowshahi Foto: Paul Sakuma/AP

Om de første grepene og de riktige ordene - Khosrowshahis memo om engstelsen i Uber

Ubers nye konsernsjef Dara Khosrowshahi innrømmer å være «redd» i et offentlig memo. Vel, selvfølgelig er han nervøs, og det med rette. De fleste lederne ville kjenne på den samme engstelsen når de påtar seg en slik utfordrende jobb. Men det var et dårlig valg av ord, særlig fordi han dykker ned i Ubers hai-infiserte farvann. Små avgjørelser kan ha stor innflytelse på lederes overganger, selv de tilsynelatende ubetydelige avgjørelsene, som valget av ett enkelt ord. Til slutt sa han ikke «jeg er så redd.»


Om å sette den rette tonen - Hva den nye konsernsjefen i Uber bør gjøre først

Selv om det er noen gode anbefalinger for Ubers nye konsernsjef i denne Forbes-artikkelen, som å jobbe med kulturen, bygge en mangfoldig lederskapsgruppe (som er en del av kulturforandringen) og å forbedre ansatterelasjoner, er to av de fem ideene bemerkelsesverdig dårlige. Å komme inn første dag og be om unnskyldning for Ubers mangfoldige synder, ville med rette bli sett på som en gimmick, både ekstern og internt. Mens Holder-rapporten gir Dara Khosrowshahi grunnlaget for å dedikere seg umiddelbart til kulturforandring, trenger han å gjøre sin egen vurdering av situasjonen og, basert på den vurderingen, utarbeide en bredere strategi for å få en «frisk start på det gamle Uber». Og så er det oppfatningen om at han bør si fra seg sin egen lønnspakke, som han akkurat har forhandlet med Ubers styre. Hvorfor i all verden bør Khosrowshahis ankomst være øyeblikket for å komme med en viktig melding angående kompensasjon for konsernsjefer? Hvilket mulig formål kunne det tjene å skape uro i hans forhold til styret?

Professor Michael D. Watkins


Om å velge den rette konsernsjefen for jobben - Ubers nye valg

Utvelgelsesprosesser av konsernsjefer er ofte rare og fantastiske; Ubers prosess er spesielt det. Denne The New York Times-artikkelen meldte bekymret at Dara Khosrowshahi ble valgt fordi han utgjorde den minste utfordringen for Travis Kalanick og hans allierte i styret. Og hva med oppfatningen om at Jeff Immelt ikke gjorde suksess hos GE, eller ville være Kalanicks nikkedukke? Den er latterlig. Den minste fellesnevneren for valget av konsernsjef vil trolig ikke løse Ubers alvorlige styringsproblemer.

Michael D. Watkins er professor i lederskap og organisatorisk forandring ved IMD. Han leder the First 90 Days, for ledere i en overgang. Han deltar i ledelsen av Transition to Business Leadership (TBL), et program for erfarne, fungerende ledere som enten nylig har vært i en overgang eller snart vil være i en overgang til en lederposisjon innen forretningslivet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar