hits

La velgerne bestemme mer

kommentarer
Horten 20170823.Valg 2017. Det er mulig å stemme på en rekke steder. I stemmeavlukket er det lister for alle partiene.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hvis Stortingsflertallet hadde fulgt regjeringens forslag, ville du kunne gitt kryss på personer ved stortingslisten i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av Erna Solberg (H), statsminister og Nettavisens gjesteredaktør

Om ti dager er det valg. Du kunne ha fått muligheten til å velge hvem som kommer inn på Stortinget, ikke bare hvilket parti. I de fleste land i verden har velgerne innflytelse på hvilke personer som velges inn, ikke bare hvilket parti som får mandat(er). Sånn burde det vært i Norge også.

To ganger har stortingsflertallet stemt ned forslag fra borgerlige regjeringer om at du skal kunne stemme på personer på den enkelte partilisten også. Senest for under to år siden. Hvis Stortingsflertallet hadde fulgt regjeringens forslag, ville du kunne gitt kryss på personer ved stortingslisten i år.

Regjeringen foreslo overfor Stortinget en endring i valgloven som gir samme system for innflytelse ved stortingsvalg som vi har ved fylkestingsvalg. Det betyr at du som velger ville kunne gi personstemmer på stemmeseddelen. En slik ordning ville gitt økt engasjementet rundt valg til vår nasjonalforsamling og styrket den enkeltes innflytelse på det endelige resultatet mht. hvem som havner på Stortinget. 

Erna Solberg er gjesteredaktør i Nettavisen. Foto: Alexander Winger/Mediehuset Nettavisen

Dette er noe jeg har vært opptatt av lenge, og jeg har som stortingsrepresentant også fremmet forslag til endringer som gir mer innflytelse til velgerne. 

Mer enn hver tiende velger gjorde endringer på stemmeseddelen ved forrige stortingsvalg. Det viser at det er et stort engasjement for å påvirke hvem som velges. Men endringene betyr altså ingenting, med mindre minst 50 prosent av et partis velgere gjør det.

Selv om mange velgere endrer stemmeseddelen ved stortingsvalg, har det med dagens valgordning ikke påvirket valgresultatene. Derfor var det viktig å fremme et forslag som ville gitt deg som velger reell innflytelse over hvem som skal representere deg på Stortinget. 

Les også:  Dette vil ikke partiene at du skal forstå

Dessverre fikk forslaget bare stemmene til Høyre, Venstre og MDG. Senterpartiet var for i prinsippet, men ikke vårt forslag. Jeg forstår ikke hvorfor de andre partiene er så redd for å gi velgerne mer innflytelse og sette stortingsrepresentantene under litt konkurranse, slik stortingsrepresentantene har sørget for at både kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter er.

Jeg håper at i neste stortingsperiode vil de øvrige partiene snu, når Høyre fremmer forslaget på nytt.

Les også: Arbeiderpartiets skattebløff