hits

Støre kan lide samme skjebne som Clinton

Jonas Gahr Støre har samme problem. Han er og blir en elitistisk kapitalist som Hillary Clinton. Foto: NTB Scanpix

 

Av anonym*
 
Jonas Gahr Støre kan komme til å lide samme skjebne som Hillary Clinton. Av nøyaktig samme årsak. Deres felles skjebne er forbausende lik, både i oppladning, fremtoning og konsekvens.
 
La meg for ordens skyld understreke at jeg finner få paralleller mellom motkandidatene, Erna Solberg og Donald Trump, men deres rolle i dramaet er lik.
 
At Hillary Clinton ble feid av banen av karismatiske Barack Obama i 2008, lot seg forstå. At hun tilsvarende skulle feie Donald Trump - eller enhver annen demokratisk eller republikansk kandidat - av banen 8 år senere, var til det siste tatt for gitt. Men Hillary Clintons - og Jonas Gahr Støres - problem, er at de er uvalgbare, unelectables.

Les også: Støres maktbegjær
 
Selv om alle vel visste det, ble det etterhvert understreket og fokusert på hvor utrolig elitistisk Hillary Clinton egentlig er. Hvordan kan en som har jobbet i det offentlige hele sitt liv være hundremillionerdollarmillionær? Det ble til slutt for åpenbart at avstanden mellom Clintons person og budskapet hun formidlet, ikke lot seg forene. Empatien med de underpriviligerte lød hult. Innlært.

Jonas Gahr Støre har samme problem. Han er og blir en elitistisk kapitalist. Det var nesten smertefullt å se Gahr Støres resymè under statsministerduellen på NRK. Elitepreget skinner klart og tydelig gjennom alle valg Jonas har tatt i sitt voksne liv.
 
Symptomatisk snakkes det ikke nå om Gahr Støre gjorde nok for å forsikre seg om at arbeider på brygga var rent og ryddig skattemessig - det snakkes om at han faktisk har vaktmester på hytta. Landstedet er nok en mer presis beskrivelse, med opparbeidede uteområder og egen brygge. Slik mangemillionærer flest velger å innrette seg. Ikke noe kritikkverdig i det, isolert sett. Det er diskrepansen mellom personen og den uttrykte empatien med sine velgere som er problemet.

Les også: Arbeiderpartiets skattebløff
 
Nå skjer nøyaktig det samme med Gahr Støre som med Clinton. Støre blir møtt av stadig synkende oppslutning på målingene. Det ser dårligere og dårligere ut for hver dag valget nærmer seg.  Dette er uhyre demoraliserende, og Gahr Støre begynner - i likhet med Clinton - å fremstå sliten og irritert over det stadige gnaget om synkende oppslutning, krydret med eksempler fra deres ellers elitistiske tilværelse, som har lite eller intet til felles med elektoratet.
 
Tipset er at vi ved valgdagen står i samme situasjon som USA 8. november 2016 ? 75 prosent sjanse for Ap-ledet regjering, og 25 prosent sjanse for Høyre-ledet. Men 25 prosent sjanse tilsvarer sjansen for å knipse kron to ganger på rad.

Støre: - Har penger i ikke-etiske fond

Skulle det - for Ap - utenkelige skje, at Gahr Støre ikke blir statsminister, vil det bekrefte hypotesen om at han rett og slett er uvalgbar, og han er ferdig i politikken.
 
Men mest sannsynlig er det altså at han redder regjeringsprosjektet. Med et historisk svekket Ap og et historisk sterkt Sp. Det høres ut som kameler til frokost, lønsj og middag. Det spørs om det gjør ham mer valgbar ved neste korsvei.

*Forfatteren er anonym på grunn av sin stilling

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar