hits

Erna Solberg lar Listhaug drite ut Norge

kommentarer
Sylvi Listhaug under besøket i Rinkeby i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

Av Truls Wickholm, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

Etter Sylvi Listhaugs svenskestunt er det fristende å snu litt på flisa: Jeg tror ikke vi er mange som hadde likt det dersom det ble avslørt at en svensk minister kom til Norge med eneste formål å drite oss ut i svenske medier. Svenskene har klart å skape mer jobber enn oss, selv uten et oljefond å støtte seg på, men vi har ikke sett den svenske arbeidsministeren stå utenfor et norsk NAV-kontor for å vise frem køene. Den svenske finansministeren har heller ikke kommet over for gjøre narr av Erna Solberg og Siv Jensen for at de ikke klarte å skape vekst med sine skattekutt til de rikeste.

Mulighetene er mange, men de har ikke blitt brukt. Det har sikkert vært fristende for de svenske sosialdemokratene å vise hvordan deres politikk er bedre for Sverige enn høyrepolitikk er for Norge, men det har de ikke gjort. Hvorfor? Fordi det ikke er sånn naboer oppfører seg mot hverandre.

Les også: Sverige bekrefter: - Fritzon ble aldri advart om Listhaug-besøket

Ingen ville finne på å stikke ned til naboen, sette seg ned i stua, finne frem kameraet, og spørre om du kunne få lage en film til ungene om hvordan det er å leve i en familie der mor og far krangler døgnet rundt.

Søkt eksempel? Ja. Men bare fordi den oppførselen vi har sett fra Sylvi Listhaug og andre statsråder fra Frp er langt utenfor det vi har vært vant til fra norske statsråder.

Oslo 20170216.Truls Wickholm ankommer middagen på Grand Hotel i forbindelse med sentralbanksjefens årlige tale.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Truls Wickholm. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix

Forslag om å utfordre og bryte menneskerettighetene hører vi vanligvis bare fra regimer vi ikke er særlig glade i. Det var nok musikk i deres ører at en norsk statsråd sa det samme som de pleier å gjøre. Neste gang en norsk diplomat skal diskutere menneskerettigheter på den internasjonale arenaen vil hun få slengt Listhaugs uttalelser rett i ansiktet.

Les også: Høyt spill fra Listhaug

En slik opptreden var kanskje forventet fra Listhaug, men jeg hadde ærlig talt forventet mer av Erna Solberg. Det å vinne valget har blitt så viktig for Erna at hun kaster alle prinsipper på båten og lar Listhaug ture frem etter eget forgodtbefinnende. Når statsministeren ikke evner å ta avstand fra Listhaugs valgkampsprell, forstår vi at det er hun - ikke Erna Solberg - som er den mektigste i den norske regjeringen.

Valget 11. september blir et verdivalg. Et valg om hvilke verdier vi skal bygge samfunnet vårt på, hvilke ord som er greit å bruke om andre og hvordan vi ønsker at statsråder skal representere Norge både her hjemme og i utlandet. Det handler om anstendighet - og Høyre/Frp-regjeringen har vist at det er underordnet for dem. Den beste garantien for en ny regjering og en ny retning er å gi din stemme til Arbeiderpartiet.

 

 

Listhaug: - Klar for å stå i en drittstorm i flere år framover