hits

Den mørke spådommen slo til

Statsminister Erna Solberg og ektemann Sindre Finnes. Arkivfoto Scanpix

Nei, nå tenker jeg ikke først og fremst på sitatet fra Erna Solbergs mann om hvordan livet som statsministergemal ville bli.

Av Truls Wickholm, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet

Våre spådommer om hvordan uttaket av pappaperm ville utvikle seg under Erna Solbergs styre, har også slått til. Det ble langt færre pappaer som er hjemme med barna i 14 uker, etter at kvoten ble kuttet. I 2014 og 2015 var en av tre hjemme mer enn ti uker med eget barn. Siste år var det kun en av ti som gjorde det samme.

Erna Solberg og Høyre sitt svar på dette er at det er norske menn det er noe galt med. Feil. Det er Høyre og Erna Solberg det er noe galt med. Norske menn var godt på vei til å bli verdensmestere i å være hjemme med eget barn. Fordi forholdene ble lagt til rette.

Å kutte i fedrekvoten er omtrent like dumt og gammeldags som å ønske kvinner tilbake bak kjøkkenbenken.  I praksis var det vel det Høyre gjorde da de innførte kontantstøtten. Da de toppa det hele med å ville innskrenke kvinners mulighet til selvbestemt abort i den tragiske reservasjonssaken, er det vel ingen tvil om at de er et parti som systematisk har stilt seg på feil side av historien.

Truls Wickholm

Høyre skjønner ikke hvordan arbeidslivet fungerer. Akkurat som det ikke alltid er like lett å si nei når sjefen spør om du kan jobbe mer overtid, er det ikke bestandig greit å gå inn til sjefen å forklare at du skal være lenger hjemme enn det regelverket legger opp til.

Jeg tror alle som har hatt pappaperm, har satt stor pris på det. Det er gøy å få tid til å bli skikkelig godt kjent med et nytt menneske. I tillegg er det åpenbart urettferdig at kvinner har blitt diskriminert i arbeidslivet fordi alle vet at det er de som må være lengst hjemme. 

Når noe er åpenbart urettferdig, må det endres. Arbeiderpartiet har alltid skjønt at det som endrer samfunnet, er at man faktisk bruker politikk for å endre det. Ikke bare håper på at markedet eller noen andre skal ordne opp.

Mannen til statsministeren har lovet evig troskap til Erna og den mørke spådommen. Det har ikke resten av Norge. Det er på tide å bytte ut denne gammeldagse og bakstreverske regjeringen. Fire år er nok.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar