hits

Politiker eller oljelobbyist?

Oslo 20170216.Karl Eirik Schjøtt-Pedersen før middagen på Grand Hotel i Oslo etter sentralbanksjefens tale torsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politikere i Arbeiderpartiet og Høyre hopper frem og tilbake: Den ene dagen er de politikere, den andre dagen er de ansatt i oljelobbyen. Det kan koste oss dyrt.

 Av Rasmus Hansson, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne

Under Arendalsuka nå nylig kunne ikke Arbeiderpartiet stille til debatt om olje og klima mot Miljøpartiet De Grønne. Grunnen: De prioriterte heller å delta på hagefesten til bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass. 

Den norske oljelobbyen er tungt viklet sammen med Arbeiderpartiet og Høyre. Oljeselskapenes fremste forsvarer er tidligere Arbeiderparti-mann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass. Han var «statsråd uten portefølje» i Stoltenberg-regjeringen. Fra sin skjulte posisjon på møter som ikke referatføres, bransjefester og telefonsamtaler, utøver han nå tung innflytelse på vegne av norsk olje i sitt store, politiske nettverk fra tiden som statsråd ved Statsministerens kontor.

Med seg på laget har han leder for avdeling for samfunnskontakt, Torbjørn Giæver Eriksen, tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet. Og Erlend Jordal, lokalpolitiker for Høyre i Stavanger.

Schjøtt-Pedersen og mange andre politikere har det til felles at de har vært medlem i Arbeiderpartiets omstridte «oljegruppe», en gruppe politikere som er positivt innstilt til oljebransjen i Norge. Det har også nåværende energipolitikere Terje Aasland og Per Rune Henriksen, og tidligere topp-politikere, statsråder og toppledere som Grete Faremo, Sylvia Brustad, Rune Bjerke og Stein Lier-Hansen. Her får Ap-folk servert både fine middager og argumenter til fordel for å pumpe mer olje og gass i Norge.

Les alt om valget 2017

Selv om mange bedyrer at oljegruppa ikke har noen innflytelse på Aps politikk, har andre Ap-politikere innrømmet at Norsk olje og gass yter et sterkt press på Arbeiderpartiets politikere. Etter at Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Martinsen i går tenkte høyt om den økonomiske risikoen for Norge ved å videreføre leterefusjonsordningen har det tydeligvis skjedd ting i kulissene i partiet: I dag mener ikke Martinsen dette lenger. Hun er pent tilbake på olje-linja. I 2015 innrømmet finanspolitiker fra Stavanger, Torstein Tvedt Solberg, at organisasjonen er den mest aktive og sannsynligvis mektigste lobbyen på Stortinget. Uttalelsen kom etter at en e-post hadde lekket om at Norsk olje og gass mente Tvedt Solberg var for oljekritisk og trengte å «tøffes opp» litt for å «ta mer av» agendaen deres.

Rasmus Hansson

At bransjeorganisasjonen i stor grad har lykkes, blir tydelig hver gang man hører på en politisk debatt. Det er i praksis umulig å høre forskjell på om talepunktene om at norsk olje er «verdens reneste olje» (litt som at amerikansk kull er «verdens reneste kull») og «velferdsmaskinene i Nordsjøen» framføres av Schjøtt-Pedersen eller politikere fra Arbeiderpartiet og Høyre. Det er vanskelig å la være å spørre seg selv på hvilke andre områder vi hadde godtatt en sånn samrøre. Hadde vi godtatt at en politiker for regjeringspartiet hadde kjempet for brusmaskiner på norske skoler på vegne av sukkerlobbyen? Det tror ikke jeg.

Den skjulte makten disse lobbyorganisasjonen utøver blir stadig mer problematisk, fordi oljebransjen er i fritt fall. Leterefusjonene den norske staten utbetaler for at oljeselskapene skal lete på norsk sokkel stiger, mens inntektene fra den samme sokkelen synker. Statoil-sjef Eldar Sætre har selv innrømmet at han ser starten på oljebransjens fall i 2020 - på grunn av elbilens framvekst. Rundt 50.000 mennesker har mistet jobben sin i oljebransjen på to år. Det internasjonale pengefondet advarer om at arbeidsledigheten i Norge kan bli «høy og langvarig» dersom vi ikke kommer oss raskt ut av oljeavhengigheten. Å satse videre på olja fremstår mer og mer risikabelt - både for oljearbeiderne og for norsk økonomi.

Da er det farlig dersom oljelobbyen får kapre debatten, «ta agendaen» gjennom politikerne og styre den dit de vil. Slik kan oljeselskapene den jobber på vegne av tjene penger. Og Aps og Høyres politikere få påspandert noen fine middager. Men det kan bli meg og deg som til slutt sitter igjen med regningen. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar