hits

Politikerne tvinger oss til å ta utbytte for å betale formueskatt

kommentarer
Oslo 20170713.Dronebilde av Langkaia og Havnelageret til venstre og Bjørvika med Operaen i Oslo til høyre.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto:Tore Meek / NTB scanpix

Av Hege M. Klev, eiendomsinvestor

Min mann og jeg eier et eiendomsselskap, hvor vi begynte med to tomme hender, og sitter i dag på en betydelig eiendomsmasse. Det har vært mye hardt arbeid og prioriteringer for å få til dette, og nå roper diverse politikere, og LO, om at «de rike» må betale mer skatt. Ja, da får jeg frysninger. For hvem er disse rikingene? Jeg føler meg ikke som en.

 Min mann og jeg tjener 1,7 mill i året. Men for å kunne betale vår formueskatt er vi avhengige av at vårt firma går med overskudd, så vi kan ta ut utbytte. Dette utløser skatt på utbytte, i tillegg til at vi må betale formueskatt. Riktignok har skattesatsen blitt satt ned 1 prosent (fra 28 til 27 prosent), men det hjelper jo lite når beregningsprosenten for verdien av våre eiendommer er økt betraktelig. For oss betyr det nesten en dobling av formueskatten fra i fjor til i år på «monopolpenger». Det vil si vi skattes for formue som først blir reell når vi selger eiendommene. Hvem bestemmer noe sånt?

Les også: Når rikingene bør holde munn

Skulle vårt firma gå med underskudd, så kan vi ikke ta ut utbytte for å betale formueskatten, og vi må selge eiendommene. Her har politikerne gjort en dårlig jobb og ikke satt seg inn i konsekvensene. Vi ønsker å skape et solid firma som våre barn kan ta over. Vi ønsker ikke å selge. Vi ønsker egentlig heller ikke å ta utbytte i firmaet, men heller bruke pengene til å investere videre i firmaet.

Hege M. Klev

Så når Erna sier hun ikke helt vet effekten av at regjeringen har satt ned formuesatsen, så kan hun bare besøke oss. Vi er en familiebedrift, og ansetter ikke mennesker uten at vi trenger å gjøre det, og så kan vi samtidig forklare henne vårt dilemma i forhold til formueskatten. Stjerne i boka til Bjørn Dæhlie som turte å stå frem med sitt syn i denne saken.

Det ser ut til at politikerne «skjærer alle over en kam», og sammenligner epler og bananer. De må heller se på insentiver for store og små bedrifter hver for seg, og se hvordan man kan bidra til å skape nye verdier og arbeidsplasser på en god måte. Å øke skattene hjelper ikke.

Jeg er frisk og rask og betaler mer enn nok skatt, og jeg belaster foreløpig ikke samfunnet på noen som helst måte. Jeg godtar skatter og avgifter på biler, bensin, oster og alt annet, men har aller mest lyst til å streike og «Nave». Hvorfor skal jeg betale skatt som går til «slappfisker», som ikke gidder å jobbe fordi Norge har et altfor bra trygdesystem? Vi må begynne å stille krav, og ikke være så redde for å bli upopulære.

Politikere får ingen respekt hos Ola Normann fordi de bare prater og ikke handler. Derfor hadde det vært fint om avisene faktisk hadde begynt å skrive om politiske ting på en forståelig måte, slik at folk kan få øynene opp før det er for sent, og vi unngår «Trumptilstander».