hits

Setter rike sponsorer foran bestemor

kommentarer
Hamburg, Tyskland 20170708.Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen oppsummerer G20-toppmøtet i en livesending på Facebook før de skal reise hjem fra Hamburg.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (FrP). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Mens Høyre/Frp-regjeringen sender landets rikeste nok penger til å bade i, som onkel Skrue, er det fortsatt eldre i Norge som ikke får dusje så ofte som de vil.

Av Truls Wickholm, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet

Høyre og FrPs rike «onkler og tanter» har valgt rett sted å plassere pengene sine når de har gitt partistøtte. Skipsrederfamilien Sundt er blant dem som kan ta gode svømmetak i den eventyrlige avkastning på investeringen i Høyre og Frp. Familien har i år gitt en halv million til både FrP og Høyre. VG anslo i 2016 at Else og Christian Sundt alene tilsammen fikk 22,5 millioner kroner i skattekutt som følge av Høyre og FrP sin skattekuttpolitikk. Fellesskapet kunne for eksempel finansiert 36 årsverk i hjemmetjenesten for denne summen.

Det er bare smuler igjen at FrP store prestisjeprosjekt i eldreomsorgen: Staten skulle overta ansvaret. Et fåtall av kommunene ville være med, enda færre ble værende. Arbeiderpartiet lover ikke skattekutt til de som har mest fra før, men vi lover en kjærlighetsgarani på sykehjem der ektepar og samboere får dele sine siste år med den de har delt livet med.

Les også: Erna håner vanlige arbeidsfolk

For neste stortingsperiode fra 2017 til 2021 lover Arbeiderpartiet et løft for kvaliteten og verdigheten i eldreomsorgen. Det er det vi skal bruke de store pengene på. Mens Høyre og FrP lover å gi 7.5 milliard kroner til de med største formuene. Det betyr at kommunene får 6 milliarder kroner mindre til eldre og skolebarn.

Truls Wickholm

Det er utrolig mange fantastiske folk som jobber i eldreomsorgen i dag. Veldig mye bra skjer mange steder, men vi kunne også gjort utrolig mye mer. Det tror jeg de fleste som selv bor på et sykehjem, eller som har vært på besøk, lett vil kjenne seg igjen i. Vi lever også stadig lenger, og det er bra, men betyr at omsorgsoppgaven blir større.

Les også: Hagen-familien sparte 2,2 milliarder kroner i skatt på å flytte til Sveits

Det er derfor helt uforståelig for meg hvorfor vi skal prioritere disse rike onklene og tantene til Høyre når vi har så mange uløste oppgaver i samfunnet. Det er stor forskjell fra det FrP som mange kjente med John Alveheim og til FrP i dagens regjerings. De må åpenbart ha glemt å sette de eldre først. Sundt-familen skal også få trygg og god omsorg når de blir gamle, men det er ikke riktig at de skal putte store penger i lommen, som vi heller burde bruke på at alle skal få en god alderdom.