hits

Gratulerer, Statoil! Nå må dere bare skifte navn

kommentarer

Havvind-investeringene markerer starten på en ny, norsk energiæra. Håper jeg.

Stortingskandidat for MDG i Oslo, Per Espen Stoknes, håper på en ny æra for Statoil. Foto: Thomas Ekström/Miljøpartiet De Grønne

Av Per Espen Stoknes, Stortingskandidat, Oslo MDG

Statoil har den siste tiden skrytt uhemmet av sine investeringer i havvind. En liten gratulasjon er selvfølgelig på plass.

Statoils stolthet er delvis berettiget, når de, i likhet med resten av verden, skrur investeringene over til fornybare energikilder. Ikke for berettiget, altså. Det går for treigt - investeringene i fornybar er ennå en beskjeden start. Men stolte er de.

Gir inntrykk av å være miljøvennlige
Det skjer nemlig interessante utviklinger på kommunikasjonsfronten. Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson langet ut mot Statoils reklamer, hvor de hadde investert i en 16-siders (!) annonse i A-magasinet. Også i fjor la Statoil spekulative reklamepenger i Schibsted-kassa, når de ville snakke med ungdom om hvordan de sammen kan løse klimautfordringene.

Statoil forsøker altså å overbevise oss om at fornybare kilder og klimafokus, det er de gode på. Realiteten er en svak satsning fra et selskap som har enorme muskler: Statoil sier selv at mellom 80% og 90% av investeringene deres være på fossil, selv i 2030.

Apropos - for kort tid siden kom nyheten om at Norsk petroleumsinstitutt bytter navn til Drivkraft Norge. Lurer på hvorfor.

Verden ser mot nye energikilder
Over hele verden satses det enormt på fornybare energikilder. Kina er giganter på sol, mens Trump sverger til kull - selv om han riktignok vurderer å bygge en solcellemur mot Mexico - nettopp fordi den vil betale for seg selv.

Hvilken side av historien vil Regjeringen, og Norge forøvrig, sitte på? Landet vårt står overfor et veiskille. Skal vi gå foran, som Frankrike gjør, nå de slutter med leting etter ny olje og gass? Eller skal vi sakke akterut, og bli en gjenglemt kjempe i den nye energialderen?

Hvis vi vil drive et skikkelig land, bør vi skifte kurs. Hvis Statoil vil drive skikkelig PR-arbeid, må de i det minste skifte navn.