hits

Unn barna ferie med eksen

kommentarer

Dad and Sons Having Fun Doing A Selfie Underwater

Av Camilla Fossum Pettersen, forfatter av boka Samværssabotasje

Sommerferien er høytid for at familiekonflikter blusser opp igjen. Det er viktig ikke å la egen vrede gå utover barna.

«Celine» (13) flyttet fra mamma «Hege», til pappa «Ole» for to år siden. Det var «Celines» eget ønske å flytte til faren. Mamma «Hege» ble fornærmet av «Celines» valg. «Hege» følte seg sviktet av sin egen datter. Etter at «Celine» selv kunne velge hvor hun skulle bo, hadde forholdet til moren kjølnet betraktelig. Nå er sommerferien er her igjen og «Celine» gleder seg til å være med pappa «Ole» og hans nye samboer «Kristin» og deres to yngre barn, «Else» (3) og «Erik» (7), med på tur til Frankrike for å besøke noen venner av «Hege».

For å fly trenger «Celine» å få utstedt pass. For å få utstedt pass, trenger hun morens underskrift. «Celine» har via faren prøvd å få morens underskrift i to år. Uten å lykkes. Moren skylder på frykt for bortføring. Selv om både pappa «Ole» og hans samboer «Kristin» er norske statsborgere, har eget hus i Norge og faste jobber som de er helt avhengige av, og selv om de har hele sitt nettverk og familie i Norge. Hver gang har det endt opp med at pappa «Ole» har fått ordnet med et nødpass for henne. Flyselskapet krever å få se legitimasjon ved flyvning.

Les også: Falske anklager, uriktige anmeldelser, politiet på døren. Slik tvinger mamma pappa ut av barnas liv

Nå er pappa «Ole» lei av å måtte betale gebyr for pass hver gang de skal på ferie. Han vil at «Hege» skriver under. Først prøver han å ringe. «Hege» tar ikke telefonen. Så sender han en tekstmelding - «Hege» svarer ikke. Så kontakter han politiet. Politiet tar kontakt med «Hege» via brev. «Hege» svarer fortsatt ikke. Så kontakter de en advokat, for den eneste løsningen er ifølge politiet å behandle saken som en sivil tvist i domstolen. I mellomtiden blir «Celine» utålmodig. Hun vil på ferie til Frankrike og hun bestemmer seg for å ta skjeen i egen hånd. Hun prøver selv å ringe moren. Moren svarer ikke. Så sender hun en tekstmelding. Moren svarer fortsatt ikke.

Camilla Fossum Pettersen Foto: Stine Friis Hals

Til slutt ringer «Celine» til mormor. Hun forteller at hun vil på ferie til Frankrike - men at moren er lumpen som ikke gir sin signatur til et pass. Mormor lover at hun skal ringe «Hege», og hvis ikke hun svarer, så skal hun reise til «Hege» og snakke med henne. Når mormor kobles på - så ordner det seg. «Celine» er overlykkelig! Endelig skal hun få et eget pass og hun kan være med på familiens på feriereise.

Les også: Jeg er pappa, ikke helgepappa

Dette er en av mange historier om barn som årlig opplever at én forelder trenerer for ferie sammen med den andre forelderen.

Rundt 150 ganger i året må passkontoret i Oslo henvende seg til foreldre som ikke har godkjent utstedelse av pass til barn, skrev NRK i 2011. I noen svært få tilfeller dreier passnekten seg om en reell frykt for at den ene forelderen skal bortføre barnet til utlandet. Noen ganger vanskeliggjør foreldrene utstedelse av pass til barnet som et middel i en konflikt. Når barna har fått utstedt pass og omsorgspersonen ikke vil gi ifra seg dette, er det et vanlig virkemiddel at politiet henvender seg til den som ikke vil levere fra seg passet. Dersom denne forelderen da ikke svarer, må den andre forelderen vanligvis ta kontakt med en advokat for å løse en sivil tvist som dette.

Barn nektes pass av skilte foreldre. Det er ifølge politiet i Bergen, Trondheim og Oslo en meget vanlig problemstilling, spesielt i feriesesongen, at den ene parten nekter å gi ifra seg passet til motparten med den hensikten å trenere ferien for barnet og motparten. Problemet berører mange mennesker.

Det er viktig for barn at de ikke brukes som maktmiddel i en konflikt. Barn har ikke godt av å være tvistegjenstand. Foreldre må bli voksne nok til å unne barna sine kvalitetstid i ferien med resten av familien. Det å ikke unne barna sine en ferietur med eksen er smålig og egoistisk.

Unn barna ferie med eksen! Selv om det gjør litt vondt... Ikke depp. Bruk heller tiden til å gjøre andre lystbetonte ting for deg selv, som for eksempel å trene, dra på venninnetur eller bare dra på ferie og nyte et flott sted alene, les en bok. Hva som helst. Gjør noe bra for deg selv som menneske. Du vil hente energi så du kan være den supre forelderen du vil være når barnet kommer hjem igjen.