hits

Sjarlatanens tøv fortsetter

Hege Storhaug Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Av Lars Gule, førsteamanuensis og samfunnsdebattant

På HRS' nettside skriver Hege Storhaug om det forferdelige i at statsministeren har gratulert muslimene med den overståtte fastemåneden ramadan. Særlig fordi Solberg møtte fram under Eid (eller Id) al-Fitr-feiringen på Valhall stadion, hvor om lag 8 000 muslimer var samlet til bønn og fest.

Storhaug hevder at «Det er verdt å merke seg følgende: Det er overhodet ikke vanlig å feire id sammen med tusener på en arena. Dette er noe nytt her i Vesten. I den islamdominerte verden feirer man med familien sin.»

Les også: Id: Vet Erna og co hva de faktisk er med å feire?

Storhaug skriver videre, under overskriften «Plyndring, vold, slavebinding og drap»:

Så hva er det som feires på id?  ...Id-feiringen er knyttet til det såkalte slaget ved Badr [i måneden ramadan, i 624 etter vår tidsregning]. ... Dette var altså et vendepunkt i islams imperialistiske, militære historie. Etter slaget innførte Muhammed ramadan, og etterfølgende id-feiring ... Synes Erna at dette minner om juleevangeliet?»

Skjermdump fra Nettavisens gjesteblogg

Nok en gang demonstrerer Storhaug at hun ikke vet hva hun skriver om, akkurat som hun demonstrerte til fulle i boka Islam. Den 11. landeplage fra 2015.

For det første: Den festen som avslutter fastemånden ramadan, omfatter også fellesbønn. Dette er en utendørs fellesbønn som samler hele samfunnet og gjennomføres på bønnesteder kalt musalla. Et raskt søk på Internett viser mange bilder av tusenvis av muslimer samlet til slik fellesbønn etter ramadan.

Tradisjonen med slik utendørs fellesbønn går tilbake til Muhammeds tid og praksis. Den henger sammen med at de fleste moskeene ikke er store nok til å romme alle som vil delta i akkurat denne fellesbønnen. Nettopp fordi dette regnes som en stor - og felles - festival.

Kort sagt: Storhaugs påstand om at dette er noe nytt i vesten, «en religionspolitisk markering», er tøv.

Les også: Klokt av Statsministeren å gratulere muslimer med Eid

Lars Gule Foto: Heiko Junge (NTB scanpix

For det andre: Påbudet om at muslimer skal faste gjennom hele måneden ramadan, finnes i Koranen. De aktuelle versene ble åpenbart i måneden sha'ban (i år 624), dvs. måneden før ramadan. Slaget ved Badr fant sted i midten av måneden ramadan (og det er ingen grunn til å tro at Muhammed visste noe om et mulig slag flere uker senere da han fikk denne åpenbaringen). Fasten i ramadan var altså allerede i gang da slaget fant sted. Muhammed forklarte også at de stridende muslimene kunne slippe å faste. Stridighetene varte bare én dag. Det var sikkert jubel over seieren, både der og da og ved tilbakevendingen til Medina.

Men grunnen til å faste gjennom ramadan, som altså ble åpenbart uker før slaget ved Badr, finnes i Koranen (2:185 (181 i Bergs oversettelse)), og er at det var i denne måneden Koranen (første gang) ble åpenbart for Muhammed:

«Ramadan er den måned da Koranen ble åpenbart som veiledning for menneskene, og med klare ord til hjelp for å skille mellom rett og galt. De av dere som er til stede i den måneden, skal faste. Men den som er syk eller på reise, skal faste et antall andre dager. Gud vil gjøre det lett, og  ikke vanskelig for dere! Hold faste de foreskrevne dagene, og ær Gud, som har hjulpet dere. Ja, vær takknemlig mot Ham.»

Med andre ord er ramadan og fasteplikten knyttet både til en åpenbaring i år 624 og til Koranen som åpenbaring, ikke resultatet av et militært slag.
 

Massebønn i Kairo i Egypt i forbindelse med Eid al-Fitr. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Og Eid al-Fitr ble og blir altså feiret etter ramadan, i de tre første dagene av den følgende måneden, shawwal - for å markere slutten på fasten, ikke seieren ved Badr. Om enn mange muslimer også mener at denne seieren var uttrykk for den gudfryktighet og det religiøse fokus som ble manifestert av muslimene nettopp gjennom fasten. Derfor er det også de muslimer som mener at andre seire i islams historie også er knyttet til at slagene er utkjempet i måneden ramadan.

Kort sagt: Storhaugs påstand om at Eid al-Fitr feires for å markere slaget ved Badr er tøv.

Igjen har Storhaug demonstrert at hun konstruerer en islamsk historie som passer med hennes uvitenhet og islamfiendtlige holdning. Hun er en ren sjarlatan når det gjeler islam.


 

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar