hits

Forby sytete mennesker

kommentarer
Hipster in the city
Skal man forby folk å ta seg en sigarett på en uteservering? Foto: Istock

Av Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig samfunnsdebattant fra Sverige

Regjeringen fortsetter å fokusere på problemer som ikke finnes fordi de ikke klarer å løse virkelige problemer, som for eksempel skyting i drabantbyene, boligmangelen eller krisen i omsorgssektoren.

Derfor har folkehelsespørsmål blitt deres paradegren.
Og det holder ikke å foreslå at all tobakk skal selges under disk, som om produktet skulle være ulovlig, noe det altså ikke er. Eller å forby helt ufarlige urtesigaretter.

Nå vil de forby alle voksne og ta en fredagssigarett til vinen i sola på en uteservering.

I rapporten «Utredning om framtida rökfria miljöer på allmänna platser - i synnerhet där barn vistas» konstaterer Folkhälsomyndigheten (Tilsvarer Folkehelseinstituttet, red.anm.) at regjeringen burde forby røyking overalt, unntatt i prinsippet på fortau.

Det er ett overhengende problem med hele ideen om å forby røyking utendørs - det finnes ikke passiv røyking utendørs.

Lit cigarette in a Parisian cafe. Smoker's POV - looking out on street
Passiv røyking utendørs finnes ikke, skriver artikkelforfatteren.


På nettsidene til Verdens helseorganisasjon (WHO) nevnes kun passiv røyking innendørs.
Folkhälsomyndigheten skriver selv i rapporten «Eventuelle helseeffekter for dem som utsettes for tobakksrøyk utendørs er ikke kjent».

I 2013 slapp WHO en rapport som konstaterte at utendørsluft er farligere enn passiv røyking innendørs.

Les også: Realistisk røykfrihet

Folkhälsomyndighetens rapport kan altså ikke støtte seg på forskning. I stedet bygger deres konklusjoner på hvordan folk i en undersøkelse «opplever røyking utendørs».

Det er verdt å gjenta: Det finnes ikke passiv røyking utendørs.

Hele forslaget koker altså ned til at ved å forby røyking utendørs skal de som røyker, røyke mindre. Er tanken. Ren skjær moralisme altså.

Rebecca Weidmo Uvell

For tobakk er som sagt ikke ulovlig å konsumere.

Det vil være mer stuerent om regjeringen i så fall forbyr selve produktet, i stedet for å moralisere over hvordan voksne mennesker skal bruke dette lovlige produktet utendørs.

Les også: Røyking i Norge er halvert på ti år


Rapporten fokuserer fremfor alt på barn. Men på lekeplasser er det gjerne allerede forbudt å røyke, og jeg har i alle de årene jeg har stått uendelige timer på lekeplasser med mine barn aldri sett ett eneste menneske røyke på en lekeplass.

Two young children being subjected to the effects of passive smoking from their mother's cigarette.
Rapporten fra Sverige har spesielt vært opptatt av at barn ikke skal utsettes for sigarettrøyk. Foto: Istock


Det er heller ikke forbudt å forby røyking.

Kommuner har som sagt allerede i hovedsak forbydd røyking nettopp på lekeplasser, i kollektivtrafikken er det forbudt i busskur og på perronger, og visse restauranteiere har allerede røykesoner.

Merkelig nok kan nemlig mennesker tilpasse seg til hverandre uten noen statlig innblanding. Respekt og evnen til å kompromisse mennesker seg imellom er noen som eksisterer helt uten helseministerens innblanding.

Det finnes et annet ord for det - oppførsel.

Les også: Dette reklameskiltet hoster av røyking
At mennesker unner seg en sigarett eller to når de nyter en øl eller et glass rosé på en uteservering, en av de få sommerdagene dette mørkehullet gir oss, er ikke et folkehelseproblem.

Faktisk konstaterer Folkhälsomyndigheten selv i sin årlige folkehelserapport til og med at den generelle helsen i befolkningen aldri har vært bedre, og at røyking i selv selv reduseres, spesielt i yngre aldersgrupper.

Man Disturbing Elderly Passengers On Bus Journey With Mobile Phone Call
Røyking kan være et irritasjonsmoment, akkurat som folk som snakker høyt i mobilen. Foto: Istock

I stedet skal røyking plasseres i samme kategori som mennesker som snakker kjempehøyt i mobilen ute, skrikende barn, mennesker med sekken på i kollektivtrafikken, svettelukt og folk som trenger seg frem - irritasjonsmoment.

Som er en konsekvens av at det er flere mennesker enn deg selv som oppholder seg i det offentlige rom.

Kan regjeringen bare slutte å moralisere og begynne å løse problemer som er virkelige i stedet? Kan de slutte å jakte på alt som er gøy og i stedet jobbe?

Sytete mennesker som løper til lovgiveren, som barn løper til pappa, for å fjerne alt de ikke liker er de som burde forbys.