hits

Id: Vet Erna og co hva de faktisk er med å feire?

Oslo 20170625.Det er tilløp til kaos da Statsminister Erna Solberg (H) besøker Islamic Cultural Centre (ICC) og Det islamske forbundet (Rabita) i forbindelse med feiringen av id. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det var tilløp til kaos da Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Islamic Cultural Centre (ICC) og Det islamske forbundet (Rabita) i forbindelse med feiringen av id. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Både Jens Stoltenberg og Erna Solberg har uttalt at «id er en viktig høytidsdag i Norge». Vet de hva denne «viktige høytidsdagen i Norge» handler om? Det er så langt fra juleevangeliet og en gutt som fødes i en stall som overhodet mulig.

Av Hege Storhaug, informasjonsleder ved Human Rights Service. Bloggen ble først publisert på rights.no

Først gang jeg registrerte at en statsminister markerte id var for 10 år siden, i 2007. Jens Stoltenberg besøkte en barneavdeling på Ullevål Universitetssykehus. Stoltenberg tok selv initiativ til besøket og gjennomførte det med den ytterliggående moskeen Islamic Cultural Center. Stoltenberg ville markere at Norge er blitt et «rikere samfunn», forklarte han.

Hilsen på video

I 2013 gikk denne videohilsenen ut fra regjeringskontorene 8. august:

«I dag feirer muslimene id. Id markerer avslutningen av ramadan, og id er en viktig høytidsdag i Norge. Det er en høytidsdag som også uttrykker at i Norge så lever ulike religioner side om side. Slik skal det være. Vi skal være et land der det er mennesker med ulik religion, ulik bakgrunn, som kan leve sammen i respekt for hverandre. Id er en festdag. Det er en dag der mennesker samles, familier samles til god mat, til hygge, til samvær. Og jeg ønsker dere alle en riktig god id» (min markering).

Les også: Kan ikke sammenligne jul og id

Hege Storhaug Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Festen i Vallhall

Erna Solberg er enda flinkere å feste. Hun ble superstjerna da hun møtte frem foran 8 000 muslimer i Vallhall. Hennes (valgkamp-) ord til forsamlingen var blant annet disse om det å feire som visstnok gjør oss så like:

(...) feiringene (er) et uttrykk for at vi som mennesker er ganske like - på tvers av religion og tro - vi gjør mye av det samme for å markere fest og høytid.

Dette ble vi kloke av!

Det er verdt å merke seg følgende: Det er overhodet ikke vanlig å feire id sammen med tusener på en arena. Dette er noe nytt her i Vesten. I den islamdominerte verden feirer man med familien sin. Det samme påpeker Cemal Knutsen Yucel, tidligere muslim og født i Tyrkia. Det vi så i Vallhall var en religiøs maktmarkering, utgått fra to totalitære tvillinger. Merk dette: Knutsen Yucel er tidligere medlem av Brorskapet i Tyrkia og nå altså ex-muslim.

Plyndring, vold, slavebinding og drap

Så hva er det som feires på id? Jeg tviler på at så mange kjenner til hva som ligger bak denne høytiden som første gang ble feiret i år 624. Id-feiringen er knyttet til det såkalte slaget ved Badr. Dette var to år etter at forkynneren Muhammed måtte forlate Mekka og etablere seg i Medina etter å ha mislyktes med sitt religiøse budskap.

Les også: Er imamer mot vold og terror?

Mekka og den ledende stammen der, «hedenske» Quraysh, var på denne tiden langt mektigere, rikere og militært sterkere enn Muhammed og hans menn i Medina. I dette året, 624, ledet Muhammed et stort slag mot en Quraysh-karavane som bar med seg varer for en verdi av 50 000 dinarer, en enorm sum.

Muhammed og hans menn trodde de skulle klare å rane til seg karavanens verdier uten motstand, men på et eller annet vis fikk Quraysh-stammen i Mekka nyss om hva som var under oppseiling. Det ble derfor sendt ut styrker for å beskytte rikdommen som var på vei mot Mekka. «Muslimene håpet på en lett seier ved å ta over selve karavanen og plyndre den, men Allah gav dem mer enn de kunne håpe på, og «kuttet dermed av de vantros røtter.»

I løpet av slaget som Muhammed vant tross en mye større hær fra Mekka, ble flere fremtredende ledere av Quraysh-stammen drept. Slaget ses som et vendepunkt for Muhammed. Det ga en indikasjon på at det hedenske Mekka kunne beseires og islam settes i førersetet.

Og det var jo nettopp det som skjedde. Dette var altså et vendepunkt i islams imperialistiske, militære historie.

Synes Erna at dette minner om juleevangeliet?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar