hits

Hysj, du er islamfiendtlig

kommentarer
Kaltham Alexander Lie (midten) fra Oslo Pride-paraden i 2014. Terje Bendiksby / NTB scanpix

Av Kaltham Alexander Lie

Hysj, det er ikke lov å være kritisk til Islam, noen kan bli såret, føle seg diskriminert, krenket eller stigmatisert.
I denne kronikken skal jeg snakke om et viktig tema. Jeg mener det er på tide å gjøre opprør. Jeg liker ikke å skryte av meg selv, har aldri gjort det. Men av og til må man faktisk vise at man har spilt en sentral rolle og tørre å si det høyt. Årsaken til at jeg gjør det nå ,er at det gjør meg vondt å observere hvordan homokampen er blitt.

Først vil jeg fortelle dere litt om meg selv og min bakgrunn. I oktober 1992 kom jeg til Norge gjennom norsk FN fra Saudi-Arabia. Saken min ble tatt opp i FN og det ble stilt spørsmål til hvorfor jeg ble satt i fengsel. Svaret var på grunn av min seksuelle legning og at jeg var politiske motstander av regimet i Irak siden 1976.

Da jeg kom til Norge møtte jeg en helt annen verden. Jeg ble anerkjent som et helt menneske og møtte en vennlighet jeg aldri vil glemme. Som homofil muslim har jeg gjennomlevd tortur, mishandling og fornedrelse i mitt hjemland - all in the name of Islam.
Så havnet jeg i Norge - sosialdemokratiet, likestillingslandet der religion ikke styrer over vitenskap, kunnskap og menneskerettigheter. Fra 1992-1997 dannet jeg og en del homofile muslimer en lukket gruppe for homofile muslimer. Vi hadde en regel som var som følgende; de som finner en norsk kjæreste melder seg ut av gruppen. Årsaken var sikkerhet. De som fikk en arabisk eller en muslimsk kjæreste kunne blir værende i gruppen.

Les også: Støre må ta oppgjør med islam og æreskultur

I 1999 ble en del homofile muslimer sendt tilbake til landene de kom fra fordi UDI ikke trodde på at de var homofile. Deres kjærester gjorde alt for å overbevise UDI om at de faktisk var homofile. Dessverre klarte vi ikke å få UDI til å endre standpunkt. Det er ikke alltid vi lykkes med å overbevise UDI om at folk faktisk er homofile og snakker sant. Dessuten har UDI sine grunner for å ikke innvilge asyl.

Årets LA pride ble i år en protestmarsj mot Donald Trump. Foto: Robyn Beck/AFP

I 2007 jeg ble oppringt av den norskirakiske skuespilleren Namaa Alward som sa det var på tide å stå frem som homofil muslim. Dagsavisen kontaktet meg samme år og jeg sto frem som åpen homofil muslim. Det kostet meg mye, men jeg angrer ikke et sekund. Jeg visste det kom til å få konsekvenser.

På dette tidspunkt var Eirik St. Florian Roen leder av Skeiv Verden og Magne Richardsen var nestleder. Det er takket være Roen og Richardsen at vi i dag har organisasjonen Skeiv Verden. Etter reportasjen i Dagsavisen kontaktet Richardsen meg og vi hadde en god samtale. Jeg ble med i Skeiv Verden. På første styremøte var vi fire stykker; jeg, en fra Somalia, Richardsen og Roen. På dette møte fikk vi informasjon om hva Skeiv Verden var. Skeiv Verden ble bygget opp av Latin-Amerika-gruppen, både ideen og startfasen til Skeiv Verden var deres ide. Jeg ble raskt en tydelig stemme som rystet både Norges moskéer og de arabiske avisene. En stund var jeg overalt i pressen etterfulgt av både positive, negative og aggressive kommentarer som haglet over meg. Jeg fikk trusler fra de konservative muslimske organisasjonene, deres brutale e-poster har ikke forlatt min e-post.

Les også: Petter Stordalens homosjokk

Jeg ble utsatt for mishandling og tortur i Irak, men i stedet for å gi opp bestemte jeg meg å arbeide for min rett til å være meg - og bruke mitt liv til å kjempe for lesbiske og homofile. Denne kampen fortsatte jeg med her i Norge. Jeg og andre stemmer som er kritiske til Islam, hijab, burka, niqab og kvinneundertrykkende æres- og klankultur blir ofte anklaget for å hige etter oppmerksomhet og ville mele egen kake.

I stedet for å imøtegå mine meninger med argumenter går meningsmotstanderne løs på meg som person. Usaklig og med stygge karakteristikker av meg forsøker meningsmotstandere å begå karakterdrap på meg og andre som setter fingeren på islams vold mot homofile, kvinner og barn. Hvem husker ikke desemberdebatten i 2016 der Utrop og Morgenbladet forsøkte å svekke Amal Aden og hennes troverdighet Sant og usant hos Amal Aden eller Marianne Gullestad som i 2002 angrep Shabana

Rehman som person og ga uttrykk for at Rehman skygger for andre. Hvem skygger for hvem?

Etter jeg kom inn i Skeiv Verden i 2007 dukket en fra den lukkede gruppen fra 1992-1997 opp. Han var fremdeles skjult homofil. Mange fra denne gruppen hadde forlatt Norge fordi familiene presset dem til å gifte seg. En del la seg under kirurgens kniv for å endre på ansiktet slik at deres familie ikke skulle kjenne dem igjen. Da jeg så han ble jeg veldig glad, og han hentet sine homofile venner fra sitt land og jeg hentet folk fra mitt land. Det gikk ikke lang tid før Skeiv Verden ble en aktuell organisasjon som vokste og som politikerne tok på alvor. En del homofile muslimer som bor i Norge forlot sitt hjem og kom til Oslo uten at deres familie viste om det, de risikerte livet sitt. Vi hadde klart å åpne en dør for menneskerettigheter her i Norge, et rom for homofile muslimer. 

HENRETTET FOR HOMOFILI: Dette bildet er hentet fra en video IS publiserte sommeren 2015, da to menn ble henrettet for seksuell omgang med hverandre. Foto: ISIS

Så til saken - det jeg ønsker å snakke om og som jeg brenner for.
Homofile muslimer bør snart innse at deres religion nekter dem frihet til å være den de er. Men i stedet for å innse det velger en del homofile muslimer å gå hardt ut mot meg. Jeg er imot urettferdighet uansett teologi, uansett gruppe og omstendighet. Vår kamp mot urettferdighet skal være en ren kamp.
Etter jeg sto frem i 2007 ble vi mange flere fordi vi ble synlige i media, men Skeiv Verden holdt på å bli lagt ned fordi jeg trakk problematikken med islam inn i bildet. Kritikk av islam gjør mange homofile muslimer redde og derfor var det flere som trakk seg ut av organisasjonen. Jeg ble omtalt av både homofile muslimer og moskéfolka som islamfiendtlig og islamhater. Jeg håper at ikke noen sier at det er ikke sant, men om de gjør det så lyver de. Hysj hysj, det er ikke lov å være kritisk til Islam, noen kan bli såret, føles seg diskriminert, krenket eller stigmatisert.

Det var ikke bare jeg og den modige sterke muslimske kvinnen Sara Azmeh Rasmussen som sto frem i 2007, men også den modigste av alle oss homofile og lesbiske muslimer Amal Aden.
Samtidig savner jeg synligheten til en sterk stemme og modig person som Skeiv Verden ikke ville gi sin støtte. Sara Jessica Desantiago er en kvinne født i feil kropp og muslim. Hun kunne blitt Norges første offentlige muslimske kvinne som endret kjønn dersom om hun hadde fått støtte, men selv om hun var en av de som var med å bygge Skeiv Verden ville ikke Skeiv Verden og homofile muslimer fokusere på mennesker som henne.

Hvorfor står det på Skeiv Verden sin nettside at de bekjemper Islamofobi? Er det jeg utrykker islamofobi? Bør ikke Skeiv Verden være et trygt sted for muslimske homofile, lesbiske og transpersoner? Hvorfor sto Skeiv Verden foran Frankrike sin ambassade og heiet på hijab? Er Skeiv Verden en pro-hijab organisasjon?

Jeg vet hva islam innebærer, på samme måte som sekulære muslimske kvinner vet hva islam og æreskultur innebærer. Skal man leve som homofil i Norge må vi ta et oppgjør med Islam og muslimske grupperinger som diskriminerer homofile, kvinner og barn. Vi må våge å ta avstand fra all religion som undertrykker kvinner, homofile og barn. La oss ta vare på de som bryter ut av Islams klamme armer.