hits

Blir kvinner frie av å låses inne?

På jenteavdelingen på Fitness24Seven har gutter ingen adgang. Man går inn i treningsrommet via jentegarderoben. Foto: Kjersti Westeng/Mediehuset Nettavisen

Debatten om kjønnssegrert trening tar en absurd vending når feminist Gerd von der Lippe hevder at låst jentegym er et fristed for kvinner.

Av Fredrik Drevon, journalist

- Vi damer merker når kroppene våre blir objekter, og da er det greit å tilby damer et fristed fra denne godkjenningen av kroppen vår, sier idrettssosiolog og tidligere likestillingsforkjemper Gerd von der Lippe til Nettavisen.

Med dette håpløse utsagnet spenner von der Lippe bein på hele sitt kjønnspolitiske prosjekt. På 1970-tallet var hun blant de modige pionerene som bidro til at kvinner fikk delta i Holmenkollstafetten.

Hun kjempet altså for likestilling mellom kvinner og menn.

Les også: Jenter får eget rom på treningssenteret: - Mange vil slippe å trene foran gutter

Men når målet om likestilling forlengst er oppnådd i Norge, er det tydeligvis ikke så stas med likestilling lenger. I disse ulvetider fremstilles kvinnen ofte som et lam som må beskyttes for mannes siklende begjær.

På blogger Maria Høilis treningssenter sikler mennene visstnok så mye at de trenger smekke. Er denne generaliserte mannsforakten en form for androfobi, eller sikter hun til én enkelt hendelse?

Hva med kvinners seksualitet og adferd? Er kvinners sosiale register bare noe passivt og uskyldig, slik som i Fitness24Seven-universet med den låste jentegymmen?

Fredrik Drevon

Ikke lov å håndhilse

Reklame og medier har angivelig skapt et uutholdelig kroppspress som ifølge den høyt respekterte feministen von der Lippe ikke kan håndteres på noen annen måte enn å gjemme bort kvinner i låste rom.

Jeg tror ikke det er de abstrakte kreftene reklame og sosiale medier alene som har bragt oss hit. Det handler nok vel så mye om at kjønnsrollene fra islamsk fundamentalisme ofte blir endel av hverdagen når assimilering regnes som et skjellsord.

En av bestevennene til datteren min har somalisk bakgrunn. Moren hennes har bodd mange år i Norge, men nekter å håndhilse på meg. «Det er kultur», sier hun og smiler brydd.

Feminist Gerd von der Lippe løper i dag islamisters ærend: Kvinnen skal gjemmes bort eller tildekkes for å unngå mannens syndige blikk eller grafsende kommentarer.

Tankegodset som von der Lippe legger frem i Nettavisen er i bunn og grunn et ekstremt pessimistisk og regressivt ultimatum: Hvis kvinner ikke får et fristed, underforstått et låst jentegym, så reduseres de til objekter for menns skitne begjær.

Von der Lippe nærmest forutsetter at trakassering og slibrigheter ligger i mannens fabrikkinnstillinger. Dette er en forkastelig holdning til menn.

Les også: Kvinner skal ikke stenges inne i bur

Mister troverdighet

Von der Lippe tar i intervjuet med Nettavisen riktignok et forbehold om at kjønnssegrering ikke bør normaliseres. Men når hun likevel gang på gang forsvarer låst jentegym ved 200 treningssentre i Norden, mister hun all troverdighet som likestillingsforkjemper.

16. juni publiserte Nettavisen hele fire saker relatert til kjønnssegregering hos Fitness24Seven: Foruten nyhetssakene Jenter får eget rom på treningssenteret og - Vi damer merker når kroppene våre blir objekter, publiserte Nettavisen en kommentar av sjefredaktør Gunnar Stavrum og et blogginnlegg av Maria Høili.

Sakene kom i kjølvannet av min kronikk om Fitness24Seven i VG 11. juni, og Anne Grenersens kommentar i Avisa Nordland 15. juni.

Fitness24Seven ble etablert i Sverige i 2002, og spredte seg til Norge i 2011.

Tilsynelatende inspirert av religiøst begrunnet kjønnssegregering i land som Saudi Arabia og Pakistan, har Fitness24Seven i en årrekke hatt et låst treningsrom der bare kvinner har adgang, et såkalt jentegym.

Tillitskulturen står på spill

Hovedpoenget i VG-kronikken min var at hvis et treningssenter ikke klarer å ivareta sine kunders trivsel og trygghet, er kjønnsapartheid en svært dårlig løsning, fordi det ikke konfronterer selve problemet, nemlig hvordan folk skal omgås hverandre på en respektfull måte.

Et treningssenter som sliter med ukultur bør selv ta kostnaden med å oppdra sine kunder til gjensidig respekt, ikke segregere kundene som i en saudi-arabisk restaurant.

I alle slags sammenhenger der menn og kvinner omgås, kan både kvinner og menn potensielt sett bli trakassert.

Skal vi da kjønnssegregere alle barer og badestrender, fordi dette er steder der folk kan oppleve kroppspress eller slibrige kommentarer? Nei, absolutt ikke. Da hadde vi isåfall kastet likestillingsloven på skraphaugen.

Kjønnssegregert bryllup på landsbygda i Pakistan er forøvrig noe av det kjedeligste jeg har vært med på.

Kroppspress på 1970-tallet

Gerd von der Lippe har dessverre hengt seg opp i klisjeen om «økende kroppspress».

De drøyeste påstandene hennes kommer når hun idealiserer 1970-tallet, «da kvinner ikke ble objektivisert på samme måte som i dag».

- Det kroppspresset vi ser nå, fantes ikke på 70-tallet, det var ikke med i vurderingen. Det var en helt annen godkjenning av kropp på den tiden, og mindre gloing på pupper, lår og bein. Vi damer merker når kroppene våre blir objekter, og da er det greit å tilby damer et fristed fra denne godkjenningen av kroppen vår, sier von der Lippe.

Det finnes utallige eksempler på at kroppspresset var minst like stort på 1970-tallet som i dag.

Sophia Lorens legendariske kokebok In cucina con amore ble utgitt i 1971. Dette var en mainstream bokutgivelse. Boken handler imidlertid ikke primært om mat, men om Lorens kropp, som bokstavelig talt blir dandert på fruktfat.

Faksimile «In cucina con amore»

Kroppspresset ser ut til å ha vært intenst gjennom alle historiske epoker, og enda lenger tilbake. Skjønnhetsidealene har tatt ulike former, men de har så og si alltid vært uoppnåelige for folk flest.

Hvis du ikke tror meg, bør du besøke Louvre-museet i Paris og se på de pre-klassiske greske statuene. Tennis-stjernen Venus Williams kan se langt etter en slik six-pack.

Ellers kan vi nevne det fire tusen år gamle Nattens dronning-relieffet, og Bond-piken Bo Derek. Reklameplakater med Anna Nicole Smith skapte kaos og raseri i Norge på 1990-tallet.

Den badende femme fatale Batseba har pirret fantasien til jøder, kristne og muslimer helt siden disse religionene oppsto.

På 1970-tallet var det faktisk noen musikkfestivaler der folk danset nakne. Men heldigvis kan Gerd von der Lippe forsikre oss om at det var «mindre gloing på pupper, lår og bein».

På jentegymmen til Fitness24Seven er det sikkert ingen som glor på pupper, lår og bein. Der tenker de bare rene tanker. For det er bare i et låst treningsrom på 25 kvadratmeter at kvinnen virkelig kan være fri.

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar