hits

Når budskap og kløft går hånd i hånd

kommentarer
Foto: pexels.com + edit av meg.

Hva får ungdom til å skrive blogginnlegg om alt fra pelsmotstand til palmeolje, for deretter å illustrere dette budskapet med et bilde av kroppen sin?

Av: Lisa Skaar Næss, tekstforfatter

Reagerte du litt da du så headerbildet mitt på denne bloggposten? Jeg ville reagert, og jeg reagerer hver gang jeg kommer over slike blogginnlegg - noe som cirka er femten ganger daglig.

Hva er det som får tilsynelatende oppegående ungdom til å skrive innlegg om alt fra pelsmotstand til palmeolje, antimobbing og til og med skjønnhetstyranniet, for deretter å illustrere dette budskapet med et bilde av kroppen sin? Tilgi meg, for det er mulig jeg har gått glipp av noe helt essensielt, men med journalistisk bakgrunn, og bakgrunn som et, tja - normalt oppegående menneske - synes jeg dette er litt merkelig.

Selvfølgelig skjønner jeg at seriøse artikler og personlige bloggposter ikke helt kan sammenliknes. Likevel spør jeg fordi jeg forstår ikke helt logikken. Det er som om jeg skulle illustrert en av bokanmeldelsene mine på bloggen med et bilde av rompa mi, eller kanskje et skikkelig saftig nærbilde av brystene mine i en hvit, gjennomsiktig topp. Bildene blir selvfølgelig tatt "helt tilfeldig". Med det så mener jeg at fotografen helt klart har overrasket meg der jeg sitter halvnaken på kjøkkenbenken med en tom kaffekopp i hånden.

Jeg ønsker ikke å henge ut enkeltbloggere. Du kan likevel tenke tilbake på de gangene du (forhåpentligvis) har stusset litt over bildevalget hos mange av toppbloggerne i Norge. For vær så snill å si at jeg ikke er alene om å ha reflektert over dette?

Les også: Hva er Sunn Fornuft-plakaten?

What, særr? Tok du bilde? Foto: pexels.com + edit av meg.

Etisk sikkerhetsnett

Det som provoserer meg desto mer er at enkelte av disse bloggerne "støtter" Sunn Fornuft-plakaten. Jeg er en av de bloggerne som stilte meg bak Sunn Fornuft-plakaten relativt tidlig, noe jeg er stolt av! Men når disse nye "støtte"spillerne til stadig bryter ved plakaten, og likevel gjemmer seg bak den som et slags etisk sikkerhetsnett, så må jeg si at jeg blir en smule forbanna. Forbanna fordi de, etter min mening, ødelegger det meste av hva plakaten står for. Sunn Fornuft-plakaten er retningslinjer for bloggere og andre meningspåvirkere med mål om å bevisstgjøre digitale opinionsledere. Bevisstgjøre de på deres rolle og påvirkningskraft når det kommer til kroppsbilde og idealer.

Det handler ikke bare om at de poster lettkledde eller seksualiserte bilder av seg selv i sosiale medier tatt helt ut av kontekst. Det handler rett og slett om sluttpakka. Det ferdige produktet. Produkt deg - deg som forbilde! Må du virkelig på død og liv skrive hvor mye du veier, hva du bruker i klesstørrelse, BMI-en din, hvor mye eller lite du spiser, anbefale plastiske kirurger, eller kjøre en real give away på botox og lip fillers?

La budskapet stå alene

Også er det det du ikke sier med ord, men med bilder. For du skal ikke tro du slipper unna bare fordi du har sluttet å gi fra deg rabattkoder på restylane. Du slipper ikke unna hos meg. Du skriver så godt, og om viktige ting! Men når vi vet at et bilde sier mer enn tusen ord er du ikke noe stort bedre enn de som gir regelrett faen i alt som heter sunn fornuft, eller det ansvaret som ligger bak det å være en influencer, en rollemodell. Et forbilde.

Jeg trenger ikke se kløfta di for å forstå at du har noe smart å komme med. Jeg trenger ikke se et nærbilde av rompa di for å høre på når du snakker. Jeg trenger ikke se på kroppen din for å forstå at du er mye, mye mer enn det.

La budskapet stå alene. Trenger du en hånd å holde i har du min.

Dette innlegget ble først publisert på www.skrivelisa.no.