hits

MDG heier på Frp-Aina

kommentarer

Aina Stenersen, Une Aina Bastholm
Aina Stenersen fikk støtte fra uventet hold på vei til Frps landsmøte fredag:
MDGs Une Aina Bastholm.

 

Av Une Aina Bastholm,
nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne og 1. kandidat til Stortinget fra Oslo

De Grønne og Frp er ikke enige om så mye. Frp er faktisk det eneste partiet som blokkuavhengige De Grønne sier nei til å plassere i regjering, og Frp vil nok heller ikke støtte noen regjering med MDG med det første. 

Men det finnes unntak! Hvis Oslo Frps forslag om å øke flaskepanten går igjennom denne uken, så er MDG og Frp blitt bittelitt mer enige. Og forslaget er veldig godt. Plastforurensing er det største forurensingsproblemet på jorda ved siden av klimautslipp, det dreper livet i havet og kan i tillegg havne på vårt eget matfat. Og plastforurensning er, som klima, menneskeskapt. Rema 1000-poser eller flasker oppstår ikke naturlig i naturen. 

Fisk, hval og sjøfugl dør av sult med magene fulle av plast. Det kan være flere tonn plast i havet enn fisk innen 2050. Årsaken er ikke vanskelig å få øye på: Over halvparten av all plast som er produsert i historien, ble produsert de siste 15 åren, og det meste går til engangsbruk. Plastposer, bestikk og flasker som vi bruker i noen få minutter, kan leve i hundrevis av år som avfall.

Vi må gjøre mye for å stoppe denne utviklingen. Miljøpartiet De Grønne mener dette må håndteres både her hjemme og gjennom internasjonal innsats. Derfor har vi foreslått i Stortinget at Norge skal ta initiativ til en internasjonal konvensjon mot plastforurensing, og derfor går vi til aksjon for å rydde strender denne helgen.

De Grønne foreslår også mottakssentre for plast langs hele kysten, og vi ønsker en nasjonal og varig ordning der fiskere får betalt for å levere inn avfall de kommer over, basert på prøveprosjektet «fishing for litter». I tillegg må vi øke prisen på plastemballasje, slik at produsenter og forhandlere utviklere flere miljøvennlige alternativer og tar i bruk de som finnes. Det er på tide å stoppe ødeleggelsen av matfatet vårt.

Men i tillegg bør vi ta tak i panteflaskene. Selv om vi resirkulerer nesten alle flasker i Norge, er det nemlig mange som havner på avveie. I følge tall fra Naturvernforbundet havner det hvert år 39 millioner panteflasker på avveie. Det er 100 000 flasker hver eneste dag! Flaskepanten har ikke endret seg siden 1986. Det er lenge! Man fikk ganske mye mer smågodt for en flaske den gangen enn i dag. Med en høyere flaskepant blir det enda lettere å huske å pante. Og det koster oss ingenting - så lenge vi panter.
Derfor roser jeg Aina Stenersen og Oslo Frps forslag, og håper det får flertall på landsmøtet deres. Det er mange ting vi er uenige om, derfor er det ekstra gøy når vi er enige. Og enda viktigere: Tiltak for å begrense plastforurensning er bra for kloden, naturmangfoldet og dyrevelferden. Denne landsmøtehelga skåler jeg for Oslo Frps forslag, og håper jeg snart kan pante ølboksen for en femmer.