hits

Kjære «Oddgeir» Det var ikke heltinnen som slo

kommentarer
Faksimile Nettavisens gjesteblogg

Av Shurika Hansen, samfunnsdebattant og student

Det var den stygge siden av æreskultur og sosialkontroll. Det behovet for å danne et godkjent bilde av seg selv for omgivelsene, slik at den ærbare kvinnen ikke mistet ansikt. Det var «Aishas» indre overbevisninger om at hun hadde lisens til å sparke fra seg for å få viljen sin. Det som slo deg «Oddgeir», er indoktrinering gjennom mange år som sier at en muslimsk kvinne skal oppføre seg på en bestemt måte.

Misforstå meg ikke, «Aisha» har 100 prosent ansvar for sine impulsive og til tide planlagte angrep på deg som menneske. Hun har også ansvar for hvert eneste slag og psykisk mishandling hun har påført deg. Det er hun som har krenket deg på det verste, og hun er den eneste som har skyld for hennes handlinger.

Vold mot menn er et glemt kapitel, om det er fysisk eller psykisk så er dette et område vi bare er nødt til å åpne og studere nøye. Som mor til tre gutter, kan jeg ikke akseptere at du skal lide i stillhet. Jeg velger derfor å erkjenne din smerte, og støtte deg og alle andre som opplever konsekvensene av sosialkontroll. Vi som stadig skriver om sosialkontroll, har hittil vært selektive med hvem som opplever dette, og hvem som skal få vår sympati. Det er både naturlig, og en selvfølge for meg å opplyse om sosialkontroll mot kvinner, og spesielt mot muslimske jenter. Men frykt ikke, i dag vet jeg bedre, og din sak er like viktig som alle andre som lider under denne uholdbare ukulturen.

Shurika Hansen. Foto: Marita Lundberg Løite


Du har helt rett i at samlivsbrudd er forbundet med stor skam blant minoritetskvinnene i en del miljøer. Dette bunner mest i kvinnens rolle i disse miljøene. Kvinnen i disse miljøene bærer på så mye skam, frustrasjon og mange av dem blir villig til å svartmale motstanderen slik at hun kommer ut av det med æren i behold. Æren, det skitne ordet som bringer så mye smerte med seg, det som ødelegger familier, kjærlighetsforhold og aksepten for andre mennesker og toleranse for enkeltindividet. Ved å holde æren sin i behold, slipper disse kvinnene rykter, mobbing og baksnakking.

Les også: Den interne konflikten i islam

 Det er som om det er noen andres inntektskilde å blande seg i ditt liv, og rapportere tilbake til miljøene. Agentene står klare med kikkerten, de klarer så vidt å se feil med egen absurd oppførsel og retter hele fokuset på omgivelsene. Her glemmer vi også retten til å leve fritt, og ta egne avgjørelser. Det du opplevde kan aldri unnskyldes, det skal heller ikke bli lagt under teppet. Det er nemlig der problemene vokser raskest.

En utfordring vi i dag står overfor er hvordan vi skal gjøre denne problematikken mindre tabubelagt, og mer akseptabel å belyse i dagens lys. Det å bli utsatt for krenkelse og vold er i seg selv veldig tungt. Og på toppen av det mange menn stemplet som «svake» eller den skyldige. En annens handlinger er ALDRI din feil, som fritt menneske har «Aisha» tatt valg om å gruse ned et medmenneske.

Les også: Likestillingsloven favoriserer kvinner og diskriminerer menn

Du skriver at hevnen for å uttale deg blir både grusom og nådeløs. Dette er jo hersketeknikker mange i miljøet bruker for å få oss debattanter til å stilne og holde ting utenfor offentligheten. Den evige lovnaden om straff og utestengelse. La ikke det få deg til å stilne. Din stemme er viktig, og du har full støtte hos meg. #Ikkeminheltinne