hits

Tre ting Høyre og FrP ikke vil snakke om

Trond Giske på landsmøtet til Arbeiderpartiet i april. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av: Trond Giske, nestleder i Arbeiderpartiet

Høyre har innsett at økte forskjeller ikke er populært blant velgere og vil ikke snakke om at deres politikk øker forskjellene mellom folk. Det falt Kristin Clemet tungt for brystet at jeg i NRK denne uka sa at FRP/Høyre-regjeringen gjennom sin politikk ønsker økte forskjeller.

Les Kristin Klemets blogg: - Lavmål av Giske

Hun og Høyre mener Erna Solberg ikke vil ha økte forskjeller fordi Solberg sier at hun ikke vil ha det. Men en regjering må dømmes på hva de gjør, ikke på hva de sier. Her er tre ting Erna Solberg gjør som øker forskjellene mellom folk og som Frp og Høyre ikke vil snakke om:

  • Hun kutter i tryggheten for utsatte grupper. Frp og Høyre innfører skatt på sluttvederlag for eldre arbeidstakere som mister jobben på grunn av konkurs, nedbemanning eller sykdom. De kutter i ordninger for multihandikappede, trafikkskadde og kronisk syke. Uføre mister barnestøtte. Under Erna Solberg har vi satt en ny dyster rekord: nesten 100.000 barn er fattige i Norge.
  • Hun kutter skattene med 25 milliarder og gir mest til de rikeste.  Norges 50 rikeste personer hadde i 2016 så langt fått i snitt 20 millioner hver i skattekutt av Frp og Høyre. Vanlige folk har fått 10 kroner dagen, de rikeste har fått 160 ganger mer! De få kronestykkene til folk flest spises opp av økte bompenger, drivstoffavgifter, el-avgift, flypassasjeravgift og dyrere barnehage. Likevel vil Frp og Høyre gi nye milliarder i skattekutt og gjøre noen av landets aller rikeste til nullskatteytere.
  • Hun lykkes ikke med å få folk i arbeid. Passiv næringspolitikk og kutt i næringssatsing i fylkene bidrar ikke til å bekjempe en rekordstor arbeidsløshet. Andelen som er i arbeid er den laveste på 20 år. Mer enn 70.000 unge står utenfor arbeid eller utdanning. Både arbeidstakere og pensjonister har opplevd nedgang i kjøpekraft og mer utrygghet. Frp og Høyre er mer ivrige etter å selge Norges fellesverdier enn å bygge Norge.

Når Erna Solberg bruker pengene på effektløse skattekutt til de som har mest og samtidig kutter i ordninger for folk på gulvet, så gir det økte forskjeller uansett hva de sier. Ingen tvinger Frp og Høyre til å gi til de rikeste og ta fra de fattige. De velger det selv. Derfor er det en villet og ønsket politikk. Det kan verken Erna Solberg eller Kristin Clemet komme bort fra.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar