hits

Terningkast seks, helst syv, til Karpe Diem

Foto: Michael Ray Angeles

Av Wasim Zahid, forfatter og kjent som «Twitter-legen»

Jeg skjønte raskt at det ville bli en helt spesiell opplevelse i går kveld. Selv om jeg har sett Karpe Diem live mange ganger før, var showet på Oslo Spektrum noe for seg selv. Maken til fyrverkeri, fra start til slutt, har jeg aldri opplevd fra et norsk band før. Og fortjent våknet duoen i dag til superlativer og toppscore i alle de store avisene. Selv forlot jeg konserthallen proppfull av inntrykk, matt, rørt, ekstatisk og lykkelig. Det er ingen tilfeldighet at Chirag og Magdi gjorde det så bra. Dette er et resultat av to tiår med hardt arbeid og ståpåvilje.

Etter 22. juli sa Bjørn Eidsvåg at Karpe Diem var det viktigste bandet i Norge. Beskrivelsen er like relevant for dagens politiske situasjon.

Ingen kan rime bedre enn Magdi og Chirag og i løpet av 17 år i «gamet» har de levert tallrike hitlåter og befestet sin sterke posisjon innen norsk hip-hop. Deres musikalske genialitet er ubestridt, men de har gjort en helt uvurderlig innsats på et annet felt som fortjener vel så mye oppmerksomhet og honnør.

Wasim Zahid

Jeg vokste opp i Oslo på 80- og 90-tallet. Som idag, var det også den gang diskusjoner om innvandring, islam, konflikter og krig. Jeg husker med skrekk de klassetimene da jeg måtte ta standpunkt i tunge saker som islamisme, fatwaer, tvangsekteskap og krig. I hvert fall vanskelig da jeg selv slet med eksistensielle spørsmål, tro og ikke-tro, og det i en fase av livet da jeg som ungdommer flest helst ville være usynlig, lik andre, og del av en større masse.

Se alle Instagram-bildene fra Karpe Diem i Oslo Spektrum

En slik tilværelse unner jeg ingen, aller minst mine egne barn. Jeg vil at de skal vokse opp med en følelse av inklusjon og fellesskap, og med en stolthet over å være norsk. De må gjenkjennes som en av «ungene i gata» og ikke som «de utenlandske i nabolaget». Jeg ønsker et «vi» og ikke «de».

Ingen holdningskampanje kan måle seg med Karpe Diems påvirkningkraft. Når en hel generasjon med norske gutter og jenter vokser opp med Chirag og Magdi som idoler og med veggene dekket av plakater av en inder og en araber, når 10.000 Oslo-ungdommer av alle former og farger korer til refrengene og hopper i takt med rytmene, gjør det noe med deres holdninger. Karpes bidrag til avmystifisering og allminneligjøring av mørkhudede, og evne til å skape fellesskapsfølelse, er uten sidestykke.

Jeg bøyer meg i støvet for kongene av norsk rap. Konsertene på Oslo Spektrum holder mesterklasse. Gå og se dem. De er selvfølgelig utsolgt, men prøv å skaffe billetter likevel.

#karpediem

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar