hits

Norturas bønder finansierer ikke Islamsk Råd

Skjermdump Nettavisens forside 

Av Ellen Flø Skagen, kommunikasjonsdirektør Nortura

Nortura «gir» ikke penger til Islamsk Råd. Nortura betaler for en tjeneste som skal sikre at velsignelsen av det som kalles halal-kjøtt skjer i tråd med de retningslinjene vi har avtale med vår kunde om. Det er Islamsk Råd som utfører denne sertifisering etter en avtale vi har hatt med dem i flere år.

Vi har ulike sertifiseringsordninger med mange ulike kunder. Det er derfor ikke slik at Nortura eller våre bønder «finansierer  Islamsk Råd», slik kommentaren til Gunnar Stavrum hevder. Vi betaler for en tjeneste i et marked som vi mener det er viktig og riktig at en seriøs aktør som Nortura skal være tilstede i. Vi mener nemlig det er viktig at all slakting av dyr skjer i tråd med norsk regelverk og at de dermed bedøves og ellers behandles på nøyaktig samme måte som andre dyr.

Ellen Fl?© Skagen presse 17.jpg
Ellen Flø Skagen

Det skjer når Nortura gjør dette, og det tror vi er viktig også for de mange som ønsker å spise halal. Eneste forskjellen er at det leses en kort velsignelse for dyret. For ordens skyld; dette har ingenting med våre merkevarer Gilde og Prior å gjøre; dette kjøttet selges kun som halal kjøtt, ikke noe annet.

Når det er sagt; vi forutsetter at alle våre kunder har orden i sine organisasjoner. Vi er seriøse og forventer at våre kunder også er det. Vi synes selvsagt ikke det er hyggelig at det blir støy rundt våre kunder, det er selvsagt noe vi løpende tar opp med kunden og også har med i vår vurdering av vårt samarbeid.

Noen fakta om halalslakting i Nortura:

  • Vi slakter ikke halal i Nortura. Vi bedøver og avliver alle dyr på samme måte hos oss og selvsagt i tråd med norsk regelverk.
  • Vi har imidlertid en avtale med islamsk Råd om å velsigne et visst antall dyr. Det gjøres av en muslim, og tar cirka 2 sekunder og skjer mellom bedøving og avlivning.
  • Dette kjøttet selges kun som halal og er tydelig merket, og blandes ikke med våre andre produkter fra Gilde eller Prior.
  • Når det gjelder avgiften til Islamsk Råd: Islamsk Råd sertifiserer oss etter avtalen vi har med dem  - og for det betaler vi en sertifiseringsavgift som dekkes inn av kiloprisen på det velsignede kjøttet.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar