hits

I disse Trump-tider

kommentarer
Donald Trump under valgkampen i oktober 2016. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Av Odd Sverre Aasbø, forfatter av boken «Drømmen om Amerika»

Det er lett å bli oppgitt når man ser grupper med amerikanere som jubler for Donald Trump og hyller hans politikk. Det er ikke bare rednecks og hillbillys som er med på denne hyllesten. Det kan ofte virke slik, men det er også store deler av det man kan kalle mainstream amerikanere. På en litt snodig måte kan jeg forstå det, samtidig som jeg synes det er forbasket leit. Til tross for at jeg aldri har vært noen stor tilhenger av det republikanske parti er det nå merkbart hvor stort savn jeg føler for gamle gode republikanerne som Ronald Reagan, Mitt Romney og John McCain. Det er nesten så man savner George W. Bush.

Les også: Dere tar feil. Donald Trump lyver ikke.

Dessverre har merkevaren USA fått seg et kraftig skudd for baugen. Sjansen er stor for at du blir applaudert og møtt med anerkjennende blikk, her i gamlelandet, om du snakker ned USA, og forteller at amerikanerne er noen enkle, dumme og naive mennesker. Samtidig er det åpenbart at færre ønsker å besøke det mektige landet i vest. Den siste tiden er det målt en nedgang på 6-7 prosent færre reisende med fly til USA enn den samme periode for et år siden.

Odd Sverre Aasbø

Men hvorfor blir vi så nedlatende når det kommer til USA og amerikanere? Handler det bare om Donald Trump? Nei, på ingen måte. Denne måten å tenke har vært toneangivende lenge før dette presidentvalget. Til tross for at ingen land har påvirket vår kultur og vårt liv på samme måte. Jeg blir bare så ufattelig lei av det. Først og fremst fordi det er helt feil. Men også fordi det er tuftet på gale slutninger og ikke minst fordi det er dypt generaliserende. Jeg er lei av å høre folk snakke ned et land som har så mange kvaliteter. Et land med innbyggere som er noen av de flotteste, mest inkluderende og varme mennesker jeg kjenner.

Les også: På tide å puste med magen

Jeg har vært mye i USA. For tre år siden kjørte jeg Route 66 på tvers av USA. Da kommer man virkelig under huden på landet og ser det ekte USA. I et så stort land møter man selvsagt mye snodige saker, men inntrykket jeg sitter igjen med er at amerikanere er et folk som byr på seg selv, er utrolig gjestfrie, høflige, rause og ekstremt serviceinnstilte.

Route 66
Licensed from: Creatista / yayimages.com

Alle som noen gang har besøkt USA eller kjenner en eller flere amerikanere, vet at den gjennomsnittlige amerikaner trolig er den beste ambassadør et land kan ønske seg. Den voldsomme nasjonalfølelsen og grensesprengende stoltheten innbyggerne innehar skal man lete lenge etter andre steder, og de vet å skryte av landet sitt. For oss nordmenn kan det hele virke å grense til nasjonalisme, men samtidig kjenner vi på følelsen at mange amerikanere er genuint oppriktige og nærmest selvutslettende i sin vilje til å være gjestfrie og by på seg selv.

Så nei, jeg tror definitivt ikke at alt er bedre i USA. Etter min mening er landet fremdeles på steinaldernivå på enkelte områder. Men USA er uendelig mye mer enn bare Donald Trump. Takk Gud for det. Det er fullt mulig å være glad i USA uten å like alt med USA. Saken er at du vil finne alt i USA. På godt eller vondt. På samme måte som jeg er oppover ørene forelsket i de mange sjarmerende småbyene i Wisconsin, så misliker jeg det meste ved Las Vegas.

Det er slik landet er. USA er et land fylt med kontraster. Det er nettopp dette som gjør USA til verdens mest spennende og fascinerende land. I hvert fall i mine øyne. Det er ikke mulig å forholde seg likegyldig til et land fylt med slike enorme mengder av selvtillit, stolthet og entusiasme. Et land som ofte kan være så optimistisk og fremoverlent at det grenser til det naive. I andre tilfeller er landet grusomt konservativt. Men i bunnen ligger hele tiden en så sterk tro på enkeltmenneskers frihet at den blir selvoppfyllende. På en helt annen måte enn andre land, så er USA landet som har alt. Alt du trenger å gjøre er å lete det frem.