hits

Til deg som har blitt voldtatt

A worried and afraid young woman
Licensed from: BDS / yayimages.com

Vi lider med deg, gråter med deg og på grunn av hvordan samfunnet behandler deg. 

Av Jonatan Alfvén, jobber mot barnesexhandel i India og Nepal via organisasjonen Love nepal i Sverige

Turen med Cinderella (Viking Lines ferje mellom Stockholm og Mariehamn, red. anm.) endte i en tragedie - en ung kvinne ble gruppevoldtatt i en lugar. Tre menn ble dømt til lange fengselsstraffer. Ifølge dommen ble kvinnen lurt inn i en lugar hvor de tre mennene skal ha byttet på å voldta henne. Under overgrepene skal hun til tider ha blitt holdt kvelertak på, ble slått og revet i. 

Mennene anket dommen og i lagmannsretten ble utfallet et helt annet. Mennenes forklaringer ble lagt til grunn og denne uken ble det klart at to av mennene ble frifunnet og den tredje fikk straffen redusert til drøye to års fengsel. 

Les også: Han brydde seg ikke om at jeg bare var 15 år

Årsaken til den reduserte straffen var at lagmannsretten ikke mente voldtekten var grov. Hvordan i alle dager kan en kvinne som blir slått, revet i, tatt kvelertak på mens man blir voldtatt av tre menn, ikke være utsatt for en «grov» voldtekt? Hva er i så fall en «grov» voldtekt. Og hva skjedde med den to andre mennene som var med i lugaren? Jo de skal kompenseres for sin frihetsberøvelse (fire måneder) med erstatning på 308.000 og 262.000 kroner.

Det var som den kvinnen som ble lurt med og dratt inn i en bakgård i Fredsgatan i Ludvika (by i Dalarna i Sverige, red. anm.). To av mennene voldtok henne etter tur, mens den tredje nøyde seg med å kysse henne og se på. Muligens ble det aldri hans tur, da det her var en kveld mange var ute og når man hørte kvinnens desperate rop om hjelp,og noen kom til unnsetning og hun ble reddet. 

Les også: Voldtekt: Uheldig fyllerør eller grov kriminalitet?

Det ble funnet DNA-bevis på sigarettstumper og tre menn ble siden dømt for gruppevoldtekt av kvinnen. Problemet var at det bare var to som hadde voldtatt henne og man fant ikke bevis for hvilke to det var. Domstolen mente alle tre skulle dømmes, man hadde klare bevis og det ble antatt at de hadde handlet sammen.

Jonatan Alfvén

Mennene ble dømt til fire års fengsel, utvisning fra landet i ti år og skulle betale kvinnen 166.000 kroner i erstatning. Da trådte lagmannsretten inn. Da det ikke fantes bevis for hvem som hadde voldtatt, trumfet lagmannsretten gjennom at alle de tre gjerningsmennene skulle frikjennes og kvinnen fikk ikke et rødt øre.

Det forelå bevis for en gruppevoldtekt. Men bare to av de tre gjennomførte den. Derfor slipper alle tre unna. Mannen som bare så på og ydmyket kvinnen gjennom å kysse henne, fikk i stedet en oppmuntring av staten på 140.000 kroner. 

Med andre ord: Du kan voldta en kvinne i Sverige i dag, ta med kompisen din, dekke til offerets øyne, skylde på kompisen din og du har helgardert deg. Du kan dessuten tjene en god slant på det. 

Det er noe fundamentalt feil med vårt syn på seksualforbrytelser. Det er som et synkende skip fylt av hull, som samfunnet nekter å fylle og prioritere. 

Det viser seg at seksualforbrytelser nesten har blitt fordoblet mellom 2014 og 2015 (de ferskeste svenske tallene som foreligger). Samtidig har antallet anmeldelser blitt redusert med 11 prosent. Det er ekstremt talende. Kvinner tør ikke anmelde lenger. 

Les også: Jenter mellom 9 og 12 år blir tvunget til å ta imot opp mot 30 kunder hver dag

Hva er vitsen med å anmelde når sjansen for å få dømt en voldtektsmann er mellom 3-4 prosent, ifølge Bråtssforebyggande Rådets undersøkelser. Det er større sjanse for å bli rik på lotteri eller prikke inn en Yatzy på tre slag. 

Antallet seksualforbrytelser øker, utryggheten øker. Hver tredje kvinne er direkte redd for å gå hjem på kveldstid. Foreldre er bekymret for sine barn, å la de gå på festival, la de reise med ferjer. Det er trist, men fakta er at mennesker ikke lenger stoler på samfunnet og dets beskyttelse eller rettsapparatet og dets verktøy. 

Dette er til deg som har blitt voldtatt. Kjære deg. Vi er så mange som støtter deg. det finnes en så kraftig opinion som vil få frem din stemme. Vi lider med deg, gråter med deg og på grunn av hvordan samfunnet behandler deg. Men om du orker, tør å anmelde. Det er så viktig. Våg å søke hjelp. Tør å fortelle om hva som har skjedd til dine nærmeste. Vi må endre nåværende lovgivning. Vi må endre samfunnets syn på kvinner og barn.

Seksualforbrytelser må bli prioritert. 

Innlegget ble først publisert hos Nyheter24 og er oversatt til norsk av Nettavisen. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar