hits

Helt konge!

kommentarer 

Av Kjell Arne Totland, TV2s kongehusekspert og forfatter av Kongebloggen


Vår konge fyller runde år - og flaggene går til topps over hele kongeriket. For selv om jubilanten og hele hans familie denne gang er «bortreist på dagen, er det selvsagt offisiell flaggdag - og gratulasjonsprotokollene er utlagt både på Slottet og på nettet.
Selv må jeg innrømme at jeg synes det er nesten utrolig at både kong Harald og dronning Sonja i år fyller 80. Årene har virkelig gått fort - og de fremstår jo begge nesten uforskammet vitale og ungdommelige...

Les også: Kong Harald fyller 80 år: Har ingen planer om å tre tilbake

- Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle , men jeg føler meg ikke utgammel selv, sa Kongen selv i et intervju sist uke. Og han la til:  - Alder er bare et tall!
Selv har jeg som hoffreporter  hatt den store glede å følge Hans Majestet i alle hans nå 26 år som konge - og jeg synes virkelig han har levd opp til sitt valgspråk «Alt for Norge ».

Kjell Arne Totland sammen med kongeparet i 1993. Foto: NTB Scanpix

Den norske kongefamiliens store styrke har i alle år vært deres enestående evne til å speile våre norske fellesverdier - og dette gjelder i aller høyeste grad kong Harald.
Som sin far og farfar før ham er blitt en folkekonge og et samlingsmerke for nasjonen. Ja, Harald står i dag faktisk enda nærmere sitt folk enn sine to forgjengere.

Les også: Kong Harald: - Det er viktig å være røttene våre bevisst


Så er han da også vår første monark i moderne tid som er født i Norge.
Det gjør også en stor forskjell at kong Harald og dronning Sonja hele tiden har virket som et team, der de utfyller hverandre og er sammen om oppgavene - og at de etter hvert også har trukket kronprinsparet inn som en naturlig del av dette teamet.
Noe kong Harald sier at han savnet, da han selv var tronfølger.

Kjell Arne Totland. Foto: NTB Scanpix


Kong Harald har sammen med dronning Sonja gjort det til sin oppgave å modernisere det norske monarkiet og gjøre det relevant for en ny tid og nye generasjoner - og det har de klart med bravur.

Les også Erik Stephansen: Gratulerer med dagen, kong Harald!

Dette fremgår da også klart av flere meningsmålinger utført i forbindelse med Kongens 80-årsdag, som viser hele 80 prosent oppslutning om vår konge og om monarkiet.
Og oppslutningen er kanskje overraskende for mange spesielt stor blant de unge!
Kongen har en enorm troverdighet og gjennomslagskraft - ikke minst når han taler til oss alle «i plenum» , slik han gjør hver nyttårsaften.
Men også ellers når han taler til oss. Det så vi ikke minst da Majesteten 1. september i fjor holdt sin fabelaktige tale om inkludering og aksept på hagefesten i Slottsparken - en tale som ble vist og sitert over hele verden.
Selv synes jeg faktisk Kongen i årenes løp på mange måter er blitt et slags moralsk kompass for oss alle som viser vei og som vi gjerne følger. Som da vår konge allerede tidlig på 1990-tallet snakket varmt om «våre nye landsmenn» - og ikke engang Carl I . Hagen opponerte.

De fleste som opplevde det, vil heller aldri opplevde det, vil heller aldri glemme vår konges tårer og tankevekkende budskap , da han i kjølvannet av tragedien 22. juli 2011 talte til oss - «ikke bare som landets konge, men som far , bestefar og ektefelle.» Da behøvde vi nordmenn med ett ikke lenger gå helt tilbake til siste verdenskrig for å peke på kongehusets store betydning og samlende funksjon i en nasjonal krise. Folk flest liker kong Haralds naturlige stil og naturlige væremåte - og de slapper av i hans nærvær. Han er rett og slett en veldig likandes kar!
For Majesteten tar sin kongegjerning høyst alvorlig, men ikke seg selv så høytidelig. Humor og godt humør er da også på mange måter hans varemerke - også i offentligheten.
Selv sier jeg bare «slike konger det vil gamle Norge ha» - og gratulerer herved Hans Majestet hjerteligst med dagen i dag..
Jeg håper virkelig han får en fin feiring med familien på sitt hemmelige oppholdsted i utlandet.
Så skal selvsagt alle vi andre gå mann av huse for å hylle både ham og dronning Sonja, når de to skal feires sammen offisielt i mai og i juni.