hits

Staten sponser de rikeste med billig vin - Vinmonopolet må avvikles

kommentarer

Av Kjell-Magne Rystad

En flaske Romanée-Conti Grand Cru 2013 koster 37.765 kroner på polet. I utlandet 100.000 kroner. Staten er snill med de rike.

For å sikre seg godbitene fra årets store vinslipp på Vinmonopolet nylig, hadde de ivrigste stått i kø i flere døgn, kunne Nettavisen nylig fortelle. Den dyreste flasken under årets vinslipp var den edle Burgund-vinen Romanée-Conti Grand Cru 2013. Hos internasjonale vinhandlere prises denne vinen altså til rundt 100 000 kroner, mens statens Vinmonopolet velger å nærmest gi bort denne vinflasken for 37 765 kroner, altså bare litt over en tredel av markedsprisen.

Les mer: Sov tre døgn i kø - sikret vin til 116.000 kroner

Dyrt for de «fattige»
Vinmonopolet er en ordning som gir unødvendig dyre varer for vanlige folk samtidig som det deles ut milde gaver til vininvestorer og andre som måtte være interessert i de dyreste vinene. La meg forklare:
Vinmonopolet har et bredt vareutvalg med mange tusen viner, men det er bare en liten del av disse som selges i et større volum. Bredt vareutvalg koster. Derfor er det dyrere å kjøpe mat hos Meny enn hos Kiwi. Spesielt varer som det går lite av, er det forholdsvis kostbart for en butikk å tilby. Hos Vinmonopolet vil vanlige folk som kjøper vanlige viner derfor være med å dekke kostnadene til vinene som bare kjøpes av de spesielt vininteresserte.


Kjell-Magne Rystad.

Ingenting virker
Et annet forhold er at monopolordningen i seg selv innbyr til sløsing og høye kostnader. En bedrift disiplineres vanligvis fra to kanter: Konkurranse i markedet og eiere som krever effektiv drift for å få avkastning på pengene sine. For Vinmonopolet virker ingen av disse kreftene: Et monopol har ingen konkurrenter og staten som eier er ikke nevneverdig opptatt av effektiv drift. Alle kostnader i monopolet kan bare skyves over på kundene ved å øke prisene.

 

 

Kom igjen Erna!
Det er på tide å avvikle Vinmonopolet og få vinsalg i dagligvarehandelen. Det fungerer utmerket for omsetning av øl, samtidig som de alkoholpolitiske målsetningene ivaretas. Post i butikk er en kjempesuksess. Ordningen sparer samfunnet for store kostnader, samtidig som tilgjengeligheten for publikum har blitt vesentlig bedre. Tilsvarende fordel vil vi få ved å avvikle Vinmonopolet.

Omvendt sosialdemokrati
Får vi vinsalg i dagligvarehandelen, vil vi antakelig se at de store butikkjedene holder et basisutvalg av de vinene vanlige folk faktisk vil kjøpe. Effektiv drift og konkurranse vil sørge for at folk ikke betaler mer enn de skal. De spesielt interesserte får finne seg i å betale det det koster i spesialforretninger. Slik er det for andre typer varer. Det er både fornuftig og rettferdig. Og slik fungerer vinsalget i nesten alle andre land vi liker å sammenligne oss med.
Det gir ingen mening at vanlige folk skal betale dyrt for at et statlig monopol skal gi milde gaver til  de vininvestorer. Slikt er tåpelig. Det er omvendt sosialdemokrati i statens regi.