hits

Det offentlige mot det norske folk

kommentarer
Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix

Av Ola Berg Edseth, 2. nestformann i Oslo FpU

I lang tid har det offentlige vært sterkt representert i næringslivet gjennom selskaper som SAS, Telenor, Statoil. Samtidig har vi glorifisert eierskap i selskaper ved å omtale det som «arvesølv», uten å ha tenkt over konsekvensen det skaper i markedet. Offentlig eierskap kan hindre at nye bedrifter og arbeidsplasser skapes, fordi det er vanskelig å konkurrere mot statlige aktører finansiert av deres egne skattepenger.

Les også: Velferdsdestruktørene

Norwegian er et av selskapene som virkelig har fått kjenne på konsekvensene av statlig involvering i næringslivet. På 1940-tallet ble SAS opprettet og den norske stat gikk inn som en av de største eierne. Rundt 50 år senere ble Norwegian opprettet. De skulle konkurrere mot SAS på innenriksmarkedet, men opplevde raskt stor motstand fra Parat og flere politiske partier. Var ikke motstanden fra offentlige institusjoner nok, så valgte SAS, med statskassen i lommen, å dumpe prisene på de samme rutene som Norwegian fløy. Norwegian dundret i underskudd og det var en kamp om overlevelse. Til tross for de vanskelige årene til Norwegian, klarte selskapet å overleve og har opplevd stor vekst de siste årene, fordi de hadde et godt tilbud som folk ville ha. 

Les også: Les også: 5 grunner til at Miljøpartiet er en trussel mot folk flest

Eksemplet med Norwegian viser hvor ødeleggende og brutalt det kan være for entreprenører å konkurrere mot statlige aktører. FpU har derfor ingen forståelse for Arbeiderpartiet og venstresiden i norsk politikk som systematisk motarbeidet Norwegian i en oppstartsfasen og holdte på å ødelegge for rundt 6000 arbeidsplasser.

 

Ola Berg Edseth (Fpu) Foto: Tonje Lavik

Det er ikke bare Norwegian som har kjent på Arbeiderpartiet sin motarbeidelse, men også Oslos borgere. De siste årene har Oslo opplevd en enorm vekst i boligprisene og lite tyder på at prisstigningen skal stoppe. Samtidig som prisene stiger, fortsetter Raymond Johansen og Oslobyrådet å kjøpe eiendom. Nok en gang har mannen i gata lite å stille opp med når kommunen møter opp til budrunden med en feit lommebok fylt av skattepenger. Dette bidrar til å sette nye rekorder i kvadratmeterprisene og gjør det enda vanskeligere for ungdom å komme seg inn på boligmarkedet.

Les også: Kaster millioner etter elsyklister

Offentlig involvering i næringslivet er destruktivt for entreprenører og gründere som må ta kampen mot sin egen stat eller kommune. Vi må legge til rette for at det skapes nye bedrifter og flere arbeidsplasser. Kampen mellom SAS og Norwegian er like urettferdig som budrundene mellom Oslo kommune og boligkjøpere i hovedstaden. 
Det handler rett og slett om rettferdig konkurranse, noe både forbrukere og potensielle gründere vil tjene på. Derfor har FpU stanse kampen mot mannen i gata og det private næringsliv.