hits

Konflikten handler ikke om skadene ulv påfører - det handler om jaktkulturen

kommentarer

Av Anne-Grethe Michaelsen, tidligere hedmarking

Det er på høy tid å rette fokus mot en lyssky side av jaktkulturen som eksisterer i Hedmark. En side som oser av nasjonalisme og egoisme. En side der det florerer av våpen og penger. En ukultur som er villig til å bryte norsk lov for å få det som dem vil, som truer folk som er av en annen mening enn dem selv med juling og det som verre er.

Vidar Helgesen sin avgjørelse var riktig angående avslaget om felling av 47 ulv. Ulven er totalfredet, og dette gjør at det i utgangspunktet skal mye til for at den kan "tas ut". Klima- og miljøminister Vidar Helgesens vedtak om å redusere ulvejakten fra 47 til 15 individer er derfor i tråd med stortingsvedtaket om ulv fra våren 2016. Det ville stride mot både Naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen å ta ut en så stor andel av bestanden.
Disse vilkårene for å skyte et fredet og kritisk truet dyr som ulven står krystallklart beskrevet i Stortingsmeldingen om ulv.

Men hele konflikten handler ikke om skadene ulv påfører. Dette handler for det aller meste om denne "jegerklanen" som befolkningen ellers i Hedmark er livredde for. Disse som truer folk på livet som ikke har samme mening som dem selv, altså som er fòr ulv i naturen. Eksempler på trusler: blir oppsøkt og banket opp, drapstruet for sine meninger, får dekkene på bilen punktert, satt fyr på matten sin foran huset, steiner kastet inn vinduet, osv. Denne "klanen" har herjet i mange år i Hedmark. Ja til og med barna til en kjent person som er for ulv i naturen er blitt truet. Og mange flere.

Man kan stille seg undrende til slik en oppførsel; hva er det som gjør at folk synker så dypt som disse menneskene? Hva er det som gjør at man nesten blir besatt av å drepe? Illegal jakt på ulv i Hedmark har foregått i lang tid. For ikke så lenge siden ble flere siktet og dømt for dette. Og akkurat i disse dager ber politiet om hjelp fra publikum etter at en ulv som ble funnet død i Hedmark i september trolig er skutt ulovlig. Krypskyttermiljøet på Hedmarken står trolig bak de fleste ulvedrapene på Østlandet. Vedlagt er NRK sine to dokumentarer "Ulvejegerne". De viser det meste.

https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/offd12001503/20-04-2004
https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/OFAA12001004/27-04-2004

Nå er det altså ramaskrik fordi det ikke gis lov til å skyte 47 ulv, omtrent hele den lille sårbare ulvestammen vår. Dette er ulv som lever innenfor området de har fått tildelt, ulv som ikke har gjort skade, likevel er noen omtrent besatte på å drepe dem.

Det er synd at denne "klanen" får herje slik i Hedmark, for flesteparten av innbyggerne der er hyggelige, snille og gode mennesker. Men de er for ulv, og derfor livredde for å stå fram og fortelle det. Men alt som har kommet fram i media i lys av dette i det siste vil forhåpentligvis gjøre at flere hedmarkinger tørr å stå fram nå og fortelle om alle truslene de har fått opp gjennom årene, hvor redde de har vært. Det er ikke ulven de er redde for.

Hedmark, dette fylket med sin praktfulle natur og rike dyreliv. La oss håpe at denne ukulturen nå vil ta slutt, at ulven og de andre ville dyrene heller kan gjøres om til en turistattraksjon i form av villmarksafari o.l. Dette gjøres i andre land som har et rikt dyreliv i naturen".