hits

En hyllest til deg som ikke skal bli leder

kommentarer 

Av: Bente Lund, jurist og Master of Science in Communication, London School of Economics and Political Science

Den 8. mars er det "Sheconference". I likhet med så mange andre arrangementer på kvinnedagen fokuserer konferansen på å løfte frem kvinner som driver med "innovasjon og ledelse".

Slagordet er "Start the change", og det blir sikkert en flott seanse der man indikerer at noe må endres; antagelig via innovasjon og ledelse.
 
Når det gjelder «innovasjon» så er dette et ord som alle med ønske om å drive business nå annekterer og fyller med sitt eget innhold. Den viktigste fellesnevneren for de som kaller seg innovative er at de forsøker å finne på noe nytt som selger, og som direkte kan omsettes i tall og penger. Men innovasjon handler om mye mer enn penger. Innovasjon skjer hver eneste dag, i liten og stor skala ? og store deler av innovasjonen får vi aldri vite noe om.
 
Spør du en «alminnelig» kvinne om "innovasjon", så er jeg sikker på at hun smiler. Ja, riktignok så solgte ikke det tvinnede tauet som holdt parabolantennen oppe så veldig godt - men det funket. Solgte gjorde heller ikke de hjemmelagde fiskekakene som hun hadde laget oppskriften til selv, men barna spiste fisk for første gang uten å klage. Burde hun ikke vært enda mer innovativ og gitt ut en oppskriftsbok? Stilt krav til seg selv og utrettet noe? Jo, kanskje ? i hvert fall hvis hun etter de målbare kriteriene skulle hatt såkalt "suksess". Men sånn tenker bare de som ikke mener at det i seg selv er en kjempetriumf å få barn til å spise omega 3 uten å bruke tvang.
 
Så ikke kom og si at hverdagsheltinnen vår ikke er innovativ. Kanskje ville hun til og med tjent penger på oppfinnelsene sine hvis hun ikke ofte hadde så dårlig tid. Innovasjon på innovasjon og nyskapelse etter nyskapelse skjer i hjemmet hennes hver eneste dag - men innovasjonene glemmes og gjemmes i tidsklemmen og i forsøket på å få timene til å strekke til.

Klokken 22 ser hverdagsheltinnen utslitt på klokken og håper hun i det minste skal rekke å gre seg før oppgavene på mannskapslista vekker henne igjen klokken 06. Da vekker hun barn med kjærlig hånd, smører brødskiver, og kjører til en jobb hvor hun har ansvaret for barn, syke, pleietrengende, eller statlige og kommunale interesser med en lønn som knapt sikrer barna et sted å bo.
 
For en fantastisk jobb hun gjør - både for deg og for meg - nettopp fordi hun er villig til å stå på mannskapslista for oss alle. Hun er en forutsetning for all annen drift. Det er faktisk henne vi trenger flest av.
 
Så hvor er da konferansen som sier at det finnes flere suksesskriterier enn å bli leder, rosablogger eller å drive med såkalt innovasjon? Vi trenger verdiskapning i alle deler av samfunnet, og det rådende paradigmet gir i liten grad aksept til heltinnene (og heltene, men nå snakker vi om kvinnedagen) som hver eneste dag kjører spettet oppunder arrete hverdager og vipper dem opp en etter en.
 
Ja, det er fint med kvinnelige "ledere og innovatører". Men alle kan ikke bli ledere. Det sier seg jo selv. Så jeg tror vi må endre insitamentene våre i rekordtempo og gi honnør også til hun som kommer til å pleie oss med varsom hånd når vi trenger det.

Vi har glemt henne. Dessverre. Og det kan bli tøft for oss i fremtiden.

Følg Bente Lund på Twitter her.