hits

Hvorfor må man ha en medisinsk grunn til å bruke cannabis?

kommentarer
In this Aug. 21, 2015 photo, multiple sclerosis patient and author of the memoir
MS-pasient David Sloan fra Denver i USA får hjelp av en pleier til å røyke medisinsk cannabis. Foto: Brennan Linsley/AP

Norge gjør medisinsk cannabis lovlig. Bare en fire timers flyreise unna, har Spania legalisert cannabis til all personlig bruk. 

Av Andrea Johannessen, 19-åring bosatt i Paris

25.september 2016 gjorde Norge medisinsk cannabis lovlig innenfor Schengen-områder. I samråd med fastlege, kan Ola Nordmann nå se en retning med alternative medikamenter. Men må en virkelig ha et medisinsk grunnlag for å bruke cannabis?

Norge er et land tilhengende av normer og tradisjonell politikk. Ofte kan vi tro Norge er modernisert, liberale og åpne for endring, men hvor skilles realitet og ønsketenkning? 

Les også: Grønt lys for medisinsk cannabis i Norge


Av 18 land på global basis er vi blant verdens strengeste innenfor ruspolitikk. Forbudet forblir hovedsakelig etter en moralsk panikk Norge opplevde etter hippie-bevegelsen. Politikere manglet reell forskning, og benyttet enkeltstående bevis fra utland tilknyttet cannabis kriminalitet.

Innlegget fortsetter under bildet.

Andrea Johannessen

Cannabis utgjør ingen fare for andre borgere, noe som burde være statens største bekymring. En bedøvende rus har liten betydning for samfunnet så sant en overholder borgerlige plikter?

«Man kan ikke argumenterte om at siden det er ulovlig så er det sikkert farlig og da må det være ulovlig. Det blir sirkelargumentasjon.»
(Sitat av Jørgen G. Bramnes, senter for rus- og avhengighetsforskning)

En ville anta et land på verdenstoppen innenfor nytenkende teknologi og fornybar energi utelukket normer? Nylig var Oslo på topp blant europeiske byer med størst forbruk av partydop. Det er en åpenbar forskjell på cannabis og ecstasy, men forskningen viser svært stor etterspørsel, som tilsier et oppriktig behov for innovasjon i ruspolitikken. 
Én av tre nordmenn prøvd hasj, og én av ti kokain, noterer statens institutt for rusmiddelforskning.

Om Norge betror seg til en revolusjonerende narkotikapolitikk, hva vil skje? 
Mest sannsynlig vil ikke fyren på hjørnet lenger kunne profitere. Mindre gatekriminalitet og staten vil dra enorme inntekter fra et av verdens største marked. Forbrukeren er sikret et trygt produkt, da produksjon kan foregå etter kvalitetssikrende regelverk.

I 2013 ble 384 alkoholrelaterte dødsfall registrert. Hvert femte barn vokser opp i familier med problemer tilknyttet alkohol, og i 2011 var det registrert over 100 000 diagnoser relatert til rusmiddelet. Så om alkohol er legalisert under restriksjoner, hvorfor ikke cannabis?

Les også: Nå vil danske bønder dyrke cannabis

Det er uvesentlig å se cannabisrelaterte dødsfall, ifølge statistikk. Med så mange millioner forbrukere på dagligbasis, er det lite relevant å kriminalisere grunnet enkelt komplikasjoner. I svært få tilfeller kan cannabis utløse psykoser eller schizofreni - men å overse et helt spekter med profitt er enfoldig. 

I Norge dør årlig 6700 mennesker av tobakksrelaterte sykdommer, mens den illegale motpart, har fra 2003 til 2013 registrert 3 dødstilfeller innenfor landegrensen (Rapporten fra Folkehelseinstituttet presiserer ikke om årsaken var syntetisk cannabis).

Ruspolitikken har ikke fungert siden den ble innført i 1965. Kriminalisering fører ikke til mindre bruk. 
Det er et spørsmål om tid før legalisering av all cannabis blir realitet. Nylig legaliserte Tyskland og en rekke andre europeiske land, og et nytt lovverk vil være til langt mer fordel enn å ivareta slik elendig politikk.