hits

Liberalistene: Når 68 prosent ikke liker deg

kommentarer
Liberalistenes landsmøte 2016, med partileder Arnt Rune Flekstad og nestleder Roald Ribe i front. Foto: Liberalistene.


Av: Ole T. Hoelseth, medlem av Liberalistene

Torsdag publiserte Nettavisen, som første av større medier, nyheten om at partiet Liberalistene blir et registrert parti. Samtidig deltok over 40.000 mennesker i en meningsmåling hvor 68 prosent svarte at vi har et «totalt uansvarlig program». Det haglet med kommentarer og ingen av dem var likegyldige, for å si det sånn.

Hvorfor er det kontroversielt å starte et parti som profilerer seg som tilhenger av Kardemommeloven i 2016? «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.»

Ole T. Hoelseth Foto: Privat

Svaret ligger i at vi er det eneste partiet som vil nedlegge velferdsstaten. Om ikke det slo knock out på leserne, så satt ordene «fjerne kongen» og «liberalisere narkotika» resten i sjokk.

Selv trodde jeg liberalismen i Norge var stein død. Ødelagt av mediene, anført av NRK, som vinkler alle saker i retning av at bare staten og skattebetalerne kan løse alle problemer.

Les: «Trodde ikke det var mulig med et mer virkelighetsfjernt parti enn MDG»
 

Alle åtte stortingspartier er i store trekk enige om å hente inn omtrent samme mengden penger i skatter- og avgifter, og sloss om hvem som er best til å fordele dem. Det siste er pussig, for de arver alle det samme byråkratiet når de får makt. Derfor er det litt rart å observere at stortingspolitikerne nesten virker troende i forhold til alle de forandringene de skal få til.Men la oss snu på det: Hvorfor har Liberalistene, siden starten i oktober 2014 fått nesten 2.000 betalende medlemmer, dannet 19 fylkeslag og har Norges tredje mest aktive Facebookside blant politiske partier? Med dagens vekst passerer vi partiet Rødt i god tid før valget i antall medlemmer, og vi er i dag desidert størst av partiene blant «Andre» på meningsmålinger. Og hvorfor svarte 32 prosent at vi har noen gode idéer eller «har et strålende program»?

For meg startet det hele i 1971, det er i hvert fall det året jeg kan huske. Min far var såkalt «hundegutt» - en venn av en kenneleier ved navn Anders Lange - og vi besøkte ham ofte. Lange stiftet som kjent ALP, som siden ble FrP. Jeg har tålmodig fulgt med FrP siden, i den tro at partiet, når partiet endelig kom til makten, skulle det redusere «skatter, avgifter og offentlige inngrep». I 2015 ble jeg valgt inn som representant for FrP i Sandefjord kommunestyre med det personlige slagordet «Av meg får du ingenting» og fikk tredjeflest slengerkryss.

6. oktober i år hadde jeg fått nok. FrP og Høyre har ført oss inn i en ulykke våre barn vil slite med i mange år fremover. De har økt de offentlige utgifter til et uakseptabelt nivå, ikke bare midlertidig for å dempe ledigheten, men har iverksatt en mengde irreversible vedtak, som for eksempel pensjonsforhøyelser. De vil aldri få redusert noen utgifter i Norge. Det kan virke som Siv og Erna har røkt ett eller annet vi i Liberalistene ønsker å legalisere. Å komme lenger vekk fra klassisk liberalisme enn dagens FrP og Høyre er fysisk umulig.

Les: Liberalistene vil fjerne velferdsstaten, avvikle gratis skole og åpne for fri innvandring

Med dagens fart er oljefondet brukt opp i 2042 og alle skatte- og avgiftslettelser er finansiert ved å tappe det. Jeg ser på arbeiderpartifolk som mer rettskafne. De tror virkelig staten kan løse alt bare den får forsøke litt til og får litt mer penger, mens høyresiden mest fremstår som lystløgnere hvis mål er å kjøre sorte limousiner.

Min glede var stor da jeg kom inn i Liberalistene og oppdaget at partiet er langt fra utbrytere fra høyresiden. Dette er en gjeng med snittalder på rundt 30 år, som har engasjert seg fordi de er for noe, ikke mot noe. Det fantes ikke noe parti for dem, så de lagde et! Dette er ikke sinte unge menn, som FrP på 80-tallet, dette er reflekterte mennesker som er mer opptatt av frivillighet og sann solidaritet enn skattelette og fri fart.

Til tross for vanskelighetene med å forklare liberalisme i Norge har de tatt fatt på oppgaven fordi det er nødvendig for oss selv og våre barn. For meg er det enkelt: For hver krone skattemyndighetene tar inn forsvinner 20 prosent i effektivitetstap. For hver krone staten distribuerer ut igjen forsvinner enorme beløp i administrasjon til alle ansatte i stat, kommune og fylkeskommune. NAV må være selve kroneksempelet på et mislykket sosialdemokratisk eksperiment. Vi hadde alle vært rikere om staten i større grad hadde latt skattebetalerne beholde sine egne penger. Å sende penger inn i en runddans før de kommer til de som trenger dem gjør ingen godt.

Men hvorfor synes 68 prosent av Nettavisens lesere dette er helt spinnvilt? Fordi det ikke har vært noen i Norge som har forfektet dette synet på mange år.

Mitt motiv for å melde meg inn i Liberalistene var at Venstre, FrP og Høyre - som tidvis bruker ordet liberal, sosialliberal eller lignende om seg selv, har sviktet totalt. Liberalistene er et parti som ser på seg selv som et tog som kjører i retning av en mindre stat. Dersom man på veien synes det blir ubehagelig mye frihet, så er det bare å hoppe av.

Min spådom er at du enten ser oss på Stortinget om kort tid, eller at vil vi påvirke den såkalte «høyresiden» til edruelighet igjen. Vi har kommet for å bli fordi vi har et partiprogram som spikrer våre tillits- og folkevalgte til å gå i en bestemt retning. For oss er ikke politiske argumenter noe du kan sjonglere med slik det passer deg for å bli populær, men et tankesystem som handler om tro på individet. Til valget til høsten skal vi gjøre «høyresiden» livredde for sine taburetter, slik at de ikke lenger kun beveger seg inn mot midten politisk. En stemme til oss er en stemme for at barna dine skal arve et bedre Norge enn vi selv ble født inn i.