hits

Slik sikrer du deg mot svindel under Black Friday

kommentarer
Ikke alle nettbutikker er til å stole på. Undersøk nøye før du handler. Illustrasjonsfoto: Tim Good/PA Photos

Av: Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetsekspert hos ATEA

Med både Black Friday, julegaveshopping og januarsalget i vente, går shoppingglade nordmenn av skaftet med kredittkortet på nett. Men noen av dem vil erfaringsmessig gå på en svindelsmell.

I løpet av fjorårets Black Friday dro nordmenn kortet 7,6 millioner ganger og handlet for mer enn 3,1 milliarder kroner, ifølge NTB. En ny rekord på årets utgave av den opprinnelig amerikanske shoppingdagen vil ikke komme som noen overraskelse.

Samlet vil vi i år handle varer og tjenester på nett for mer enn 90 milliarder kroner, en økning på hele 75 prosent de fem siste årene, fra 51,5 milliarder i 2012, viste en analyse fra nettbetalingsselskapet DIBS som Aftenposten publiserte i september.

Les også: Slik får du en vellykket Black Friday

Samtidig viser tall signert SSB fra desember 2015 at andelen som ved én eller flere anledninger i løpet av de siste tolv månedene hadde avstått fra netthandel på grunn av sikkerhetsbekymringer, i 2015 var på 26 prosent. Til tross for den økende netthandelen har like mange sikkerhetsbekymringer som i 2010, da andelen var 24 prosent.

Innlegget fortsetter under bildet. 

Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetsekspert hos ATEA

På én måte synes jeg det er overraskende at såpass mange nordmenn fortsatt er skeptiske til å handle på nett, for på sikkerhetsfeltet har det skjedd mye de siste fem årene. Likevel er det fornuftig å ha en sunn skepsis, for svindlerne finner også stadig nye metoder.

I førjulstiden og under januarsalget mener jeg det er særlig viktig å tenke seg om en ekstra gang dersom et tilbud virker for godt til å være sant. Av erfaring vet vi at mange nordmenn blir totalt blendet av gode tilbud på nett, som gjør at de ikke ser de mange skumle fellene som lurer der ute.

Les også: For mange kvinner er hver dag Black Friday

Derfor har jeg følgende tips til hvordan man bør gå frem når man skal handle på nett:

1. Dobbeltsjekk URLen og navnet på butikken du vil handle hos
Sjekk at du er på den nettbutikken du tror du er på og sjekk at URLen (adressen til nettsiden) er helt riktig. URLen til nettbutikken bør også starte med «https://», som betyr at den er kryptert og sikrere enn nettsiden til en nettbutikk som har en URL som starter med «http://». På følgende nettsider kan du sjekke URLer for å avdekke om de er skadelige eller dårlige: https://www.virustotal.com/en/ eller https://sitecheck.sucuri.net/. 

Tømmernes har vært borti tilfeller der store kjente norske nettbutikker har funnet nettsider som heter nesten det samme som deres egen side, med den hensikt at brukeren ikke skal reagere hvis vedkommende skriver inn feil ved søk, for eksempel ved å bomme på tastaturet.

2. Sjekk om nettbutikken er på Nei-liste
Forbrukerombudet opererer med en liste over falske nettbutikker, så denne bør du sjekke ut. Merk at hvis en butikk ikke er på listen betyr ikke det at den er trygg. Det kan være en ukjent eller nylig opprettet nettbutikk som Forbrukerombudet foreløpig ikke er kjent med. Hvis du har en dårlig magefølelse og føler deg usikker, da er det lurt å spørre seg selv om det er verdt risikoen å handle på denne nettbutikken for å spare noen kroner.

3. Er du skeptisk, bruk litt ekstra tid
Har du hastverk kan det være lett å overse tegnene som kan tyde på at nettbutikken du besøker ikke er trygg. Bruk litt tid på å søke etter og lese om andre sine erfaringer med den aktuelle nettbutikken, les og sjekk alt nettbutikken selv har lagt ut av informasjon om virksomheten, og sjekk om du kan være trygg på kontaktinformasjonen de oppgir. 

4. Undersøk betalingsløsningene
Nettbutikker med gode betalingsløsninger, for eksempel der man trenger to-faktor-autentisering for å betale, er en god indikasjon på at det er trygt å handle. Eksempler er Klarna, Paypal, BankID osv. Tømmernes har selv droppet å bruke nettbutikker som sannsynligvis var helt trygge, fordi de manglet betalingsmetoder som han fant gode nok. Når du betaler bør du igjen forsikre deg om at det foregår via en sikret nettside, der URLen altså starter med «https://» og det vises et hengelåsikon.

5. Betal på «riktig» måte
Unngå forskuddsbetaling og unngå å betale med debit-kort. Bruk heller kredittkort, som vil gi bedre beskyttelse gjennom kredittkjøpsloven. Ta vare på bekreftelsen fra nettbutikken slik at du kan sjekke kjøpet og trekket opp mot nettbanken.

Ekstra-tipset (mer avansert)
Installer løsningen OpenDNS på datamaskinen din, som 
vil beskytte deg mot blant annet malware, botnets, phishing og målrettede angrep, kun basert på big data-analyse av DNS-oppslag globalt.