hits

Høyre har et imageproblem

kommentarer
Statsminister Erna Solberg. Helseminister Bent Høie i bakgrunnen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av Carsten Neraal, Venstre-mann

Det kan nesten virke sånn på de siste meningsmålingene, at Gahr Støre overtar regjeringsmakten neste høst. Det må da være bittert for de blåblå å miste regjeringsmakten allerede nå, om det virkelig blir slik. Ikke før regjeringen har etablert seg og opparbeidet erfaring, før de må forlate høyborgen. Så kan de kanskje skryte av at de i det minste var der; og de får bildet sitt på ministerveggen. Det må da likevel bli en gedigen nedtur.

Høyre har riktignok en ganske bra oppslutning, rundt 25 prosent. En god venn av meg, som selv er høyremann, mener likevel at Høyre har et profileringsproblem, og partiet greier på ingen måte å fremstå som et hjertevarmt alternativ. De blåblå har sikkert også tapt mye oppslutning på grunn av alt maset rundt formuesskatten. Formuesskatten er egentlig ikke en viktig skatt og fungerer dårlig. Dette vet også Arbeiderpartiet, men fremhever denne skatten likevel, og sanker sikkert mange unge stemmer som fortsatt tror på rettferdighet. Omvendt strategi velger Arbeiderpartiet for kommunereformen. De vet at reformen er viktig, men velger likevel å sitte musestille. De tilpasser budskapet etter vinden.

Les også: Vi trenger ikke NRK som en maktfaktor i samfunnet

Men hva som forundrer meg mest med Høyre, er at partiet sikkert aner at de er i ferd med å miste regjeringsmakten, men forholder seg likevel helt rolig, som før. Erna kommenterer de siste meningsmålingene og hun velger å fokusere på næringslivets utfordringer. Og dette har hun selvfølgelig helt rett i, men hun burde jo skjønne at politikk først og fremst handler om folk og følelser. Det er denne mangel på empati- og dypere forståelse for folk flest, som Høyre sliter med. Bare partinavnet sier sitt. Høyre er konservativt og gammeldags.

Høyre har sikkert de beste løsningene, men får likevel strykkarakter i salg og markedsføring. Hadde de vært lure, så hadde de droppet formueskatten, selv om dette virkelig er en dårlig fungerende skatt - bare for å få fokuset over på langt viktigere saker - politikk som angår folk flest. Dette begrepet «folk flest» har Carl I Hagen skapt, og det forteller også noe om hvor flink Carl I Hagen er sitt fag som markedsfører. Høyre kunne sikkert ha lyttet litt mer til både FrP og AP hva gjelder markedskommunikasjon.

Carsten Neraal

En annen irriterende ting med Høyre er at de alltid vet best, en tradisjonell ovenfra og ned holdning. Tenk om de kunne være litt mer intellektuelle, flinkere til å drøfte og ta utgangspunkt i at der ikke finnes enkle løsninger, og at problemer er sammensatte. Slik som miljøvern og utenrikspolitikk. Tenk om de kunne ta utgangspunkt i enkeltmenneskets problemer og savn. Høyre må virkelig slutte å belære andre, enten det er forsvarspolitikk eller økonomisk politikk. Dette er en stor svakhet de alltid har slitt med, og som visst ikke kler dem.

Les også: Surmuling og løgner fra Høyre i boligdebatten

Jeg hørte nylig på Steffan Heggelund på radioen, som sikkert er en av Høyres flinkeste. Han er mer varsom og svarer på venstresidens ensidige mas om «Robin Hood»: Hvem som tar fra de fattige og gir til de rike. Denne demagogiske strategien fra Arbeiderpartiet og SV fungerer sikkert godt, men er ganske rå. For når det gjelder fordelingspolitikk er alle partiene omtrent like gode. Høyre må likefullt svare på venstresidens voldsomme angrep, hva gjelder fordelingspolitikken. Men Høyre forholder seg rolig.  

Høyre taper regjeringsmakten med åpne øyne. Forstå det den som kan.