hits

President-kandidatene gjør meg vettskremt

kommentarer
Donald Trump og Hillary Clinton

Av Elin Ørjasæter, samfunnsdebattant

Jeg er ingen ekspert på utenriksstoff. Men jeg underviser i personlighetspsykologi og har i mange år jobbet med feltet personlighet og ledelse. Og de to kandidatene i USA gjør meg vettskremt.

Den ene virker totalt uberegnelig og oppfyller alle tegnene i boka på narsissisme. Altså en stormannsgal person som ikke reagerer rasjonelt på å bli motsagt. I stedet for å ta motforestillinger kaldt og rolig med i en beregning (slik gode ledere bør), så reagerer Trump med infantilt raseri.

Les også: Hvorfor notorisk løgner Clinton er verst tenkelige kandidat

Clinton er mer lukket, og derfor vanskeligere å tolke. Men hennes «we came, we saw, he died»-film på Youtube (etter bombingen av Libya) er ikke veldig statsmannsaktig. Det er slik soldater bør få lov å snakke, å utrykke ekte glede over å ha truffet målet. Men den som satt øverst og ga ordren bør ikke uttrykke seg slik. Det virker psykopat-aktig og bidrar ikke til å berge verdensfreden. 

Innlegget fortsetter under bildet. 

Elin Ørjasæter Foto: Frida Marie Grande

Jeg besøkte USA i mai i år, og fikk som mange norske naive USA-elskere et realt sjokk. Dette er et delt land. De rike mot de stadig flere fattige. De politisk korrekte liberale med sitt metafysiske mas om etnisitet, multikultur og toaletter for transseksuelle, som for tiden en viktig kampsak for den rådende majoritet på amerikanske universiteter. Det er totalt ideologisk forfall.

For det sentrale er at finanskrisen ikke tar slutt i USA. Jeg savner Sanders allerede. En normal personlighet med et helt normalt, godt politisk budskap: Få gjort noe med de økonomiske forskjellene. 

Les også: Slik kan Trump vinne

Norske medier gjentar stadig at Clinton er så «erfaren». Når ble en fin CV det viktigste kriteriet for en politiker? Politikk er å ville. Hva vil Clinton? Flere kommentatorer har løftet fram at Clinton er kvinne. Det er virkelig en total politisk fallitt å fremheve noens kjønn som en viktig kvalifikasjon.

I dag er jeg enig med Bjørgulv Braanen i Klassekampen. Han skriver: «Det amerikanske valget vitner om en dyp system- og tillitskrise». 

Elin Ørjasæter er foredragsholder og samfunnsdebattant