hits

Turki er syrisk flyktning: - Jeg vil du skal vite

kommentarer


Av Turki Ahmad Alturki, syrisk flyktning

Kjære Norge
Jeg er en syrisk mann som kom til Norge over grensa til Russland. Jeg var student, og på begynnelsen av mitt siste år på universitetet fikk jeg en dag beskjed om at mitt visum var kansellert og at jeg fikk et transittvisum som gjaldt i 5 dager.

Det kom som et sjokk. Jeg var igang med en master, hadde venninne og et nettverk. Beskjeden var klar, universitetet kunne ikke hjelpe meg og jeg ble tvunget til å forlate landet øyeblikkelig. 


Hva skulle jeg gjøre? Retur til Syria og min hjemby Aleppo var uaktuelt. Jeg har fått utsatt min militærtjeneste fordi jeg studerte. Min familie er spredd ut i Europa, bare min mor, far og en yngre søster er igjen i Syria. 


En familie fra Syria var på vei mot grensa, de inviterte meg til å bli med dem mot Norge. Et land jeg visste ga beskyttelse for syrere. Jeg bestemte meg for at dette var en sjanse jeg måtte ta, for å komme i sikkerhet.

Samme dag som transittvisumet mitt gikk ut kom jeg syklende over grensa og ble fraktet til mottaket i Kirkenes. Der gjennomførte jeg et asylintervjuet dagen etterpå. 

Les også: Jeg er en vandrende reklame for det gode liv i Nord-Europa
Etter fire dager i Kirkenes ble jeg sendt til Kvam. Der var jeg i to måneder før vi ble videresendt til enda et akuttmottak på Hamresanden. Etter tre måneder der ble vi busset videre til Lysaker og ble der i seks uker, mens jeg ventet på intervju.

Etter intervjuet søkte jeg meg til Kristiansand, plassen som for meg har vært tryggest siden jeg kom til Norge. Her har jeg følt meg trygg og beskyttet, selv om livet i mottak er vanskelig. 


Hele tiden er man redd, angsten sniker seg inn. Man mister nattesøvnen og snur på døgnet, uansett hvor mye man prøver så flyr tankene mellom redsel for avslag og sikkerheten for familie og venner i Syria.

Krigen i Syria har for min del krevd ti av mine nærmeste. Hver dag er jeg redd for å få triste beskjeder. 

Alle sier, slapp av Turki... du er trygg her. Det er klart du får opphold. Russland har jo kastet deg ut og ingen blir sendt tilbake til Syria. I den tro har jeg også trøstet andre av mine venner som venter og venter på en avgjørelse fra UDI.

Etter at jeg opplevde at den ene etter den andre fikk svar, og ikke jeg, bestemte jeg meg for å kontakte UDI for å høre hvordan det sto til i min sak.


12 oktober ble en dag for meg som er dagen jeg virkelig ble redd. Jeg ringte UDI og fikk til svar at jeg måtte kontakte politiet. At det var lurt å medbringe en advokat.

Etter mange telefoner og forsøk på å få en oppklaring på denne beskjeden, fikk jeg den 20 oktober lest opp mitt vedtak på avslag om asyl i Norge. 
Vedtaket ble gjort 10.08.16. Det hadde gått to måneder, men de hadde ikke gitt meg beskjed.

Dette har jeg i ettertid skjønt gjelder flere enn meg. PU i Oslo sa rett ut at de holdt tilbake vedtak fra UDI. Hvorfor kan man bare spekulere i.

Begrunnelse for avslag: Jeg hadde visum i Russland. Datoene de brukte var det opprinnelige visumet, og ikke kanselleringen og transittvisumet.


Jeg fikk navnet på en advokat i Oslo og frist til 11.11.16 med å anke saken. Per dags dato har ikke advokaten fått beskjed fra UDI om at han er min advokat, men han velger heldigvis å føre saken for meg likevel etter påtrykk fra min venn.


Jeg er redd, ikke for at de skal sende meg ut... hvor skal de sende meg? Men jeg er veldig redd for å bli gående her i Norge, uten rettigheter til skole og jobb. Redd for at jeg bare blir en belastning for samfunnet i stedet for en ressurs. Redd for at det kan ta mange år av mitt unge liv, jeg er snart 26 år.
Uten at jeg får opphold kan jeg heller ikke starte familie, jeg vil ikke kunne forsørge hverken dem eller meg selv.


Akkurat nå er jeg en skygge av meg selv, jeg ser og ser på den uforståelige papirmølle foran meg.

Jeg må jo ha oversetter til hvert eneste ord på disse papirene fra UDI. 


Jeg vil du skal vite.
Jeg vil du skal se.
Jeg er ikke alene som har havnet i liknende situasjon.

Innlegget ble først publisert på Facebook og er gjengitt med tillatelse.