hits

Hei, Nils Johan Semb: Det er ikke bare resultatene som gir glisne tribuner på Ullevaal

kommentarer

Oslo 20141112.
Toppfotballsjef Nils Johan Semb før privatlandskampen i fotball mellom Norge og Estland på Ullevaal stadion i Oslo onsdag kveld. Kampen endte 0-1.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: NTB Scanpix

Av: Ruben Johansen, pappa og trener på barnelag i Skedsmo Fotballklubb

Hei, Nils Johan Semb

Jeg ser at det ikke er ventet mange til VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og San Marino tirsdag. Jeg tror ikke bare det er resultatene som spiller inn på glisne tribuner på Ullevaal, men kombinasjonen med at landskampene kun kan ses av de voksne. På slike kamper som dette, og gjerne så ofte som mulig, bør det være lagt opp bedre for familiene. Her ønsker vi «familiekos» for å se Norge, og for en sønn på 6 år hadde det vært stort se en VM-kvalikkamp (ungene har heller ikke like høye krav som voksne, som gjerne ser mange kamper fra flere ligaer, landslag og mesterskap). Her elsker jo gjerne barna store sifre, så banker dere San Marino 5-0 ville det vært en helt kongeopplevelse. Det betyr at tirsdagens kamp er perfekt for barna fra 6-15 år, mener jeg.

Men jeg kommer ikke til å gå med mine sønner på en kamp som starter 20.45 på en ukedag. 

Til informasjon har jeg de siste årene tenkt flere ganger på å ta turen, men normalt da for at mine sønner skal få oppleve en landskamp (de er seks, tolv og 14 år gamle). Her er det slik at hver gang det går en kamp som teller, slik som den mot San Marino, hvor kanskje Norge også vinner, så slutter den 22.30 ... Det vil si at vi ville vært hjemme i 23.45-tiden for legging, og det vil vi ikke gjøre med før gutta før de er 16+!  Jeg har for øvrig sett to landskamper live de siste fem årene, og da kun med min voksne kamerat. Hvis jeg kunne tatt med barna så hadde vi fort sett mange flere, fordi denne «har-lyst-til-å-ta-dem-med-på-landskamp-følelsen» er der hele tiden.

Barn bør få muligheten til å oppleve landslaget og kamper som gjelder på stadion i yngre år, hvor dette vil bygge opp om at de som voksne kanskje tar turen for å være en del av stemningen de husker sammen med sine barn. Dette er så å si umulig - vi ønsker jo å se kamper som betyr noe - og fordi våre gutter heller ikke får se kamper som starter 20.45 på TV. Bortekampen i helgen mot Aserbajdsjan var unntaket, men det var jo grunnet tidsforskjell at den startet 18.00, slik at vi fikk sett den på TV. Da koste vi oss med landslaget alle sammen: besteforeldre, foreldre og barn.

Vi får dessuten meldinger fra vår klubb om billetter som kan kjøpes til rabatt, men alle trenerne ler når vi diskuterer tidene det spilles på. Det er ikke en gang et tema, så vet dere det.

Semb, jeg vet at kamptider kanskje ikke er direkte deres ansvar, men vil anbefale dere å se nærmere på dette med UEFA/FIFA. Her bør hvert hjemland under kvalikkamper (før avsluttende runde(er)) få bestemme kampstarten som passer best med tanke på egne supportere, for å få fylt stadion, mener jeg. Beste starttid i mine øyne er 18.30 eller 19.00 i ukedagene, og i helgene gjerne enda tidligere på dagen. Jeg tror med dette at flere familier med barn ville komme på kamp.

En ting dere jo gjerne må sjekke er hvor mange barn i forskjellige aldersgrupper som går på tippeligakamper satt opp tidligere på dagen vs landskampene. Her har jeg med én eller flere sønner sett åtte LSK-kamper siste to årene som eksempel vs null landslagskamper. Jeg skulle jo gjerne hadde tatt de med på 2-3 landskamper også, hvis det hadde vært praktisk mulig.

Grunnen til at jeg sender denne meldingen er at jeg på tirsdag gjerne hadde tatt med familien på kamp, men hvor kun tidspunktet ødelegger muligheten. Da blir det også ikke like viktig for meg, og der tid er manko blir det rydding av søppel etter oppussing istedenfor.

 

#fotball #landslaget #semb #familie