hits

Forbilder, slåssing, vold, boksing og sånt ?


 

Skrevet av: Gisle Ellingsen, sportssjef Fana IL

Ukens største begivenhet, foruten Jens boklansering, var uten tvil boksegallaen i Oslo Spektrum. Det norske forbilde satt sine fem belter i sin vektklasse fra ulike internasjonale forbund på spill i en kamp. Tenk det, fem forbund! Det trengs fem forbund? Svære greier!

Etter bokseren hadde kjempet mot hele Stortinget, NIF og en splittet nasjon, for å få profesjonell boksing lov til å praktiseres i Norge. Overtalt kommende regjeringsparti. Slik at når det politiske flertall var på plass, så skulle nasjonen endelig oppleve å bli fritatt for bompenger, få langt flere bedre helsetjenester, en opprustning av skolen, satsning på forskning, og viktigst av alt få mulighet til å oppleve profesjonell boksing live på gallaer i Norge.

Les også: Hansvoll reagerer på Brækhus' knockout

Gisle Ellingsen, sportssjef Fana IL

Kroningen var i Spektrum. Med mye av den politiske eliten til stede. Og statsministeren fra forbildes hjemby i spissen. Forbilde som hadde sloss så hardt mot sterke krefter i idretts-Norge og mot politikere. Nå skulle hennes støttespillere blant våre politiske tillitsvalgte, økonomiske samarbeidspartnere og andre som mente det var på tide med denne formen for idrett, heie fram stjernen og forbilde. Og være med på å feire. Det var blitt lovlig!

Les også: Denne kontrakten kan stoppe Brækhus vs. Cyborg

Og hva ble det heiet på? Det ble heiet fram to kvinner som skulle skade hverandre såpass mye at den ene ikke kunne fortsette. De fleste heiet selvfølgelig på forbilde som hadde jobbet så hardt for å få til dette idrettsarrangementet. Det hjalp. Hun skamslo den andre til blods, slik at hun ikke var i stand til å fortsette idrettskonkurransen. Nordmennene på tribunen synes dette var stor stas. Statsministeren også. Det var å lese på forhånd at det som teller i denne idrettskonkurransen, var å skambanke sin medkonkurrent, slik at hun ikke kunne fortsette. Heter visst «knock out».

Les også: Klitsjko til Nettavisen: - Gikk rett bort til dommeren etter kampen

Profesjonell boksing som idrett er omdiskutert. Internasjonal splittelse som følge av økonomiske uenigheter er en av dem. Derfor fem forbund. Påstander om kampfiksing, og korrupsjon er andre aspekt som er langt fra de idealer norsk idrett bygger sine verdier på. Idretten, om den kan kalles det, er styrt av mektige promotorer. Der det eneste målet er å ta ut de økonomiske verdiene som finnes i den. I en utgangspunktet liten idrett, er prestasjonen rundt den blåst opp rundt utøvere og arrangement. Få flest mulig til å tro dette er det viktigste, største og beste som finnes av sportsmenn og kvinner. Den politiske kampen utøverne har tatt, må også sees med dette som bakgrunn. Og mange har latt seg lure. Mest av alt politikerne og media. Og slik fylles spektrum med Statsministeren i spissen.

Et lovlighetsvedtak i nasjonalforsamlingen for en aktivitet som har til hensikt å skamslå den ene deltakeren, slik at utøveren settes ut av spill til å kunne fortsette aktiviteten, er i seg selv betenkelig. Det er helsefarlig å bli skamslått i hodet. Noen av utøverne blir i mange kamper etter hverandre utsatt for det samme. Det kan umulig være bra! Utenfor arenaen ville dette ført til straffeforfølgelse. Og de fleste tilfeller fengselsstraff. For det er av allmenn oppfatning at slik vil vi ikke ha det. Men med statlig velsignelse er det greit.

Dette konseptet er ikke det vi forsøker å lære våre barn og unge. Idretten i Norge har et samfunnsmandat der titusener av frivillige trenere og ledere hver dag forsøker å forfekte det motsatte. Toleranse, inkludering, empati, redelighet og fair play er sentralt i arbeidet med å skape bedre oppvekstsvilkår for unge mennesker, og et bedre og tryggere samfunn. Sette unge mennesker i stand til å takle framtiden med studier og jobb. Bli bidragsytere for fellesskapet.

Da er fesjået vi i helgen var vitne til representativt på det motsatte. Økonomiske interesser der publikum heier fram deltakerne, med god drikke servert, og med den hensikt å heie fram deltakerne til slå hverandre bevisstløs og fra sans og samling. Der det senest i helgen kostet et ungt menneske livet i Skottland. Det var ikke et uhell. Han døde som følge av konkurransens mål. Knock Out. Minner mest om et slagsmål på byen etter utestedenes stengetid. Der to eller flere unge mennesker flyr på hverandre og skader hverandre. Ofte alvorlig. Og deres «tilhengere» står rundt og heier og maner til innsats. Oftest beruset. Likheten er slående.

Er dette greit?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar