hits

Jeg er en terrorist og er medskyldig i terror-handlinger

kommentarer

Av Æsæl S. Manouchehri, Lillesand Høyre

Terrorisme er en form for psykologisk krigføring i den mest bokstavelige forstand. All dens makt kommer fra å utnytte feil i menneskesinnet og tendensen til at folk utfører handlinger og tar avgjørelser når de er fortært av frykt.

Det er estimert at 125 mennesker dør hver dag i mangel på tilgang til medisinsk hjelp. 105 mennesker dør hver dag på grunn av selvmord og i følge FNs World Food Programme er det over 800 millioner som er rammet av sult og underernæring i verden.

I den store sammenhengen er det terrorhandlinger som vi har opplevd dette året, som fyller overskriftene og opptar vår tankevirksomhet. Faktum er at slike handlinger genererer en mye sterkere følelsesmessig reaksjon fra oss enn noe annet. Alle snakker om det, tenker på det og har en mening om det. Til tider virker det som det er nærmest umulig å unngå det med dagens teknologier som internett og den lette tilgangen vi har gjennom telefoner og nettbrett.

Rammer tilfeldige

Psykologisk forskning har vist at mennesker har en rekke frykt-triggere. Utløses disse fører dette til at vi blir langt mer redde enn det de faktiske truslene skulle tilsi.

Det ene er når en voldshandling er tilfeldig. Dersom voldshandlingen er rettet mot en bestemt person eller gruppe, er det lett å børste det av som noen andres problem. Men når det er tilfeldig , har våre sinn en tendens til å tenke at vi er de neste som blir rammet, uten at dette faktisk er en realitet. Det er det samme perseptuelle tankene som trigger mennesker i å for eksempel kjøpe lodd eller spille Lotto. Det er den selvopptatte forestillingen om at vi alltid på en eller annen måte er en av en million som holder oss gående.

Blir medskyldige

Terroristene, bevisst og målrette velger offentlige steder, slik at selv om de ikke skader folk flest, vil de fleste se det og bli rammet og påvirket av det. 

Det er en symbolikk i terrorisme. Jo mer betydelig offentlig hendelse, jo større blir omfanget av volden oppfattet. Hadde terroren som hendte i Nice foregått på et gamlehjem i en eller annen ukjent by i Polen, er sjansen stor for at den ville fått langt mindre mediedekning enn den gjorde. Og dessverre, ville det føles mindre viktig, selv om det faktisk var flere drepte.

Les også: Takk gud for integreringen

Til slutt tar terrorisme nytte av det faktum at frykt selger. Vi mennesker er bygget slik at vi føler frykt er viktigere enn noen andre følelser; derfor er det langt mer sannsynlig å dele denne følelsen, kringkaste den, og ja, til og med vise den. Som et resultat, sprer det seg i hele samfunnet som et virus. Dette forsterker ideen og tankene til terroristene om og om igjen, til alle som ser det, sitter med en følelse av at «jeg kan være neste terrormål». På denne måten gjør vi som mennesker en stor del av arbeidet for terroristene og blir medskyldige i terrorhandlingene.

Sprer frykten

Vi er grunnen til at medier pumper ut artikler etter artikler av ubekreftet «nyheter». Ukritiske overskriftsdebatter på sosiale medier forekommer og ubevisst hiver mange seg på lasset og fortsetter med dette å spre sykdommen av frykt ytterligere.

Min første reaksjon etter terroren på Utøya eller i Frankrike var ikke annerledes enn alle andres. Jeg var i sjokk med følelsen av vantro, frykt og tristhet. Jeg har selv vært ungdomspolitiker, jeg har feriert i den gaten lastebilen kjørte osv. Slik gjenkjenner og plasserer vi oss selv i sentrum av terrorhandlingen.

Men det er nødvendigvis her det må stoppe. Med all respekt å melde ovenfor alle ofrene og de rammede. Vi må sørge over tragediene, føle på sinnet, tristhet og forvirring. Men deretter må vi gå videre og la de nærmeste ta seg av deres sorg og healing. 

Les også: Kjære rektor på Finnsnes barneskole

Handler ikke om deg og meg

Dette handler ikke om deg, eller meg, eller den ferieplassen vi pleide å feriere til. Det handler om å ikke la terroristen herje med våre grunnleggende tankesett om trygghet, frihet og ro. Vi må ikke spille på lag med terroristene og gjør arbeidet for dem.

Terrorisme er et faktum i vår tid. Internett og en 24 timers mediamaskin aktiverer den. Men det er et psykologisk våpen. Og det må vi ikke glemme. En hjemmelaget bombe, å kapre et fly, selv det å sprenge en hel bygning gjør lite «skade» i forhold til den skaden frykt, paranoia, skyld og hat de millioner av mennesker som ser på dette, sitter igjen med.

Under andre verdenskrig, forsøkte tyskerne å bombe England. Ideen var å bombe den engelske befolkningen slik at det skulle få Churchill til å trekke seg fra krigen på kontinentet. Det var terrorisme på det bredest tenkelige skala den gang. Folk døde og ble drept hver eneste dag.

Fra denne perioden oppstod det en berømt engelsk frase:  Keep calm and carry on. This is a crime and we already have systems in place to deal with criminals. Just keep calm. And carry on....

Dette gjelder like mye da som nå.....