hits

Om hijab og flosshatt (og turban og stråhatt)

kommentarer
Muslim Woman show in Dakar, on the eve of the World Hijab Day. / AFP / SEYLLOU
Det er forskjell på hijab og turban mener artikkelforfatteren. Bildene viser en model under World Hijab Day i Dakar og skuespiller Waris Ahluwalia. Foto: Seyllou/AFP/Chris Young/PA Photos

 

Av Farjam Movafagh, styremedlem Senter for Sekulær Integrering (SSI)

Innimellom alle rasisme-, egoisme-, muslimhater-, horesønn- og islamofobianklagene jeg har fått slengt etter meg de siste ukene, har det også vært et par spørsmål som er verdt å dele.

Det første: «Skal ikke jenter få lov til å gå i hva de vil?». Svaret, uten noen form for betenkningstid eller forbehold, er: «JO!»

Les også: Det er tankeløst å generalisere muslimer, med eller uten hijab

Så til det andre spørsmålet: «Hvorfor er du så opptatt av muslimers hijab, men ikke av sikhenes turban?» Min umiddelbare reaksjon til slike spørsmål er å tolke det som forsøk på kverulering og trolling (svaret er jo klinkende klart for meg). Men heldigvis sover av og til min misantropiske begavelse til å tillegge folk slike motiver. Etter å ha tenkt meg om fjorten ganger kom jeg endelig på at ikke alle har opplevd det samme som meg, og at ikke alle ser det samme som meg.

Innlegget fortsetter under bildet. 


 

Ser de ikke forskjell?

Hva om hun som stilte meg dette spørsmålet ikke ser forskjell på hijab og turban?

De er begge hodeplagg. Til og med er de begge religiøst begrunnet. Så hvorfor har jeg erklært en sekulær hellig krig mot det ene, mens det andre for meg bare er et tegn på mangfold på sitt beste? Det er fordi jeg ser hijab for hva det er, og det er ikke bare et hodeplagg. 

Les også: Forretninger kan ikke velger kunder basert på hudfarge eller religion

Jeg ser jenter bli kalt for horer, og til og med utsatt for seksuelle overgrep, fordi de ikke ønsker å bære det. Jeg ser jenter som ikke får lov til å ha venner av motsatt kjønn. Jeg ser jenter bli tvunget til å gifte seg med en de ikke elsker. Jeg ser jenter som blir holdt tilbake fra svømmeundervisning og leirskole. Jeg ser jenter som blir oppfordret til å la seg omskjære. Jeg ser en elite av hijab-kledde dronninger som bejubler de som føyer seg etter sosialt press, og som tråkker på de som ikke gir etter. Jeg ser jenter som ikke våger å si hva de mener og tror. Og jeg ser muslimer som kun våger å gi meg støtte i hemmelighet når jeg er kritisk til hvordan religionen deres blir praktisert av stadig flere. Alt dette ser jeg i mitt eget utvidede nabolag.

Menn forvalter sine kvinner

Jeg ser kvinner i Syria bli skutt i hodet på åpen gate fordi sløret ikke dekker hele ansiktet. Jeg ser kvinner i Iran bli pisket og fengslet av samme grunn. Jeg ser kvinner bli steinet til døde for å forsøke å leve sammen med den de elsker. 

Les også: Til alle kvinner som bruker hijab og til alle kvinner og menn som støtter bruk av hijab

Jeg ser kvinner og jenter bli redusert til klekkerier for å sørge for biologisk ekspansjon av en religion. Jeg ser stadig større press mot kvinner til å gifte seg tidligere, til å holde seg hjemme, og til å få mange barn. Jeg ser menn som fullt og helt forvalter sine kvinner, og kvinner som ikke har noen som helst rett til å nekte sine menn å ha sex med dem akkurat slik de vil.

Tvang og ulykke

Jeg ser et samfunn der det ikke er noen plass for fri tanke eller annerledeshet. Et apartheid av rett-troende og vantro. Hvor opposisjon, homofili og blasfemi medfører dødsstraff. Og hvor slaver kjøpes, selges og utnyttes på alle tenkelige måter. Jeg ser en filosofi der dette livet, det eneste vi helt sikkert vet at vi har, ubetydeliggjøres av en prestekaste som selger statsborgerskap til Allahs rike. Hvor mennesker blir oppfordret til å leve, krige og dø kun for å tekkes sin grusomme skaper.

Alt dette, og mye mer, ser jeg når jeg ser en hijab. Jeg ser resten av isfjellet som skjuler seg under overflaten. Jeg ser alt den medfører av tvang og ulykke for mange i dag. Og jeg ser at den også truer min egen og mine barns fremtidige frihet. Derfor oppfordrer jeg alle til å motarbeide hijab, uansett hvor mye vi fascineres av sikhenes turban.

Ja, jenter skal få gå i hva de selv velger. Og nei, ikke alle som bruker hijab representerer alt jeg beskrev over. Men vi kommer ikke bort fra at hijab likefullt er symbolet på dette ondet. Og de som velger å bruke hijab er med på å utøve press mot de som ikke gjør det, bevisst eller ubevisst.