hits

Kjære bilister - vi kan ikke kjøre fortere

kommentarer

Av Emilie Tvede Vaagsnes, 16 år

Jeg er en jente på 16 som akkurat har fått mopedlappen. Jeg hadde gledet meg som bare det til å kunne ut å kjøre selv.

MEN når det kommer til dere bilister som blir så irritert og sure for at vi kjører så trengt... Vet dere hva? Det kan vi faktisk ikke gjør en jævla dritt med! Vi får ikke kjøre fortere enn 45 km/t. Vi blir hardt straffa om vi trimmer mopeden. Mange trimmer den fordi man faktisk blir pressa ut av veien, fordi dere ikke har tålmodighet til å vente til man stopper på en busslomme.

 Jeg tør nesten ikke å kjøre, for jeg har opplevd to ting allerede på de tre dagene jeg har hatt gleden av å kjøre selv.

1. Jeg kjører som vanlig og kom i en sving der en bil kaster noe ut av vinduet. Det er en ølboks som treffer meg midt i trynet. Jeg fikk masse øl på klærne og hjelmen. Jeg fikk ikke med meg nummeret på bilskiltet, da jeg forsøkte å holde meg på veien. 

2. Folk kjører faktisk forbi i svinger for å unngå å komme bak en moped. En hvit bil kjører forbi meg først og så kommer det en svart bil bak. Jeg ser i speilet at han blinker ut for å kjøre forbi, og jeg setter ned farten og blinker til siden.

Jeg får øye på en bil i motsatt retning. Jeg ser i sidesynet at den svarte bilen har kommet opp ved siden av den som var bak meg. Den svinger brått inn og treffer meg bak.  Jeg prøver å holde balansen og kjører inn til nærmeste busslomme. Bilen som var bak kjører fort forbi.

Sånne ting gjør meg redd for å kjøre og jeg vet at flere enn meg som opplever dette. De blir presset av biler bakfra eller ut av veien. Vi kan faktisk dø. 

Dere må ha tålmodighet. VI KAN IKKE KJØRE FORTERE ENN 45 KM/T! Da får vi bot, utsettelse på førerkortet, avskilting og i verste fall mister lappen. Jeg skjønner så jævlig godt at mange trimmer mopeden fordi de er lei av å bli pusha på!

Så tenk litt. Det må ikke være nødvendig å skrive «ny i trafikken» eller «kjører så fort jeg kan» på en refleksvest.

Jeg og flere på min alder gleder seg til å komme seg på veien og føle seg litt friere. Men vi får ikke den friheten vi vil ha når man er redd hele tiden.

Håper dere kan forstå oss mopedister bedre. Vi gjør bare det vi får lov til.