hits

Vi trenger ikke NRK som en maktfaktor i samfunnet

kommentarer
Oslo 20160730.NRK Marienlyst er NRKs hovedkontor, og ligger på Marienlyst i Oslo. Adressen er Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1. Kringkastingshuset, også kalt Radiohuset eller
Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix/Privat

Av Carsten Neraal, Venstre-mann

Norsk Krastkringkasting - NRK (Et sitat fra Olsenbanden jr på rocker'n hvor Torvald Maurstad spilte kringkastingssjef og uttalte Kringkastingen på 17 forskjellige måter.)

Samfunnet endrer seg, og vi merker det ikke en gang. Er det ikke rart. Språket forandrer seg, og alle våre vaner. Jeg gikk en tur i Frognerparken på kvelden, og der løp folk rundt omkring og lette etter virtuelle Pokémon-figurer. Helt utrolig. Og når vi vandrer gatelangs eller sitter på bussen, så glaner vi ustanselig på vår kjære smarttelefon. Det er ganske komisk.

Internettet har vært vår tids store innovasjon. Bare tenk på den tilgangen av informasjon, og den store friheten! Det geniale med internett er de lave kostnaden, det demokratiske tilsnittet (du velger selv), tilrettelagt for kommunikasjon på kryss og tvers. Facebook er en enkel og hyggelig måte å holde kontakten med venner og kjente.

Les også: NRK på ville veier

Internett har vært en fantastisk positiv kraft! (selv om det også kan lure farer). På nettet får vi lett tilgang til all verdens kunnskap og underholdning. Det er et helt annet medium enn «Postkringskastingen» (NRK). På tide å våkne opp fra dvalen? Fjernsynet slik vi kjenner det har snart gått ut på dato. Det finnes sterke krefter (establishment) som likevel forsøker å holde oss igjen i det gamle. De gjemmer seg som oftest bak begreper- og halvsannheter som norsk egenart, minoriteter osv.

 

Carsten Neraal

«Roskringkastingen» (NRK) vil forsøke å hegne om vår felles kultur, og det kan være aktverdig; men det gjør vi da alle uansett (for fanden). NRK vil sikkert forsøke å stå i veien for en ny utvikling, ofte i en allianse med «den nye overklassen» av politikere og kulturelite, som i disse dager storkoser seg i Arendal med full pressedekning. Og vi må være publikum, om vi liker det eller ikke.

Les også: TV er død. Lenge leve levende bilder

Nei, hvorfor ikke løse litt opp på denne statlige giganten av en kringkasting, og heller fremme mangfoldet. Hvorfor kunne ikke departementet gi konsesjoner til frittstående media grupper, hva gjelder radio og lokalsendinger - og betale for dette. NRK kunne slippe til andre redaksjoner. De kunne samtidig produsere mindre selv og heller kjøpe all verdens interessante programmer, serier og filmer - og distribuere dette via sin internettside. Sport har blitt helkommersielt, og vil lettere kunne finne sin distribusjon i andre kanaler. 

Internettet gir oss helt nye muligheter og skaper også endringer. Det er dette Rikskringkastingen også må ta inn over seg. NRK er for «gamliser» og giganten er overmoden for reformer.