hits

Nå får det for helvete være nok!

kommentarerAv Nadja Iselin Wagelid Andersen 

Innlegget ble opprinnelig publisert på nadjaiselin.blogg.no

Selv om vi er i 2016, har vi et ekstremt gammeldags og kvinnediskriminerende syn på voldtekt. I disse dager er det mye fokus på det, og det er jeg glad for. Vi trenger virkelig å ta en skikkelig oppvask på det området.

Det blir alltid lagt vekt på hva jentene eller kvinnene har gjort for å «fortjene» å bli voldtatt, og hva de selv har gjort for å provosere menn til å gjøre det. Hadde de et kort skjørt, gikk de alene gjennom et skogholt, var de fulle, flørtet de, var de alene med en mann(eller flere...) de ikke kjente? Er svaret nei på alle spørsmål, er det greit. Da er det ikke demmes feil at det skjedde. Er svaret derimot ja på spørsmålene, så kan offeret skylde seg selv. Hvorfor er det slik?

Hvor ofte har ikke vi jenter fått tips og råd om hvordan vi skal unngå å bli voldtatt? Hvor ofte har vi ikke fått høre «hvis du går kledd sånn der ber du om å bli voldtatt?». Når vi snakker om voldtekt idag får vi gutter og menn til å høres ut som noen stakkars aper som ikke har kontroll på hvor de stikker penisen inn, og at det er oss kvinner sitt ansvar å unngå å gjøre alt mulig rart som kan «lokke dem».

Da jeg vokste opp lærte jeg at voldtekt var å ha sex med noen mot deres vilje. Å bli voldtatt var å bli dratt inn i et smug og revet av klærne av en fremmed mann mens man hylte og sparket og prøvde å komme seg løs. Det var sånn jeg så for meg en voldtekt.

Men hva med de gangene jenta ikke har sagt klart og tydelig nei, fordi hun ikke er ved bevissthet? Er det voldtekt da? Det er akkurat her grensa begynner å bli flytende. Det er der folk er uenig. Men har dere lagt merke til en ting? Det er i hovedsak menn som står der og proklamerer at «det er forskjell på å voldta og ta seg til rette».

Det er en klassisk historie, du er på en fest og drikker deg full i ungdomstida, du sovner av i en seng og når du våkner igjen blir du penetrert av en fyr. Og det er din egen feil, fordi du var dritings og ikke sa nei. Hvordan skulle han vite at du ikke ville da? Spesielt hvis du hadde kysset med han tidligere på kvelden liksom. Da vet han jo ikke at du ikke vil ha sex med han, selv om du er slått ut av alkohol og uten bevissthet. Kanskje var det til og med han som ga deg alkoholen. Men vent, det er ikke hans ansvar, det er ditt. Du var den som drakk. Du sa ikke nei. Du sparket ikke, og dyttet ikke. Du lå bare der og gjorde ikke motstand, og den som tier samtykker. Høres det ikke riktig ut?

For å være helt ærlig så er jeg usikker på om gutter og menn faktisk VET at det er voldtekt å utføre seksuelle handlinger med noen som ikke kan motsette seg dem. Jeg tror ikke engang mange jenter er klar over det, for det har skjedd med flere venninner av meg, og de selv har ikke engang ansett det som voldtekt. De har tatt på seg skylden selv, det var demmes egen feil at de drakk seg fra sans og samling, det var demmes egen feil at de sovnet i en fremmed seng og ikke var i stand til å motsette seg det som skjedde. Det er det vi jenter blir lært opp til. Det er vårt ansvar. Jeg syns det er veldig trist.

Hvor kommer denne holdningen fra? At både jenter og gutter syns det er en helt normal fyllegreie å ha sex mens man selv eller den andre parten ikke er ved bevissthet? Hva er det egentlig som er appelerende med det uansett, er det ikke bedre å ta seg en runk på badet enn å jokke løs på noen som ligger der som en potetsekk?

Hvordan skal vi nå ut til gutter og jenter, og fortelle dem at sex uten samtykke ikke er akseptabelt, når vi gang på gang ser voldtektsmenn som går fri fordi det på et eller annet vis er jenta som er ansvarlig for det som har skjedd?

Vi trenger en holdningsendring i samfunnet. Det er ikke greit å ta seg til rette. Det er ikke greit å voldta.

Og jenter skal ikke læres opp til hvordan de skal unngå å bli voldtatt, guttene skal læres opp til hvordan de skal unngå å voldta.